Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 augusti 2001

Ny professor i stålbyggnad

Ove Lagerqvist, 38, har utsetts till professor i ämnet stålbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Ove Lagerqvist disputerade i stålbyggad 1995 och har sedan millennieskiftet – tillsammans med professor Bernt Johansson – det övergripande ansvaret för verksamheten på Avdelningen för stålbyggnad vid LTU.Vid sidan om verksamheten i Luleå har han sedan tre år tillbaka även ett deltidsuppdrag på SBUF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.

Avdelningen för stålbyggnad är en av åtta avdelningar vid Institutionen för väg- och vattenbyggnad. Avdelningen grundades 1986 med hjälp av ett finansiellt bidrag från SSAB och består för närvarande av elva personer, varav två professorer, en adjungerad professor, en lektor och sex doktorander.

Avdelningens forskningsaktiviteter täcker stålbyggnad och stålkonstruktioner i ett brett perspektiv; exempelvis vad gäller stabilitetsproblem, svets- och skruvförband, tunnplåtskonstruktioner, lättbyggnadsteknik och samverkanskonstruktioner.
På senare år har tillämpningarna främst inriktats mot höghållfast och rostfritt stål.
Denna kärnverksamhet ligger på en hög internationell nivå och avdelningen är även djupt involverad i den pågående utvecklingen av Eurocodes inom stålområdet.

Nyligen uppmärksammades Ove Lagerqvist också med anledning av utgivningen av hans andra roman, Utanför tiden, en historisk spänningsroman som utspelar sig bland munkar, krigre, kättare och levande döda i det tidiga 1100-talets Europa.

Information: Professor Ove Lagerqvist, 0920/919 23

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera