Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juni 2008

Att gestalta välfärd

Vilka idéer hade arkitekter och stadsplanerare när de skapade våra idag så kritiserade storskaliga förorter? Att gestalta välfärd handlar om den ideologiska strid som uppstod när de europeiska staterna efter andra världskriget ville bygga nya städer och bostäder; hur den goda bostaden och staden skulle se ut fanns det olika uppfattningar om.

– Det har varit en oerhört spännande bok att arbeta med säger författaren Lisbeth Söderqvist. Vem hade kunnat ana att ”ismer” som strukturalism, marxism och existentialism förklarar varför byggnader och städer ser ut som de gör, miljöer som många gånger uppfattats som byggda utan en tanke på dem som ska bo där, uppförda på billigast möjliga sätt!

Skildringen av den svenska delen går tillbaka till 20- och 30-talens satsning på nya bostäder. Boken fortsätter vidare med bostadssituationen efter kriget då de europeiska staterna satsade på ett omfattande byggande; det blev vanligt att bygga helt nya städer eller stadsdelar utanför de gamla, med bostäder, arbetsplatser och rekreationsområden.

Under 1970-talet kom välfärdsstaten under stark kritik och i samband med en lågkonjunktur avstannade utvecklingen. En på många sätt unik epok gick i graven, och den ideologiska omsvängning som strax därefter inträdde, sätter punkt för bokens tema. Ungefär halva boken ägnas Europa, med utblickar till bland andra Sovjetunionen och Brasilien. Den andra delen ägnas Sverige, med särskilt fokus på utvecklingen i storstockholmsområdet.

Att gestalta välfärd bygger på ett mångårigt forskningsarbete och vänder sig till en bred läsekrets av arkitektur- och stadsbyggnadsintresserade. Den ges ut av Forskningsrådet Formas och Riksantikvarieämbetet.

Kontaktinformation
Boken kostar 339 inkl moms och beställs på nätbokhandel www.formas.se
eller från Kundtjänst Formas, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550, e-post: formas.ldi@liber.se eller via www.raa.se/bokhandel. För recensionsexemplar kontakta lena.jansson@formas.se, 08-775 40 65

För mer information kontakta:
Lisbeth Söderqvist, lisbeth.soderqvist@vr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera