25 juni 2025
Göteborgs universitet

Gränsöverskridande projekt ska ställa om inredningsbranschen

Nu startar projektet ”Från Skog till Stol” som ska verka för en hållbar, träbaserad inredningsbransch i Sverige och Norge. HDK-Valand på Göteborgs universitet ska tillsammans med Mötesplats Steneby, Gröna Klustret Nuntorp, Klosser Innovation AS och NIL undersöka möjligheter för minskad miljöbelastning genom bland annat återbruk och en effektivare användning av trä.

Möbel- och inredningsbranschen är betydande näringsgrenar i både Sverige och Norge. Branschens miljöbelastning är betydande, varje år produceras möbler och inredning till ett värde av cirka 40 miljarder kronor, och det slängs cirka 500 000 ton möbler varje år. 

Möbel- och inredningsbranschen står därför inför ett nödvändigt skifte. Genom det nya projektet, som ägs av HDK-Valand, tar aktörer från Sverige och Norge ett gemensamt grepp om omställningen till en mer cirkulär, resurseffektiv och innovativ framtid för den träbaserade inredningsbranschen. 

– Under tre år kommer designers, producenter, forskare, skogsägare och offentliga aktörer att samarbeta för att utveckla metoder, prototyper och strategier som minskar miljöpåverkan och stärker hållbart företagande i gränsregionen mellan Sverige och Norge, säger Niclas Östlind, viceprefekt för forskning på HDK-Valand, Göteborgs universitet.

Projektet bygger vidare på erfarenheter från tidigare insatser inom hållbar produktion och cirkularitet i interiörbranschen, exempelvis projekten “Open Wood” och “Tillverka i trä”.

– Det aktuella projektet ger oss en konkret chans att stärka Västra Götalands roll i den hållbara omställningen. Genom att bygga vidare på tidigare erfarenheter och ta nästa steg mot en sammanhängande värdekedja där trä används smartare, och där fler aktörer skapar värde genom samverkan och innovation, kan vi bli en ledande experimentverkstad för möbel- och inredningsbranschens framtid, säger Anders Lindgren, verksamhetsledare för Mötesplats Steneby.

Om projektet:

  • ”Från Skog till Stol” startar 1 juli 2025 och är ett treårigt samverkansprojekt mellan Sverige och Norge som syftar till att ställa om den träbaserade interiörbranschen till en mer cirkulär och hållbar modell. Genom att samla aktörer från hela värdekedjan – från skogsbruk till design, produktion och återbruk – utvecklas nya arbetssätt, produkter och affärsmodeller som stärker både klimatet och branschens konkurrenskraft. 
  • Projektet drivs av HDK-Valand vid Göteborgs universitet i samarbete med Mötesplats Steneby, Gröna Klustret Nuntorp, Klosser Innovation AS och Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL).
  • Projektet har en finansiering på 18,6 miljoner där EU Interreg Sverige–Norge finansierar 65 procent (12,9 miljoner) och Västra Götalandsregionen 35 procent (6,5 miljoner).

Kontaktpersoner:

HDK-Valand, Göteborgs universitet
Niclas Östlind, viceprefekt för forskning
niclas.ostlind@akademinvaland.gu.se
073–507 50 71

Gröna Klustret
Karin Stenlund
karin.stenlund@arenaskog.se
070
394 48 39

Mötesplats Steneby
Anders Lindgren
anders@motesplatssteneby.se
070
437 82 37