Södertörnforskaren: Minnet av andra världskriget används som vapen av Putin
Inför årsdagen av andra världskrigets slut riktas återigen blicken mot hur Ryssland använder historien för att rättfärdiga sin aggression. I en krönika skriver historikern Yuliya Yurchuk, hur minnet av kriget blivit ett politiskt verktyg i händerna på Kreml.
Yuliya Yurchuk är historiker och har i sin forskning bland annat ägnat sig åt frågor som rör historiebruk, historiegeografi och minnet av historien samt hur det används som politiskt verktyg. I en krönika för Perspektiv Öst – Södertörns högskolas temasida för forskning Östersjön och Östeuropa – skriver hon om ämnet med anledning av årsdagen av andra världskriget slut.
Här är ett utdrag:
”Ryssland har i åratal använt segerdagen, liksom minnet av andra världskriget, i sin propaganda. Samtidigt som man upprepar berättelserna om segern fortsätter Ryssland att utöva terror mot dem som är emot landets politik.
Segern i andra världskriget fungerar som en sköld som döljer brott mot den egna befolkningen och mot andra nationer i nutid. Innan Ryssland inledde krigen mot sina grannländer, först mot Georgien 2008 och sedan mot Ukraina 2014, startade Ryssland minneskrig mot de baltiska länderna med det mest framträdande fallet med monumentet över den okände sovjetiske soldaten i Tallinn.
I april 2007 ledde de våldsamma protesterna mot flytten av monumentet från stadskärnan till en mer avlägsen plats till samhällelig oro som underblåstes av Rysslands uttalanden om att en sådan flytt är antirysk. På detta sätt blandade sig Ryssland i den suveräna nationens inrikespolitik.”
Kontakt:
Yulia Yurchuk: https://www.sh.se/kontakt/forskare/yuliya-yurchuk
Sophia Nilsson, forskningskommunikatör
0722-10 14 53
sophia.nilsson@sh.se