Tema
Samhälle & kultur

Samhälle & kultur

Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom ämnet ”Samhälle & kultur” i kronologisk ordning.

#metoo ställde pressetiken på ända

Namnpubliceringarna i samband med #metoo och den stora mängden vittnesmål som publicerats anonymt har ritat om den medieetiska kartan, konstaterar medieetikforskaren Susanne Wigorts Yngvesson.
– Publiceringen har legitimerat och förstärkt kampanjerna och överlåtit på mig som mediekonsument att avgöra om det som berättas är sant eller inte. Medierna har klivit av sin roll som granskare, säger hon.

Samhälle & kultur
Läs mer

Ingen väg tillbaka efter #metoo

Efter #metoo blir det förhoppningsvis betydligt bättre, för både män och kvinnor. Idéhistorikern Katarina Leppänen ser redan att jämställdhetsplaner tas på större allvar och att anmälningar om kränkningar i högre grad utreds.
– Nu finns det nog ingen väg tillbaka, säger hon.

Samhälle & kultur
Läs mer

Svenska damhockeyspelare betalar själva

Kvinnliga ishockeyspelare i Nordamerika har betydligt bättre ekonomiska förutsättningar samt bättre benstyrka och löpacceleration än svenska damishockeyspelare. De svenska spelarna har mindre kroppsfett och får finansiera sitt idrottande själva. Ekonomiskt och strukturellt stöd måste förbättras för att damhockeyn ska utvecklas, säger umeåforskaren Tommy Henriksson.

Hälsa & medicinSamhälle & kultur
Läs mer

På Twitter sitter rösten i fingrarna

Det finns en ständigt pågående konflikt på Twitter. Den mellan de som håller hårt på språkreglerna och de som tycker att stilmässig frihet är viktigare eller inte bryr sig om språkreglerna så mycket, menar Peter Wikström i sin avhandling om språkbruk och språknormer på Twitter från Karlstads universitet.

Samhälle & kultur
Läs mer

Ferdinand – sagan om kulturen som skyddar naturen

Ferdinand

I både Sverige och Spanien minskar arealerna av betade eklandskap. Kunskaper om hur vi värdesätter trädbärande betesmarker kan förbättra insatserna för att bevara dem. Genom att skapa kulturella värden knutna till landskapet, så uppfattas spanska eklandskap i högre grad än svenska som viktiga platser.

MiljöSamhälle & kultur
Läs mer

Vi finns där du är @forskningsnyhet