9 maj 2025
Göteborgs universitet

Utbredda hörselproblem bland nyanlända i Sverige

Bland nyanlända invandrare som studerade svenska rapporterade 17 procent problem med att höra samtal. Mer än hälften hade någon grad av konstaterade hörselproblem. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

Språkinlärning är en av många utmaningar i processen att etablera sig i ett nytt land, och hörselfunktionen är en nyckelfaktor vid språkinlärning. Syftet med studien var att undersöka förekomsten av hörselproblem hos nyanlända i jämförelse med den allmänna befolkningen.

I studien inkluderades 506 vuxna personer i svenska språkundervisningsklasser. Majoriteten hade asiatiskt ursprung. De tre vanligaste ursprungsländerna var Syrien, Somalia och Irak. Snittåldern var 38 år och tre av fyra var kvinnor.

Omfattande problem – få hjälpmedel

Av deltagarna uppgav 17 procent problem med att höra konversationer. För åldrarna 45-64 år var andelen 26 procent. Mer än hälften i gruppen som helhet hade någon grad av nedsatt hörsel, konstaterad via screeningaudiometri som undersöker vilka ljudfrekvenser personen hör eller inte.

Hörselproblemen kunde dessutom kopplas till generellt sämre hälsa med exempelvis astma, allergier och högt blodtryck. Bland dem med normal hörsel rapporterade 80 procent en god eller mycket god generell hälsa, mot 46 procent i gruppen med hörselproblem.

De upplevda hörselproblemen var 60 procent vanligare bland invandrarna, och dubbelt så vanliga för invandrare från 45 år och uppåt, jämfört med den allmänna befolkningen i Sverige. I den undersökta invandrargruppen sa sig 2 procent använda hörhjälpmedel.

Avgörande för språk och integration

Forskarna konstaterar att förekomsten av hörselnedsättning varierar kraftigt runt om i världen och är upp till fyra gånger vanligare i låg- och medelinkomstländer än i höginkomstländer.

Ledande bakom studien är Nina Pauli, docent på Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med inriktning öron-, näs- och halssjukdomar.

– Även vid normal hörsel är det en stor utmaning att lära sig ett nytt språk. Förmågan att uppfatta tal kan försämras och är särskilt känslig för bakgrundsljud när man lyssnar på det nya språket. Invandrare bör därför erbjudas audiometrisk screening för att upptäcka hörselproblem och underlätta språkinlärning och social integration, säger hon.

Studien är publicerad i tidskriften Laryngoscope Investigative Otalaryngology.

Studie: Hearing Problems Common in Immigrants: Association With Self-Rated Health, https://doi.org/10.1002/lio2.70141

Expertkontakt: Nina Pauli, tel. 0702 22 85 26, e-post nina.pauli@gu.se

Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, e-post press@sahlgrenska.gu.se

Pressbild: Nina Pauli (foto: Privat)