1. 8 mars 2022

    #metoo visade mäns oförmåga att förstå kvinnors rättigheter

    Männen som förekommer i #metoo-vittnesmålen misslyckas med att respektera andra människors rättigheter, något som borde leda till att de blir uteslutna ur sociala sammanhang. Ändå blir det ofta precis tvärtom, visar forskning.

  2. 19 augusti 2020

    Skogsutbildningen efter #MeToo

    Skogens eget metoo-upprop #slutavverkat och ett öppet brev från kvinnliga studenter i jägmästarprogrammet 2018 gjorde det tydligt att sexuella trakasserier är en del av kulturen vid skogsutbildningen. Forskare vid SLU har undersökt vad som hänt på utbildningen efter uppropet.

  3. 16 september 2019

    Stor skillnad på svensk och dansk mediebevakning av #MeToo

    I Sverige skapade hashtaggen #MeToo en snöbollseffekt av demonstrationer och debatter med krav på politisk förändring, och de svenska politikerna svarade med att delta i debatten. I Danmark var mediebevakningen långt mindre omfattande och mera kritisk till #MeToo. Det visar en ny undersökning...

  4. 18 juni 2019

    Bättre språk på twitter efter #metoo

    Språkbruket på Twitter förändrades på ett positivt vis i kölvattnet av #metoo, enligt en ny avhandling i nationalekonomi från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

  5. 8 mars 2019

    Ökat fokus på #metoo-management hos arbetsgivare

    Medvetenheten och beredskapen för att hantera sexuella trakasserier har ökat i många branscher sedan #metoo-rörelsen startade hösten 2017. Det visar en forskningsrapport från Högskolan Väst.

  6. 11 januari 2018

    #metoo ställde pressetiken på ända

    Namnpubliceringarna i samband med #metoo och den stora mängden vittnesmål som publicerats anonymt har ritat om den medieetiska kartan, konstaterar medieetikforskaren Susanne Wigorts Yngvesson. – Publiceringen har legitimerat och förstärkt kampanjerna och överlåtit på mig som...

  7. 10 januari 2018

    Ingen väg tillbaka efter #metoo

    Efter #metoo blir det förhoppningsvis betydligt bättre, för både män och kvinnor. Idéhistorikern Katarina Leppänen ser redan att jämställdhetsplaner tas på större allvar och att anmälningar om kränkningar i högre grad utreds. – Nu finns det nog ingen väg tillbaka, säger hon.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera