Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 februari 2013

Chefers ökade krav och ohälsa utforskat

Vad tycker cheferna själva att det innebär det att vara verksamhetsnära chef i en svensk kommunal omsorgsorganisation?

Svaret på det finns i Marie-Louise Österlinds doktorsavhandling “Att gestalta och omgestalta sitt ledarskap: verksamhetsnära chefer inom kommunal omsorgsverksamhet reflekterar över chefsroll och arbetets innehåll”.

– Cheferna vill vara omtyckta av sin personal och värna om dem, liksom om sina vårdtagare och sina chefskollegor i ledningsgruppen. Men det omsorgsfulla chefsidealet utmanas ofta och hotas av oklarheter, komplexitet, motsägelser och konkurrerande ideal, säger Marie-Louise.

I forskningsprojektet har olika chefer i en kommunal omsorgsorganisation fått reflektera över sina arbetsuppgifter och hur dessa kunde relateras till chefsrollen och till de olika krav som ställdes på dem från olika håll. De fick också skriva individuella dagboksanteckningar som låg till grund för chefernas samtal under gruppträffar. Forskningsresultaten ska hjälpa chefer och ligga till grund för vidare diskussioner om vilka lösningar man kan hitta på de problem som finns i organisationerna.

– En förbättrad arbetssituation för cheferna leder också till positiva effekter för verksamheten, brukarna och personalen, säger Marie- Louise Österlind, som försvarar sin avhandling vid Högskolan Kristianstad på fredag, den första mars.

Läs mer om disputationen och Marie-Louise Österlinds forskning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera