Tema
Samhälle & kultur

Samhälle & kultur

Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom ämnet ”Samhälle & kultur” i kronologisk ordning.

Varannan avviker från tvångsvård för missbruk

Mer än varannan som dömts till tvångsvård för missbruk avvek från behandling. Det är främst yngre klienter som avviker och med det följer en högre risk att dö i förtid.
– För personer som är i behov av missbruksvård vid upprepade tillfällen, är det viktigt med kontinuitet och tillgänglighet av insatser, säger Robert Grahn, forskare vid Umeå universitet.

Hälsa & medicinSamhälle & kultur
Läs mer

Samverkan – utan analys – svensk modell mot gängbildning

Samverkan mellan myndigheter är den svenska modellen när det gäller att förebygga gängbildning. Detta redan innan problem och insatser hunnit definieras. Men mer krut behöver läggas på att analysera och förstå bakomliggande orsaker, utveckla nya metoder och systematiskt följa upp användningen av dessa, menar forskare från Göteborgs universitet.

Samhälle & kultur
Läs mer

Hon visade hur människor kan rädda världen

Hon visade att människor faktiskt kan samarbeta och ta hand om gemensamma resurser. På ett hållbart sätt. Utan statlig reglering. Om de bara får mötas öga mot öga och arbeta fram egna regler kring hur det ska gå till. Filmen Nyfikenhet leder till utveckling handlar om den amerikanska forskaren Elinor Ostrom, vars forskning om hur gemensamt ägande bäst fungerar fått stor betydelse och är högaktuell inom många områden idag.

Samhälle & kultur
Läs mer

Vi finns där du är @forskningsnyhet