Sönderbombad byggnad i Ukraina.
Kriget i Ukraina hör till de mest dödliga konflikterna under 2023.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Konflikterna i världen har inte varit så många på över 70 år. Under 2023 dödades även ett stort antal människor i samband med krig och andra konflikter. Det visar statistik som sammanställts vid Uppsala universitet.

Under 2023 pågick 59 konflikter där stater var inblandade. Det är det högsta antalet sedan Uppsala Conflict Data Program, UCDP, började registrera konflikter 1946. Tidigare toppar var åren 2020 och 2022 då 56 konflikter pågick.

Samtidigt halverades antalet döda i konfliktvåld jämfört med året innan, visar rapporten. Minskningen beror främst på att det mycket blodiga kriget i Tigrayområdet i Etiopien upphörde i slutet av 2022.

– Vi ser dock fortfarande flera ovanligt dödliga krig som pågår, exempelvis kriget i Ukraina med nära 71 000 dödsfall förra året, samt Israels krig mot Hamas där UCDP registrerade över 22 000 dödsfall under 2023, säger Shawn Davies, senior analytiker på UCDP vid Uppsala universitet.

Många dödsoffer

Även om det totala antalet stridsrelaterade dödsfall i världen minskade under förra året – från 310 000 till 154 000 – är 2023 ett av de blodigaste åren sedan data om dödsoffer i samband med konflikter började samlas in 1989.

– Bara tre år har varit mer dödliga än 2023. Förutom folkmordet i Rwanda 1994, återfinns 2021 och 2022 på den listan, säger Shawn Davies.

Soldat med vapen i stridsvagn

Krig och data om konflikter

Under 2023 pågick nio krig, som definieras som en konflikt med mer än 1 000 dödsfall per år. Det är mer än föregående år och den högsta siffran sedan 2017.

De flesta krig utspelade sig i Afrika. Inbördeskriget i Sudan som bröt ut under 2023 var den tredje dödligaste konflikten under året, efter krigen i Ukraina och Gaza.

Om UCDP

UCDP är världens mest använda datakälla för organiserat våld och det äldsta fortfarande pågående projektet som samlar data på inbördeskrig. UCDP:s definition av väpnad konflikt har blivit den globala standarden för hur konflikter systematiskt definieras och studeras.

Utsatt civilbefolkning

I många konflikter blir även civilbefolkningen en måltavla för de stridande parterna. Trots att UCDP registrerade en minskning i det totala antalet döda i ensidigt våld mot civila under förra året, föll tusentals civila offer för denna typ av våld i bland annat Sudan, Burkina Faso, Israel och Myanmar.

– För nionde året i rad var IS, också kallad Daesh, den grupp som dödade flest civila i ensidigt våld, även om det totala antalet minskade kraftigt jämfört med året innan. Gruppen var aktiv i 16 olika länder där de utförde olika dåd såsom skjutningar, halshuggningar samt stora koordinerade självmordsbombningar, säger Therese Pettersson, senior analytiker och projektledare på UCDP.

I konflikter mellan grupper där stater inte är inblandade, så kallade icke-statliga konflikter, noterade UCDP en liten nedgång i dödsfall under 2023.

– Det är dock för tidigt att säga att det är ett trendbrott. De senaste tio åren är de tio mest dödliga när det kommer till den här typen av våld, som på senare år nästan uteslutande kommit att handla om våldsamma uppgörelser mellan gäng och karteller, påpekar Therese Pettersson.

Blodiga konflikter i Latinamerika

Merparten av icke-statliga konflikter äger rum i Latinamerika. Allra blodigast har konflikterna varit i Mexiko och Brasilien, där våldet koncentreras i städer och utmed viktiga smuggelrutter för narkotikahandel.

Men även i Europa har denna typ av våld blivit mer närvarande. Under 2023 registrerades den första aktiva gängkonflikten någonsin i Europa när två rivaliserande gäng i den franska staden Marseille hamnade i en konflikt.

– Många av de mönster som kännetecknar gängvåldet i UCDP:s statistik noteras även i Sverige, till exempel våldsvågor som triggas av splittringar och alliansbildningar, och förekomsten av allt yngre gärningsmän, säger Garoun Engström, senior analytiker på UCDP.

Än så länge når dock konflikterna i Sverige inte upp i nivån för aktiv konflikt enligt UCDP:s definition.

Rapport:

The Uppsala Conflict Data Program (UCDP), Uppsala universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera