26 juni 2025
Göteborgs universitet

Svenskarnas digitala konsumtion fördubblad på tio år

Kommunikation och information är det konsumtionsområde som har vuxit snabbast under det senaste decenniet, enligt årets konsumtionsrapport. Samtidigt har priserna på telefoner, datorer och digitala tjänster halverats på tjugo år.

Hushållens konsumtion av information och kommunikation har ökat kraftigt det senaste decenniet. Under 2024 uppgick konsumtionen till 130 miljarder kronor, vilket motsvarar 5 procent av hushållens totala utgifter.

Det är det snabbast växande konsumtionsområdet mellan 2014 och 2024, med en ökning på hela 119 procent i fasta priser. I genomsnitt har området vuxit med drygt 8 procent per år under perioden. Ökningen beror på den tekniska utvecklingen, ökad digitalisering och nya sätt att använda tekniken – samt att priserna har sjunkit.

 Information och kommunikation på nätet, men också underhållning i sociala medier, poddar, onlinespel och strömmad film och musik, är exempel på användning som driver den snabba tillväxten av smarta telefoner, datorer och snabbt bredband när vi efterfrågar alltmer avancerade modeller och abonnemang. Med utvecklingen som nu sker inom AI kan vi förvänta oss en fortsatt stark ökning, säger konsumtionsforskaren Ulrika Holmberg på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet som är en av rapportens redaktörer.

Kraftig prisnedgång
Samtidigt får konsumenterna mer för pengarna. Priserna på utrustning och tjänster för information och kommunikation har sjunkit under lång tid. Senaste året är det ett par procent, på tio år cirka 30 procent och på 20 år har priserna minskat med ungefär hälften.  

 Det visar hur mycket datorer och telefoner har utvecklats. Även om utrustningen har ett högre pris än tidigare modeller så kan den så mycket mer idag än för tio eller tjugo år sedan, vilket räknas som att priset har sjunkit sett till kapaciteten, det vill säga fler gigabyte per krona, säger Ulrika Holmberg.

Svag konsumtionsökning för hushållen
Årets konsumtionsrapport visar också att hushållens totala konsumtion ökade något under 2024. De flesta områden växte under 2024, om än svagt. Förutom information och kommunikation är det bara kategorin turisters konsumtion som når upp till minst 3 procent ökning i fasta priser.

 Det har skett en svag konsumtionsökning även om det kommer att dröja ett tag innan lågkonjunkturen är över. Det vänder förmodligen ordentligt först 2026, men konsumtionen kommer att ligga på plus ända fram till dess, säger Ulrika Holmberg.

Samtidigt minskade konsumtionen inom några områden jämfört med 2023. Störst var nedgången för kläder och skor (-4,1 procent), följt av hotell, caféer och restauranger (-2,6 procent), utbildning (-2,5 procent) samt alkohol och tobak (-1,7 procent).

 

Om Konsumtionsrapporten: I Konsumtionsrapporten 2025 sammanfattas och analyseras konsumtionen i Sverige under 2024. Syftet med rapporten är att ge en översikt och fördjupning kring den svenska konsumtionen. Förutom ”Hushållens konsumtion”, som texten ovan handlar om, innehåller Konsumtionsrapporten 2025 även följande fördjupningskapitel: ”Detaljhandeln”, ”Ungdomars konsumtion av socker: för mycket läsk och godis ur ett hälsoperspektiv” och ”Estetiseringen av den veganska marknaden”.

Konsumtionsrapporten ges ut i ett samarbete mellan Centrum för konsumtionsforskning (CFK) och Centre for Retailing (CFR), båda på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Statistiken kommer från den nationella SOM-undersökningen, Statistiska Centralbyrån, Konjunkturinstitutet, Handelsfakta, HUI, E-barometern, Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel. Årets rapport är den 20:e i ordningen.

Kontakt: Ulrika Holmberg, universitetslektor i marknadsföring och forskare på Centrum för konsumtionsforskning (CFK) på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, ulrika.holmberg@cfk.gu.se, 0766-18 56 06, 031-786 56 06