Tema
Samhälle & kultur

Samhälle & kultur

Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom ämnet ”Samhälle & kultur” i kronologisk ordning.

Nyupptäckta hällmålningar i Tumlehed avslöjar sjöfart på stenåldern

Sydvästra Sveriges mest välbevarade hällmålning har nu daterats – den är från sen stenålder. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Göteborgs universitet lyckats blottlägga flera tidigare okända motiv som inte längre är synliga för ögat. Motiv som ger ytterligare bevis för den långväga sjöfart som stenålderns maritima jägare ägnade sig åt.

Samhälle & kultur

Snäv syn på våldtagna kvinnor

Berättelser om sexuellt våld finns på nätet, inte minst efter #metoo. Men synen på våldtäktsoffret är fortsatt snäv. Ny forskning från Malmö universitet visar att kvinnor inte både kan uppfattas som aktörer i sina liv och som sårbara.

Samhälle & kultur

Laestadius kan ha spritt kornet i Norrbotten

Norrbottniska kornfrön från missväxtåren i slutet av 1800-talet är förvånansvärt lika, rent genetiskt. Det kan ha varit Lars-Levi Laestadius, eller någon i hans familj, som tagit med sig utsädet när de flyttat mellan olika orter i trakten. Det misstänker forskare efter att ha upptäckt att fröburkar som sparats på museum hade donerats av en släkting till Laestadius.

Natur & teknikSamhälle & kultur

Forskning om försvunna kan rädda liv

Försvinnanden kräver stora polisresurser och genererar stort lidande – polisen efterfrågar nya rön för att rädda fler liv. En insats är att förhindra att sårbara personer alls kan försvinna hemifrån, menar forskarna bakom en rapport, som föreslår en rad åtgärder för att hjälpa polisen framåt i arbetet.

Samhälle & kultur

Vi finns där du är @forskningsnyhet