Ny avhandling utmanar visionen om en skola för alla
Skolans nuvarande sätt att fungera utestänger vissa barn – redan vid skolstarten. En ny avhandling vid Stockholms universitet argumenterar för att den gamla visionen om en skola för alla, det vill säga en och samma utbildningsform för alla barn, utifrån en åldersbaserad sortering, är förlegad och behöver överges.
Anna Ahlgren undersöker i sin avhandling skolstarten som en viktig övergång där barnet blir till som ”elev”. Genom att analysera skolmognadstester, informationsmaterial till föräldrar och barnböcker åren 1940-2025 visar hon hur denna till synes naturliga process i själva verket är djupt villkorad och där en allmänt vedertagen bild av ”den normale eleven” utgör grund för att definiera ”avvikelser” och därmed sortera barn redan från skolstarten.
–Min forskning visar att den utbildningsform vi erbjuder idag exkluderar många barn, eftersom den förutsätter att alla ska passa in i en och samma snäva form av ”elev”. I min avhandling argumenterar jag för att den gamla visionen om en skola för alla, det vill säga en och samma utbildningsform för alla barn, utifrån en åldersbaserad sortering, är förlegad och behöver överges, säger Anna Ahlgren.
Viktiga slutsatser i avhandlingen
Elevpositionen är inte en naturlig identitet – den är historiskt och socialt konstruerat och inte nödvändig för utbildning.
Den djupt rotade föreställningen om en enhetlig elevidentitet utgör ett hinder för utvecklingen av en skola som kan möta en mångfald av individer och skymmer de strukturella utmaningar som skolan är kantad av.
Den historiska analysen visar hur egenskaper hos barn har omdefinierats som problem eller avvikelser i relation till en norm om den ”normale eleven” vilket utestänger och sorterar barn redan vid skolstarten.
Många av de svårigheter vi ser idag är en följd av att skolans verksamhet inte är tillräckligt anpassad för barns faktiska bredd. Vi behöver flytta fokus från individen till skolans strukturer.
Avhandlingen argumenterar vidare för en djupare problematisering av den förväntade viljan att bli och vara elev.
–Min forskning visar hur en viss syn på ”vilja” konstruerats i relation till skolstarten och att många ”avvikande” beteenden tolkas som ”ovilja”. Fokus på på denna sorts tolkningar menar jag påverkar möjliga sätt att förstå och effektivt hantera en rad samtida skolutmaningar, exempelvis problematisk skolfrånvaro, säger Anna Ahlgren.
Länk till intervju med Anna Ahlgren
Kontakt
Anna Ahlgren: 0707-488 054
Mejl: anna.ahlgren@edu.su.se
Länk till Anna Ahlgrens profilsida på Stockholms universitet