Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 december 2010

Röd slips signalerar makt

I boken ”Maktens män bär rött” skriver Kekke Stadin, professor i historia, om hur män genom tiderna uttryckt sin manlighet och makt genom kläderna.

Ofta hör man att flärd och omsorg om det yttre är en kvinnlig angelägenhet. Den typen av fundering kommer definitivt på skam när man läser Kekke Stadins bok “Maktens män bär rött. Historiska studier om kläder, manlighet och män”. I den rikt illustrerade boken finns beskrivet hur mode för män genom tiderna inte bara varit ett stort intresse utan också ett verktyg att visa upp makt och status.

Boken handlar om hur svenska och europeiska män vid olika tidsperioder och i olika sammanhang uttryckt manlighet och makt i sitt yttre framträdande. Och det är inte bara klädedräkter som står i fokus. Kekke Stadin frågar sig hur olika aspekter av den manliga fasaden, med kroppar, kläder, mimik, frisyrer och statussymboler har förmedlat bilden av manlighet, från renässansen fram till nutid.

Forskningsprojektet och skrivandet av boken har varit roligare än något annat Kekke Stadin företagit sig som forskare, berättar hon.

– Jag har aldrig haft något så roligt arbete! Jag har kommit in i världar jag inte känt till förut, och lärt känna människor som jag inte skulle ha träffat annars. Det har varit otroligt spännande. Allra roligast var det att åka Porsche över 200 km i timmen på en racingbana! säger hon.

Under kläderna är själva manskroppen också ett verktyg att uttrycka makt och manlighet med. Den snabba bilturen kom sig av att Kekke Stadin i ett kapitel i boken skriver om mäns förhållande till motorer. Bilen, och förr i tiden hästen, betraktas som en förlängning av kroppen och förstärker intrycket av fysisk styrka. Därför betraktas makten över tekniken som ett manligt område, och det har i alla tider varit viktigt för män att ha kontroll över hästen, bilen eller motorcykeln.

Under forskningen har Kekke Stadin stött på mer eller mindre förvånande fakta. Mest förvånad är hon över hur extremt tydligt maktspråket är i männens val av slipsfärg.
– Jag hade anat det, men inte kunnat tro att det var ett så tydligt språk. Slipsen är liten, men är ett plagg som talar med hög röst. Den definierar hur mannens övriga kläder ska tolkas – det är den man ska kolla in först, säger hon.
Liksom för Napoleon, eller Gustav II Adolf, är det framför allt den röda färgen som signalerar makt också bland dagens moderna män.

En annan kanske något förvånande likhet beskriver Kekke Stadin i sin bok – den mellan 1600-talets svenska prästerskap och nutidens ”brats” och ”stekare” på Stureplan i Stockholm. För fyra hundra år sedan var präster i Sverige en grupp män som tydligt visade upp sin virilitet. De avbildades gärna med många axelveck på kappan som gjorde dem axelbreda, och med en gravid eller ammande hustru vid sin sida – en bild av en ”riktig man” med förmågan att göra många barn. Mingelfoton från Stockholms nattliv i nutid kan ses på liknande sätt. Unga män med klasar av villiga och utbytbara unga tjejer kring sig – också där är kvinnorna en manlig accessoar, med vars hjälp männen uttrycker en sexualiserad manlig makt.

Kekke Stadin är professor i historia vid Institutionen för genus, kultur och historia vid Södertörns högskola. Maktens män bär rött har skrivits inom forskningsprojektet ”Makt, mode marknad”, finansierat av Östersjöstiftelsen, och har givits ut på Carlssons förlag.

Kontaktinformation
Vid frågor, kontakta Eleonor Björkman, presskontakt, Södertörns högskola: 070-2861332.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera