Artikel från Linköpings universitet
23 november 2000

Rösta via datorer?

Kan möjligheten att välja via Internet öka valdeltagandet i framtiden? Det tror i varje fall EU, som satsat 27 miljoner kr på projektet CyberVote.

Åtta länder, bland dem Frankrike, Tyskland och Sverige, deltar i projektet. Vetenskaplig ledare för den svenska delen av CyberVote är Tomas Ohlin. Han var tills nyligen adjungerad professor på avdelningen för ekonomiska informationssystem vid Linköpings universitet (inst. för datavetenskap), och har fortfarande nära band till universitetet.

Tomas Ohlin har tidigt varit en förespråkare för de elektroniska kommunikationernas möjlighet att utöka den demokratiska dialogen. Han skrev t ex en artikel med rubriken “Demokrati på nätet” så tidigt som 1971, innan Internet fanns.

– Det blir intressant att se om nya redskap för att delta i beslutsfattandet kan byggas så att de fungerar för människor som inte är IT-experter, säger han.

Det svenska försöket ska äga rum i ett provval i Kista stadsdelsnämnd i Stockholm år 2002/2003. I Kista finns många IT-företag, men också en befolkning som till stor del består av invandrare och inte alls är några sofistikerade IT-användare.

Enligt CyberVotes visioner ska väljarna kunna rösta via Internet på datorer i bibliotek, vårdcentraler, medborgarkontor och stadsdelshus. Man ska också kunna rösta hemifrån eller från sin mobiltelefon. Det kräver noggranna säkerhetskontroller för att garantera att ingen kan rösta mer än en gång, och att röstsekretessen bevaras.

– Sverige har en gammal tradition av öppenhet och demokratisk dialog. Det är naturligt att vi nu bygger ut den så att den omfattar också de nya elektroniska kommunikationssätten, menar Tomas Ohlin.

Tomas Ohlin träffas på tel 013-28 89 38 eller 070 -7288900, e-post tomas.ohlin@telo.se. Mer information finns också på Internetadressen www.eucybervote.org.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera