Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 december 2007

Internationellt pris till ITbioteknik-system

Bioclipse-projektet från Uppsala universitet, som utvecklat ett IT-verktyg för utbildning och forskning inom bioteknik, har tilldelas ett internationellt pris.

Bioclipse är ett IT-verktyg som gör det möjligt för användare att på ett enkelt sätt använda datorn som hjälpmedel vid forskning och utbildning i biologi, kemi, och bioteknik. Projektet har nått stora internationella framgångar och leds av Ola Spjuth, doktorand i Jarl Wikbergs forskargrupp vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet.

Vid den internationella tävlingen “Trophees du Libre” som gick av stapeln 29 november i Soissons, Frankrike, tilldelades Bioclipse juryns specialpris. Georg Greve, president för organisationen Free Software Foundation Europe (FSFE) var ordförande för juryn och gav följande motivering: “Att integrera olika biovetenskapliga forskningsområden och göra verktygen tillgängliga som Free Software gör Bioclipse till ett väldigt innovativt projekt. Det är vår förmodan att Bioclipse kommer att ha stor inverkan på framtidens biovetenskapliga forskning och utbildning”.

– Det är väldigt kul att vi får internationellt erkännande för vår forskning och utveckling, säger Ola Spjuth. Att uppmärksammas på detta sätt ger oss bevis för att folk använder och uppskattar det vi gör, och tror på projektets framtid.

Professor Jarl Wikberg påpekar att det blir allt viktigare att hantera och analysera stora mängder data i dagens medicinska forskning.

– Bioclipse förenklar inte bara detta arbete utan har även visat sig vara ett ypperligt sätt att knyta ihop olika forskargrupper. Detta är centrala frågor för alla forskargrupper som vill fortsätta att vara konkurrenskraftiga, säger Jarl Wikberg.

Projektet har redan initierat flera nya samarbeten med andra forskargrupper, både inom Uppsala universitet och internationellt.

Bildtext: Ola Spjuth, projektledare för Bioclipse, och Georg Greve, president för Free Software Foundation Europe (FSFE).

Projektets hemsida: http://www.bioclipse.net
Tävlingens hemsida: http://www.tropheesdulibre.org/?lang=en

Kontaktinformation
Kontaktperson: Ola Spjuth, tel: 070-4250628, e-post: ola.spjuth@farmbio.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera