Vitamintillskott kan bromsa skadeutvecklingen på synnerven vid grön starr. Bild: Vince Fleming, Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tillskott av B-vitaminer verkar kunna bromsa synnedsättningen hos personer med ögonsjukdomen grön starr. Nu testar forskare behandlingen på patienter i Stockholm.

När man har grön starr (glaukom) blir synnerven med tiden alltmer skadad, vilket leder till synnedsättning och i värsta fall blindhet.

Eftersom högt tryck i ögat påskyndar sjukdomen används i dag ögondroppar, laser eller kirurgi för att sänka trycket i ögat och därmed bromsa sjukdomen. Effekten av behandlingarna är dock varierande.

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt att tillskott av vitaminerna B6, B9, B12 kan sakta ner sjukdomsförloppet.

Näthinnan kan få svårt att använda vitaminer

Det har länge funnits teorier om att aminosyran homocystein, som bildas vid ämnesomsättningen i kroppen, kan ha betydelse för utvecklandet av grön starr. Därför undersökte forskarna vid Karolinska institutet hur höga nivåer av homocystein påverkar sjukdomen.

Men resultatet visade att höga nivåer av homocystein hos människor med grön starr inte påverkade hur snabbt sjukdomen förvärrades. Forskarna kom också fram till att grön starr inte är vanligare hos personer med genetisk känslighet för att bilda höga nivåer av homocystein.

De drog därför slutsatsen att homocystein inte orsakar sjukdomen, utan är en konsekvens av den.

Forskarna upptäckte dock att att nivåerna av homocystein kunde kopplas till näthinnans förmåga att använda vissa vitaminer, vilket påverkade sjukdomsutvecklingen.

– Vår slutsats är att homocystein är en åskådare under sjukdomsförloppet, inte en aktör. Förändrade nivåer av homocystein kan avslöja att näthinnan har tappat förmåga att använda vissa vitaminer som krävs för att upprätthålla en frisk ämnesomsättning. Därför ville vi undersöka om tillskott av de vitaminerna kunde skydda näthinnan, säger James Tribble, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Tillskott av B-vitaminer gav effekt

När forskarna hade upptäckt att näthinnan ibland inte kunde använda vissa vitaminer gick de vidare med att undersöka om tillskott av dem skulle kunna påverka sjukdomsförloppet. Möss och råttor med grön starr fick tillskott av B-vitaminerna B6, B9 och B12. De fick även kolin, ett näringsämne som bland annat finns i kött, ägg och fisk.

Tillskotten visade sig fungera bra. Hos mössen, som långsamt hade utvecklat grön starr, bromsades skadeutvecklingen på synnerven helt. Hos råttorna, som hade en mer aggressiv sjukdom med snabbare utveckling, saktades förloppet in.

Någonting som forskarna tycker är särskilt intressant med resultatet är att mössen och råttornas ögontryck lämnades obehandlat, men att sjukdomen ändå bromsades. Det talar för att vitaminerna kommer åt sjukdomen på ett annat sätt än vad en sänkning av ögontrycket gör.

– Resultaten är så lovande att vi har startat en klinisk prövning, där patienter redan rekryteras vid S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm, säger James Tribble.

Vetenskaplig artikel:

Dysfunctional one-carbon metabolism identifies vitamins B6, B9, B12, and choline as neuroprotective in glaucoma, Cell Reports Medicine.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera