Fabrik med bolmande rök.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent – men då krävs att energieffektivisering ses som mer än bara en teknisk fråga. Det menar forskare bakom en ny studie.

Forskare vid flera svenska universitet och högskolor har analyserat vad som krävs för att industrier ska minimera sin energianvändning.

Energieffektivisering blev aktuellt under 1970-talets oljekris för att sänka företagens kostnader när energipriserna skenade. I dag är det en nödvändighet för att minska utsläppen av fossil koldioxid.

Både Internationella energimyndigheten, IEA, och EU lyfter fram energieffektivisering som en avgörande åtgärd för klimatneutralitet – men forskare menar att mycket av potentialen fortfarande är outnyttjad.

– Vi har en alltför snäv syn på energieffektivisering. Många tänker att investeringar i ny energisnål utrustning räcker. Men då kan man inte uppfylla hela potentialen i energieffektivisering, säger Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Mer än tekniska lösningar

Energieffektivisering förknippas ofta med tekniska innovationer, men för att nå verkligt minskade koldioxidutsläpp krävs även förändrade arbetssätt och synsätt inom organisationer, menar forskarna bakom studien.

De betonar även vikten av ökad kunskapsspridning och en företagskultur som stödjer förändring – faktorer de kallar sociala konstruktioner. De har identifierat nio sådana som kan stärka företags arbete med energieffektiviseringar.

– Vi uppskattar att det skulle kunna leda till en femprocentig minskning av koldioxidutsläppen från industrin globalt. Och då är det en ganska återhållsam uppskattning, det skulle till och med kunna vara mer, säger Patrik Thollander.

Enligt IEA släppte världens industrier ut 9,2 gigaton koldioxid år 2022. En minskning med fem procent motsvarar utsläppen från tio länder i Sveriges storlek.

Samarbete för nytänkande

Patrik Thollander lyfter samverkan mellan personer med olika erfarenheter inom företaget som en nyckel till framgång.

– Som ingenjör tänker jag tekniklösningar i första hand. Men potentialen kan utvecklas om man jobbat med hela system och i samverkan med andra kompetenser som har ett annat mindset. Vi behöver jobba interdisciplinärt för att lyckas, säger Patrik Thollander.

Enligt forskarna behöver företag jobba aktivt med att skapa samarbete mellan olika områden, som teknik, samhällsvetenskap och beteendevetenskap. Därför uppmanas industrin att bygga en kultur som främjar kunskapsdelning och lärande. Politiker uppmanas att ta fram program som även lyfter fram de sociala dimensioner av energieffektivisering.

Studien är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Högskolan i Gävle, Stockholm resilience center, Lunds universitet, Uppsala universitet och Kungliga vetenskapsakademien.

Vetenskaplig artikel:

Advances in the social construction of energy management and energy efficiency in industry, Nature Communications.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera