4 juli 2025

Forskningsstudie visar: Barn kan dricka ända fram tills de sövs inför operation

Det är vanligt att barn fastar alldeles för länge inför operation – ofta uppemot 12 till 15 timmar. Barnanestesin på Akademiska sjukhuset har länge förespråkat en liberal syn på fasta för klar vätska, exempelvis saft eller juice, ända tills barnet ska sövas inför operation. En ny multicenterstudie, ledd från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, visar nu att det finns stark evidens för att denna praxis inte ökar risken för aspiration, att barnet kräks upp matrester vid sövningen och maginnehållet hamnar i lungorna.

– Vår multicenterstudie är tillräckligt stor, baserad på över 300 000 barn, och ger stark evidens för att de liberala fastereglerna som vi tillämpar på Akademiska sjukhuset inte ökar risken, säger Peter Frykholm, överläkare inom barnanestesi inom ANOPIVA, Akademiska sjukhuset, och forskare vid Uppsala universitet.

Aspiration innebär att barnet kräks upp matrester vid sövningen vilket gör att maginnehållet kan hamna i lungorna. Det kan vara en svår och fruktad komplikation. Därför har man velat vara väldigt säker på att barn inte har mat kvar i magen när de ska sövas inför operation. Tidigare har det saknats evidens för att tillåta klar vätska, exempelvis vatten eller juice, fram till sövningen.

I den aktuella multicenterstudien har forskarna jämfört risken för komplikationer relaterade till ordinerad fastetid inför operation hos barn. I studien deltog totalt 31 barnsjukhus runt om i världen. Forskarna jämförde sjukhus med liberala fasteregler, med mindre än två timmars fastetid för klar vätska, med den väletablerade två-timmarsregeln för klara vätskor, exempelvis vatten med eller utan socker (saft), juice, te eller kaffe, som passerar snabbt genom magsäcken.

– Resultaten visar att sjukhus med de kortare fastereglerna inte visade högre risk för aspiration än de med minst tvåtimmarsfasta. Detta stärker oss i vår praxis att får barnen dricka klar vätska ända tills de rings ner till operation, konstaterar Peter Frykholm.

Han har tidigare medverkat i en studie där man visat att risken för komplikationer inte verkar vara högre på Akademiska än på andra jämförbara sjukhus. Enligt Frykholm har flera sjukhus i Holland och Tyskland därför övergått till liknande, mer liberala regler. Det som saknats har varit tillräckligt stora studier för att ge övertygande evidens för att risken för så kallad aspiration inte ökar med den förenklade fasteregeln för klar vätska.

– Vi rekommenderar att barn får dricka små portioner klar dryck medan de väntar på sin operation. Däremot är det fortfarande viktigt att inte äta mat samma dag som man opereras eftersom fast föda ligger kvar uppemot sex timmar eller mer i magsäcken, säger Peter Frykholm.

Han har själv erfarenhet av konsekvenserna av för lång fasta. Under volontäruppdrag med Operation Smile har han sett många små barn som har fastat på tok för länge inför operation, så till den grad att visade tecken på måttlig till svår vätskebrist.

– Min förhoppning är att denna studie övertygar kollegor runt om i världen att de kan ändra sina fasteregler för att komma åt problemet med långa fastetider hos barn som ska opereras, avslutar Peter Frykholm.

För mer information/intervju, kontakta:

Peter Frykholm, överläkare inom barnsektionen, ANOPIVA, Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet;018-617 12 40 eller 070-845 49 69, peter.frykholm@uu.se

Länk till studien publicerad i British Journal of Anaesthesia.