Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 oktober 2000

Kungen inviger unik studio i Luleå

Onsdagen den 6 december blir en märkvärdig dag för Luleå tekniska universitet. Då invigs en multimedial studio, unik i sitt slag, för s k distribuerad produktutveckling.- Vi inför den modernaste tekniken på traditionella områden som maskinteknik och produktutveckling. Och till stor nytta för storföretagen, t ex Volvo och Ericsson, säger rektor Ingegerd Palmér.

För att manifestera öppnandet av den helt unika virtuella studion har universitetet framfört önskemål om att invigningen ska hållas av konungen eller kronprinsessan, och nu har svaret kommit från hovintendenten:

“Ärendet har nu föredragits för Konungen. Det är med glädje jag får meddela, att Han gärna kommer till Universitetet den 6 december i år för att deltaga i invigningen av det nya laboratoriet för ingenjörssamarbete på distans.”

– Det är naturligtvis mycket glädjande, säger Ingegerd Palmér och professor Lennart Karlsson, som ansvarar för kompetenscentret Polhemslaboratoriet och som har varit drivande i uppförandet av cyber-studion tillsammans med Avdelningen för produktionsutveckling samt Institutionen för arbetsvetenskap.

I studion kan man utveckla tekniken med distribuerat ingenjörsarbete och VR (VR=virtual reality). Spridda över hela världen kan personer arbeta tillsammans med att utveckla en produkt. Avståndet till trots kan designers, konstruktörer och produktionsutvecklare arbeta tillsammans på ett nära och intuitivt sätt.

– Det här är väldigt intressant för till exempel Volvo som kan samarbeta med Ford i Köln eller Detroit. Vi syr ihop de två världarna IT och verkstadsindustri, och vi eliminerar avstånden, säger Lennart Karlsson.

Den multimediala studion har kostat cirka 12 miljoner kronor, varav Kempe-stiftelsen bidragit med 6 miljoner.

Upplysningar: forskarna Peter Jeppsson, tel 0920-722 75, 070-544 71 51, Peter Törlind, tel 0920-724 12, 070-537 24 12, eller pressinformatör Jan Nyberg, tel 0920-916 21, 070-672 01 11 (jan.nyberg@adm.luth.se)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera