Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 januari 2003

Rökares tänder läker sämre

Rökare har sämre läkförmåga när de drabbas av tandlossning, jämfört med icke-rökare. Det visar Lena Persson i sin avhandling som försvaras vid odontologiska institutionen, Karolinska Institutet, den 24 januari.

Tandlossning orsakas av bakteriell nedbrytning av tandbenet. Att rökning har en negativ effekt på tandlossning är känt sedan tidigare, men det har varit oklart varför. Resultaten från en av studierna i Lena Perssons avhandling visar att rökare med inflammation i tandens vävnad har ungefär hälften så hög kärltäthet i tandköttet runt tänderna, jämfört med icke-rökare. Det bidrar till en ogynnsam läkningsmiljö.

– En inflammation leder normalt till en ökad blodcirkulation och en utvidgning av kärlen som gör att försvarsämnen snabbt kan komma åt de bakterier som orsakar sjukdomen. Färre kärl innebär lägre koncentration av dessa ämnen hos rökare. Syreförsörjningen blir också sämre, säger Lena Persson vid odontologiska institutionen, Karolinska Institutet.

I en av studierna visar hon att just de ämnen som hämmar vävnadsnedbrytningen, alfa1antitrypsin och alfa2makroglobulin, förekommer i lägre koncentration i rökares tandköttsfickor, jämfört med icke-rökares. I en annan studie följdes patienterna under fem veckor efter operativ behandling. Det visade sig att läkningsförmågan var nedsatt hos rökare jämfört med icke-rökare. Resultaten ger ytterligare anledning att införa rökavvänjning som ett komplement till övrig behandling av tandlossning.

– Det lönar sig alltid att sluta röka. Andra studier har visat att läkförmågan förbättras redan efter 1-3 månader, säger hon.

Hon menar också att tidig prevention är viktig för att förhindra barn och ungdomar att börja röka. Runt åtta procent av befolkningen drabbas av en svårare form av tandlossning som debuterar redan i 40-årsåldern och har en snabb utveckling. Av dessa är mellan 60-70 procent rökare.

Avhandlingens titel:
Tobacco smoking, vascular reaction and neutrophil activity in periodontal health and disease

Författare:
Lena Persson, Odontologiska institutionen, Karolinska Institutet,
tel. 08-7288125 eller mail: lena.persson@ofa.ki.se

Disputation:
Fredag 24 januari 2003, kl 9.00 i föreläsningssal 4U, Plan 4, Odontologiska institutionen, Alfred Nobels allé 8, KIs Campus Huddinge.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera