ALA-oljan, som den nya oljan kallas efter Alfa-linolensyran, är i huvudsak en blandning av linfrö- och rapsolja och har framställts med en ny teknik för att göra matfetter. Med en s k enzymatisk omestring har forskarna använt ett enzym som flyttar fettsyrorna. Fördelen med att framställa oljan genom omestring jämfört med att bara blanda ihop linfrö- och rapsolja är att man kan styra fettsyrornas placering så de tas upp av kroppen på ett bra sätt. Oljan blir också mer hållbar och mildrar den skarpa smaken från linfröolja.

– Genom att göra den här oljan vill vi inte bara skapa en nyttig olja utan även utforska effekterna av linolensyran, som till skillnad från de mer ”heta” fiskfetterna DHA och EPA är väldigt lite studerad. Därför känner vi Idag till för lite om linolensyrans effekt. Men det finns indikationer på att linolensyra förbränns snabbare i kroppen än andra fettsyror, något som är känt sedan tidigare, berättar Julia Svensson, doktorand i Bioteknik och Nutrition vid Lunds universitet. Hösten 2011 lägger hon fram sin avhandling.

Essentiella fettsyror är fettsyror som människan måste få via kosten, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa byggstenar. För de flesta människor, som äter en varierad kost, är det inget problem att få i sig tillräckligt med linolensyran som finns framförallt i vegetabilier och växtoljor.

– Men äter man inte fisk blir linolensyra en viktig källa för DHA och EPA. Kroppen omvandlar alltså linolensyra till DHA och EPA när det behövs. Och hos gravida kan man se en ökad omvandling av linolensyra till EPA och DHA eftersom dessa är viktiga för fosterutvecklingen, understryker Julia Svensson.
Resultaten visar att ALA-oljan höjer nivån på de mer hälsosamma, omättade fetterna i blodet. De visar också att linolensyran stannade kvar i blodet längre än forskarna väntat. Linolensyrans placering i fettmolekylen, eller triglyceriden, tros vara förklaringen.

– En rimlig hypotes är att eftersom linolensyra sitter mer skyddad i många av triglyceriderna i ALA-oljan hamnar den då även på samma skyddade plats i blodfetterna. Detta kan leda till att mer linolensyra kan komma till användning i fler organ än vad de normalt gör då de annars bryts ner och används snabbare, antar Julia Svensson.

I nuläget finns det inga planer att sälja ALA-oljan i butik. Linfröoljas smak slår fortfarande igenom och behöver mildras ytterligare, men enligt Julia Svensson finns det teknik som kan lösa det.

Så här gick testet till:

19 kvinnor och 28 män deltog i studien. Varje person åt tre testmåltider innehållande raps-linfröolja, smör eller olivolja. Dagen före testdagen fick de fasta efter kl 21.00. Följande morgon togs ett fasteblodprov där hälsostatus och samtliga blodfetter kontrollerades. Testmåltiden bestod av testfettet blandat i mannagrynsgröt, mellanmjölk, björnbärssylt och en skiva bröd med skinka. Måltiden innehöll 35 g testfett och ca 810 Kcal. Blodprov togs därefter 1, 3, 5 och 7 h efter måltiden, vid vilka samtliga blodfetter analyserades. Försökspersonerna fastade under dagen.

Julia Svensson är fram till april föräldraledig. När hon kommer tillbaka ska hon först och främst studera klart hur kvinnor reagerar på de olika fetterna.
Hon och hennes kollegor kommer bl a också att studera om fetterna ger olika mättnad. Dessutom kommer de bl a att utvärdera om hormonstatus, träning, midjemått och hur den vardagliga dieten i övrigt påverkar hur kroppen tar upp fett efter måltiden.

För mer information, kontakta Julia Svensson, doktorand i Bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola, Julia.Svensson@biotek.lu.se, tel 0709 544647. Julia Svensson är föräldraledig men läser mail och svarar i telefon så gott hon kan. Handledare: Patrick Adlercreutz, Avd för Bioteknik, LTH, Patrick.Adlercreutz@biotek.lu.se och Lena Ohlsson, Gastroenterologi och Nutritionslaboratoriet vid Inst för Kliniska Vetenskaper, Lunds universitet, Lena.Ohlsson@med.lu.se. Tel 046-2220706. Bild på Julia Svensson finns i LU:s bildbank, http://bildweb.srv.lu.se/login/

Under år 2008 fördes cirka 424 miljoner cigaretter in i Sverige i samband med svenskars utlandsresor. Mängden var densamma som 2007 men antalet köpta smuggelcigaretter har däremot ökat från 144 miljoner till 440 miljoner, det vill säga med cirka 205 procent.

Svenskarnas köp av privatimporterade cigaretter (som privatpersoner lagligt fört in i landet och sålt vidare utan kommersiellt syfte) uppgick år 2008 till cirka 134 miljoner, en ökning med cirka 6 procent jämfört med 2007. Sammantaget så ökade därmed den oregistrerade cigarettkonsumtionen under 2008 med cirka 44 procent i jämförelse med 2007 (998 miljoner mot 694 miljoner).

– Den registrerade försäljningen, det vill säga den som beskattas i Sverige, har minskat under 2008 men samtidigt har den oregistrerade konsumtionen ökat. Denna utveckling är helt i motsats till hur utvecklingen för den registrerade och oregistrerade alkoholen ser ut, berättar Tove Axelsson Sohlberg vid Stockholms centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD.

Svenskarna röker dock mindre. Den totala cigarettkonsumtionen fortsatte att minska under 2008 och var cirka 2,7 procent lägre än 2007 och 7,7 procent lägre än 2006. Denna utveckling får stöd i andra uppgifter som visar att andelen dagligrökare minskat under samma period.

Den registrerade (i Sverige beskattade) cigarettförsäljningen minskade under 2008 samtidigt som den oregistrerade cigarettkonsumtionens andel av den totala cigarettkonsumtionen ökade från 9,5 procent under 2007 till 14 procent för 2008.

Även den oregistrerade snuskonsumtionen har ökat under 2008: med 320 procent jämfört med 2007. 2008 uppgick den till cirka 30,8 miljoner dosor varav 17 miljoner var resandeinförda (främst från Finland) och cirka 9,7 miljoner hade beställts via Internet. Köp av smuggelsnus uppgick till cirka 4 miljoner dosor.

Nedan följer några huvudresultat från årsrapporten:

Under år 2008 röktes cirka 7 miljarder cigaretter i Sverige varav den legala försäljningen stod för ca 86 procent. Resandeinförda cigaretter utgjorde cirka 8 procent varav 2 procent såldes vidare. Köpta smuggelcigaretter stod för 6 procent.

Den registrerade försäljningen har i jämförelse med år 2007 gått ned med 7,6 procent. Resandeinförseln är stabil på cirka 6 procent medan köp av smuggelcigaretter ökat med 205 procent mellan åren 2007 och 2008. Köp av privatimporterade cigaretter utgör bägge åren cirka 2 procent av den totala cigarettkonsumtionen.

Andelen dagligrökare fortsätter att minska. Under år 2008 rökte cirka 11,5 procent dagligen i jämförelse med 12,5 procent år 2007.

Den legala försäljningen av snus år 2008 utgör cirka 84 procent av den totala snuskonsumtionen. Resandeinförda snusdosor utgör den största oregistrerade delmängden med cirka 9 procent och Finland var det vanligaste landet att föra in snus ifrån.

Det är färre personer som snusar dagligen än som röker men ser man till endast männen så är det numera fler män som snusar dagligen än som röker.

Om kartläggningen:
SoRAD:s kartläggning av tobakskonsumtionen inleddes i juni år 2003 och är baserad på både försäljningsstatistik (registrerad tobakskonsumtion) och självrapporterade uppgifter om resandeinförsel, köp av smuggel- och privatimporterade cigaretter samt köp via Internet (oregistrerad tobakskonsumtion). De självrapporterade uppgifterna bygger på telefonintervjuer (genomförda av Synovate) med 1500 slumpmässigt utvalda svenskar varje månad, det vill säga totalt 18 000 personer per år. En beskrivning av undersökningens metodologiska överväganden samt av det underliggande frågeformuläret i intervjuundersökningen finns i årsrapporten.

Rapporten kan laddas ner som pdf på http://www.sorad.su.se/content/1/c6/04/86/13/Talomtobak2008.pdf

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta:
Tove Axelsson Sohlberg, SoRAD, tfn 08-16 10 16, 070-4935890, e-post tove.sohlberg@sorad.su.se

Enzymer reglerar biologiska processer genom att möjliggöra kemiska omvandlingar i kroppens celler. Enzymerna är uppbyggda av aminosyror som bildar ett aktivt säte där enzymets målmolekyler omvandlas. Med biokemiska metoder kan de aminosyror som aktiverar målmolekylerna identifieras. I det viktiga avgiftningsenzymet glutationtransferas har man hittills inte kunnat identifiera sådana aktiverande aminosyror. Enzymet glutationtransferas skyddar människor och andra organismer mot giftiga ämnen som kan påverka arvsmassan.

I en studie som nu publiceras i American Chemical Society´s tidskrift Journal of Physical Chemistry visar professor Bengt Mannervik och en portugisisk forskargrupp att en enkel vattenmolekyl aktiverar substratet.

– En vattenmolekyl från mediet som omger enzymet ersätter alltså en funktion som enzymets egna aminosyror har i andra enzymer, säger Bengt Mannervik.

– Resultaten visar hur enkla molekyler i cellen kan komma till användning i ett enzym och i detta fall även bidra till oskadliggörandet av giftiga ämnen.

Resultaten grundar sig på teoretisk beräkningskemi i kombination med experimentella studier.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Bengt Mannervik, tel: 018-471 4539, 070-3756600, e-post: bengt.mannervik@biorg.uu.se

Den främsta förklaringen till smörets relativt låga blodfettsstegring är att ca 20 procent av fettet i smör består av korta och meddellånga fettsyror. Dessa används direkt som energi och påverkar därför aldrig blodfetterna i någon större omfattningen. Sjukvården använder f ö dessa fettsyror till patienter som har svårt att ta upp näring – de är med andra ord bra fettsyror.

– En ytterligare förklaring, som vi spekulerar i, är om tarmcellerna föredrar att lagra smörfett framför långkedjiga fettsyror från vegetabiliska oljor. Smöret ger dock en liten högre halt av fria fettsyror i blodet, vilket är en belastning för kroppen, förklarar Julia Svensson, doktorand i Bioteknik och Nutrition vid Lunds universitet.

Att skillnaden är större för män beror bl a på hormoner, storlek på fettdepåer och grundläggande omsättningsskillnader (metabolism) mellan män och kvinnor, något som är känt sedan tidigare. Situationen försvårar tester på kvinnor, eftersom de måste testas under samma period under menstruationscykeln varje gång för att få tillförlitliga resultat.

– Resultaten nyanserar bilden av olika kostfetter. Olivoljans har studerats så otroligt mycket och dess förtjänster lyfts ofta fram. Att smör höjer blodkolesterol på lång sikt är välkänt medan dess kortsiktiga effekter inte är lika väl studerade. Visst är olivolja bra, men resultaten visar att olika matfetter kan ha olika fördelar, poängterar Julia Svensson.

– Slutligen, alla fetter har högt energiinnehåll och om man inte förbränner det man stoppar i sig resulterar detta i viktuppgång och ökad risk för sjukdom på lång sikt, påminner hon.

Så här gick testet till: 19 kvinnor och 28 män deltog i studien. Varje person åt tre testmåltider innehållande raps-linfröolja, smör eller olivolja. Dagen före testdagen fick de fasta efter kl 21.00. Följande morgon togs ett fasteblodprov där hälsostatus och samtliga blodfetter kontrollerades. Testmåltiden bestod av testfettet blandat i mannagrynsgröt, mellanmjölk, björnbärssylt och en skiva bröd med skinka. Måltiden innehöll 35 g testfett och ca 810 Kcal. Blodprov togs därefter 1, 3, 5 och 7 h efter måltiden, vid vilka samtliga blodfetteranalyserades. Försökspersonerna fastade under dagen.

Julia Svensson är fram till april föräldraledig. När hon kommer tillbaka ska hon först och främst studera klart hur kvinnor reagerar på de olika fetterna.
Hon och hennes kollegor kommer bl a också att studera om fetterna ger olika mättnad. Dessutom kommer de bl a att utvärdera om hormonstatus, träning, midjemått och hur den vardagliga dieten i övrigt påverkar hur kroppen tar upp fett efter måltiden.

För mer information, kontakta Julia Svensson, doktorand i Bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola, Julia.Svensson@biotek.lu.se, tel 0709 544647. Julia Svensson är föräldraledig men läser mail och svarar i telefon så gott hon kan. Handledare: Patrick Adlercreutz, Avd för Bioteknik, LTH, Patrick.Adlercreutz@biotek.lu.se och Lena Ohlsson, Gastroenterologi och nutritionslaboratoriet vid Lunds Universitet, Lena.Ohlsson@med.lu.se, 046-222 0706. Bild på Julia Svensson finns i LU:s bildbank, http://bildweb.srv.lu.se/login/

– I de värst betade områdena var volymtillväxten bara 30 procent jämfört med mer eller mindre oskadade områden, säger Roger Bergström, Skogforsk.

I dagens skogsbruk är det vanligt att älgbetet orsakar 5 till 7 procent färska stamskador per år. Det innebär att 30-50 procent av träden är skadade när bestånden växer ur älgfarlig höjd. – Sådana skadenivåer kommer att ge ganska stora tillväxtförluster, även om resultaten från studien inte direkt kan översättas till ”normalt” älgskadade bestånd, säger han.

Skadorna ackumuleras under ungskogsstadiet och många skadade bestånd närmar sig nu gallring. Det mest skadade virket har ännu inte kommit till sågverken. Men det kommer, även om en del kan motverkas genom att skadade stammar dör, röjs eller gallras bort.
– De skadade träden är oftast klena och därför bör man låggallra i älgskadade bestånd, säger Folke Pettersson, Skogforsk. Traditionella gallringsmallar går bra att använda även i älgskadade bestånd. Däremot bör man inte gallra bestånd med mycket svåra skador. Då är det ofta bättre att sikta på en tidig slutavverkning.

På Ukonf10 i Umeå, Sundsvall, Jönköping och Västerås under februari och mars berättar Folke Pettersson mer om tillväxtförlusterna av älgbete.

Ukonf10 äger rum i:
Umeå 10-11 februari
Sundsvall 17-18 februari
Jönköping 24-25 februari
Västerås 3-4 mars

Läs mer på www.skogforsk.se/ukonf10

Kontaktinformation
Kontakt
Folke Pettersson, Skogforsk. Tel: 018-18 85 51, 070-213 85 61.
Roger Bergström, Skogforsk. Tel: 018-18 85 59, 070-518 85 06.
Anna Franck, pressansvarig Skogforsk. Tel: 018-18 85 88, 076-128 85 88

Det specialiserade yrkeslivet kräver att många yrkesgrupper fortsätter att hålla sig uppdaterade om det senaste inom det egna yrkesområdet.

En grupp forskare har i forskningsprojektet Informationssökning i övergången från utbildnings- till yrkespraktik bland annat jämfört olika yrkesgruppers sätt att söka information, grundat på kvalitativa intervjuer med yrkesverksamma.

Forskarna undersöker bland annat vilket behov av informationskällor de yrkesverksamma har i jobbet och hur de sätter det i relation till hur de använt sig av information i den egna utbildningen.

Resultatet presenteras i skriftserien Lärande och IT som slutrapporterar det stora forskningsprogrammet LearnIT vid Göteborgs universitet.

Lärare, sjuksköterskor och bibliotekarier har alla kunskapsintensiva yrken och är grupper med professionsanspråk – deras yrken kräver vetenskapligt underbyggda högskoleutbildningar och yrkespraktiken baseras delvis på forskning.

Men att vara informationskompetent under studierna betyder inte samma sak som att vara det på jobbet.

När läraren lämnar utbildningen och blir yrkesaktiv förändras motiven för den egna informationssökningen. Inriktningen flyttas från att hitta information om forskning om lärares yrkesutövning mot att hitta material som är anpassat till det dagliga arbetet med eleverna. Dessutom läggs tid på att lära eleverna hur de i sin tur ska söka information. De intervjuade lärarna säger sig inte heller under sin utbildning ha mött åsikten att uppdatering om det vetenskapligt senaste behövs i yrket.

Sjuksköterskorna som intervjuades fick däremot höra det senare under sin utbildning. Men i praktiken visar det sig vara något som är svårt att leva upp till. Studietiden handlade om att producera text, yrkeslivet handlar om att vårda patienter. I praktiken ges inte tiden att hålla sig uppdaterad inom vårdvetenskaplig forskning – den typen av informationssökning har liten betydelse i sjuksköterskornas yrkesliv, visar studien.

Bibliotekarierna i studien skiljer sig från de övriga två yrkesgrupperna eftersom informationssökning är en central del av yrkesutövningen. Men inte heller bibliotekarierna hade i sin utbildning egentligen mött idén att utbildningens teoretiska kunskaper behöver upprätthållas i yrkeslivet för egen del.
Det är ovanligt att särskild tid för de berörda yrkesgrupperna finns avsatt för att exempelvis söka och läsa facklitteratur i tjänsten och att därmed hålla sig uppdaterad. Bibliotekarierna befinner sig dock, enligt studien, i en särskild position genom den goda tillgången på informationsresurser på arbetsplatsen.

Fakta LearnIT:
LearnIT är en av KK-stiftelsens största satsningar. Forskningsprogrammet har under tio års tid och i 46 forskningsprojekt studerat samspelet mellan lärande och informations- och kommunikationsteknik. Stödet på 145 Mkr har resulterat i 885 böcker och artiklar, varav 57 procent internationella publiceringar.

De sex slutvolymerna har nu publicerats i skriftserien Lärande och IT (Carlssons förlag) som sammanfattar LearnIT:s resultat.

LearnIT har Göteborgs universitet som huvudman. Roger Säljö, professor i pedagogisk psykologi vid institutionen för pedagogik och didaktik, är LearnIT:s vetenskaplige ledare, tel: 031-7862457, 0706-739176, roger.saljo@ped.gu.se

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Anna Lundh, 033-4355991, 0733-949268, anna.lundh@hb.se
Olof Sundin, 0707-314549, olof.sundin@hb.se
Jenny Lindberg, 033-4355990, jenny.lindberg@hb.se

– Ca 2000 privata skogsägare deltog i undersökningen. Av dem kan 74 procent tänka sig ta ut grot nästa gång de slutavverkar och ytterligare 15 procent säger kanske. Bara 11 procent är uttalat negativa, säger Klas Norin, Skogforsk.

De två vanligaste argumenten för grotuttag är att det ger ett ekonomiskt tillskott och ökar efterföljande skogsvård. De vanligaste argumenten emot är risken för tillväxtminskning och körskador.

Klas Norin anser att det är viktigt att stärka och underhålla den positiva inställning som finns hos skogsägarna. Det kan göras genom att bli ännu bättre på att kommunicera de positiva effekterna med grottuttag och de risker som finns.
– Enkäten visar att många skogsägare inhämtar kunskap om grot via skogstidningar, så ett tips är att i ännu högre grad använda den kanalen för att öka intresset. Även virkesköpare är viktiga kunskapsskällor, så arbeta också med att stärka deras roll som informationsspridare.

Läs mer i Resultat nr 20, 2009 som finns att beställa på www.skogforsk.se/butiken.

Kontaktinformation
Kontakt
Klas Norin, Skogforsk. Tel: 018-18 85 86, 070-598 85 86
Anna Franck, pressansvarig. Tel: 018-18 85 88, 076-128 85 88

Resultaten, som öppnar för exempelvis lysande tapeter helt i plast, publiceras i den vetenskapliga tidskriften ACS Nano.

Ultratunna och strömsnåla organiska lysdioder, så kallade OLEDs, har nyligen introducerats kommersiellt i mobiltelefoner, kameror och små tv-apparater. En OLED består av ett ljusalstrande lager av plast placerat mellan två elektroder, av vilka den ena måste vara genomskinlig. Dagens OLEDs har två uppenbara nackdelar – de är relativt dyra att tillverka och den genomskinliga elektroden består av metallegeringen indium-tennoxid. Det senare är ett problem då indium både är sällsynt och dyrbart och dessutom komplicerad att återvinna . Nu presenterar forskarna vid Umeå och Linköpings universitet tillsammans med amerikanska kolleger ett alternativ till OLEDs, en organisk ljus-emitterande elektrokemisk cell (LEC). Den är billig att tillverka och den genomskinliga elektroden är tillverkad av kolmaterialet grafen.

— Det här är ett viktigt steg i utvecklingen av organiska belysningskomponenter, både från ett tekniskt och ett miljömässigt perspektiv. Organiska elektronikkomponenter lovar att bli mycket vanligt förekommande i nya spännande applikationer i framtiden, men detta kan skapa stora återvinningsproblem. Genom att använda grafen istället för konventionella metallelektroder kommer framtidens komponenter att bli mycket enklare att återvinna och därmed miljömässigt attraktiva, säger en av forskarna Nathaniel Robinson från Linköpings universitet.

Eftersom alla delar kan framställas från lösning kan LEC också tillverkas på rulle i en tryckpress på ett mycket kostnadseffektivt sätt.

— Detta öppnar dörren för en framtida billig tillverkning av helt plastbaserade belysnings- och displaykomponenter i form av stora flexibla ark. En sådan belysning eller tv-skärm går att rulla ihop eller tapetsera upp på väggar eller tak, säger en annan av forskarna Ludvig Edman från Umeå universitet.

Grafen består av ett enda lager kolatomer och har många eftertraktade egenskaper som elektronikmaterial. Det har hög ledningsförmåga, är nästan helt genomskinligt och kan dessutom framställas i lösning i form av grafenoxid.

Forskare världen över har försökt ersätta indium-tennoxid i över 15 år. Indium är en bristvara och legeringen har en komplicerad livscykel. Råvaran till den helt organiska och metallfria LEC är däremot outsinlig och går att återvinna till 100 procent – till exempel som bränsle.

Studien är publicerad i tidskriften ACS Nano och har titeln “Graphene and mobile ions: the key to all-plastic, solution-processed light-emitting devices”. Författare är av Piotr Matyba, Hisato Yamaguchi, Goki Eda, Manish Chhowalla, Ludvig Edman och Nathaniel D. Robinson.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta gärna:
Ludvig Edman, professor i fysik vid Umeå universitet
Telefon: 090-7865732 (jobb), 070-2321240 (mobil)
E-post: ludvig.edman@physics.umu.se

Nathaniel D. Robinson, docent vid Linköpings universitet
Telefon: 011-363479
E-post: nathaniel.d.robinson@liu.se

Företagare ger själva ofta svaret att självständigheten, förverkligandet av en idé eller bristen på annat arbete är anledningar till att man startar eget, men Karin Darins forskning visar att detta bara är en del av realiteten bakom valet att bli företagare. Vår livsbana, och de sociala strukturer som finns inom de produktionsfält vi träder in i, påverkar vilken sysselsättning vi väljer.

Att våra val är socialt bestämda innebär att det vi bär med oss i form av socialt ursprung, utbildningsbana och arbetslivserfarenheter påverkar huruvida vi blir företagande eller tar en anställning. Det innebär också att en liknande livsbana kan generera helt olika val beroende på de sociala strukturer som finns inom de produktionsfält vi träder in i. I avhandlingen studeras två olika produktionsfält: kulturproduktion och managementkonsultation.

Bland kulturarbetare driver 39 procent företag, och bland managementkonsulter 27 procent. Det finns två skilda grupper av människor som startar företag inom varje fält: de som är mycket etablerade inom sitt yrkesområde, och de som är mindre etablerade. Den stora gruppen företagare finner vi bland de som är mindre etablerade.

Studien visar att professionella framgångar i kulturproduktionsfältet bygger på erfarenheter inom det egna fältet. För kulturarbetaren blir det därför viktigt att verka som kulturarbetare för att bli erkänd som sådan. Många kulturarbetare är dock ofta arbetslösa mellan produktioner samt har ett andra jobb vid sidan om för att klara sitt uppehälle. Det är främst de som har mindre erfarenhet inom fältet, antingen för att de precis börjat verka som kulturarbetare eller för att de ofta är arbetslösa och/eller har en andra sysselsättning i annan bransch, som startar företag.

I Managementkonsultfältet är utbildningskapitalet viktigt. Högutbildade företagsekonomer och ingenjörer når större yrkesframgångar än de som saknar högre utbildning, och då utbildningsbana är starkt relaterat till social bakgrund blir den sociala bakgrunden indirekt viktig för huruvida konsulterna når framgångar inom fältet. Det är främst konsulter som saknar högre utbildning och ett högre socialt ursprung som driver egna konsultfirmor.

Bland de som är mer etablerade och startar företag finner vi inom både fälten personer med mer erfarenhet inom respektive yrkesområde, oavsett vad de har för andra kapital i bagaget. Bland kulturarbetare är detta en grupp som är mycket etablerade som kulturarbetare, till exempel kulturarbetare som turnerar internationellt och som kan ’välja och vraka’ bland kulturprojekt. Bland managementkonsulter är detta en av två etablerade grupper inom branschen, den andra gruppen består av konsulter som utmärks av att ha höga utbildningar inom företagsekonomi och teknik samt kommer från högre sociala ursprung. Dessa konsulter arbetar ofta inom de stora internationella bolagen så som McKinsey & Co., Accenture och Boston Consulting Group.

Avhandlingen ”Social Positions in Self-Employment: A Study of Employment Structures in Artistic Production and Management Consulting” kan beställas från EFI på EFI.publications@hhs.se.

För ytterligare information eller kommentarer, vänligen kontakta: Karin Darin E-post: Karin.Darin@hhs.se Tel: 0733998139 / +33-673187679

Kontaktinformation
Handelshögskolan i Stockholm (the Stockholm School of Economics, SSE) är den mest framstående handelshögskolan i norra Europa. Sedan grundandet 1909 har Handelshögskolan förädlat talanger för ledande befattningar inom näringslivet och den offentliga sektorn. Handelshögskolan har en stark internationell position och erbjuder ett antal utbildningsprogram, som återkommande rankas bland topp tio i Europa. Handelshögskolan samarbetar med multinationella organisationer och ledande lärosäten världen över, vilket skapar en global lärandemiljö och möjligheten för våra studenter att delta i utbytesprogram vid något av de många partneruniversiteten. Handelshögskolan bedriver världsledande forskning inom områden som nationalekonomi, finansiell ekonomi, företagsekonomi och marknadsföring. Handelshögskolan är certifierad av EQUIS (European Quality Improvement System), som garanterar att undervisning såväl som forskning håller högsta internationella klass.

The Stockholm School of Economics . Sveavägen 65 . Box 6501. SE-113 83 Stockholm . Sweden . Phone +46 8 736 90 00 . www.hhs.se

Den stora skillnaden mellan vit råg och vitt vete överraskar forskarna.

– Exakt vad det är som gör att råg ger en stabil blodsockerkurva vet vi ännu inte. Men vi kommer allt närmare en lösning. Det finns nämligen flera olika typer av råg, och alla typer ger inte samma utslag, vilket gör att några kan sållas bort från fortsatta studier. Det rågmjöl som säljs i butik är ofta en blandning av olika sorter, berättar Liza Rosén, doktorand i Industriell näringslära och livsmedelskemi vid Lunds Tekniska Högskola och den som lett studien. Nästa vår lägger hon fram en avhandling i ämnet.
Vill man verkligen optimera hälsofördelarna ska man, enligt Liza Rosén, äta gröt eller bröd gjort på fullkorn, där kornets alla delar finns med.

– Då får man rågens alla fördelar. Kliet innehåller ju många nyttiga fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det bidrar också till mättnaden och till att sänka blodsockersvar på längre sikt, däremot såg vi alltså inte så fina resultat vad gäller blodsocker och insulin direkt efter måltiden, berättar hon.

I måltidstester såg forskarna också att personer som åt kokta rågkärnor till frukost blev mättare och åt signifikant mindre till lunch, närmare bestämt 16 procent mindre i energiintag, jämfört med när de åt bröd gjort på vitt vetemjöl. De såg också att både bröd och gröt gjort på vit råg och fullkornsråg mättar mer än vitt vetebröd. Allra effektivast var råggrötarna.

– Antagligen är det vattnet i gröten som ökar mättnadskänslan. Men vattnet måste vara blandat i gröten, dricker man samma mängd vatten till rågbröd blir inte resultatet lika bra, tydliggör hon.

Upprinnelsen till Liza Roséns forskning var att försöka nysta fram orsakerna till nyttan med fullkornsprodukter, som har visat sig skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Det finns även starka bevis för att fullkorn kan förebygga typ två-diabetes och insulinresistens.

– Eftersom råg visat sig ge lågt insulinsvar, började jag med det. Högt insulinsvar kan bidra till att kroppen blir insulinresistent, det vill säga att den svarar dåligt på insulinet. Insulinresistens kan resultera i högt blodsocker, högt blodtryck och dåliga blodfetter, vilket i sin tur ökar risken för åldersdiabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Eftersom jag har hittat så mycket intressant har jag inte hunnit titta närmare på t ex korn ännu, men kanske i framtiden. Däremot har flera andra forskare inom Lunds universitet studerat korn och dess hälsoeffekter, berättar Liza Rosén.

Någon studie av hur råget påverkar människor på lång sikt har Liza Rosén inte gjort, däremot har hennes kollega Ulrika Andersson gjort en sådan studie på möss. Under ett halvår fick ett antal möss äta fullkornsvete respektive fullkornsråg. Resultaten visar att mössen som åt vete gick upp signifikant mer i vikt jämfört med de rågätande mössen.

– En möjlig förklaring är att vetet ger ett högre insulinsvar än råg, vilket gör att cellerna i kroppen kan lagra mera fett. Det faktum att råg innehåller mera lösliga fibrer än vete spelar också roll, eftersom dessa troligtvis förhindrar upptag av fett och andra näringsämnen i tarmen.
Det finns bara ett fåtal studier på hur fullkorn av olika spannmålstyp påverkar hälsan, så behovet av att titta närmare på denna frågeställning är stort. Ökad kunskap inom detta område skapar en bas för att utveckla en ny generation av skräddarsydda fullkornsprodukter som kan motverka olika typer av vällevnadssjukdomar.


Så här gick testerna till:

Studie 1:

Tolv försökspersoner fick äta frukostar bestående av växelvis vitt vetebröd, gröt gjord på vetemjöl, vit rågbröd, vit råggröt, fullkornsrågbröd, fullkornsrågbröd med mjölksyra, fullkornsråggröt samt vetebröd med rågkli. Forskarna mätte blodsocker, insulin och mättnad under tre timmar därefter. Sedan jämfördes resultaten för de olika produkterna med varandra för varje enskild person (d v s person 1:s svar på fullkornsrågbrödet jämfördes med Person 1:s svar på vetebrödet och Person 2:s svar med Person 2: svar osv).
Eftersom forskarna såg att de produkter som gav låg insulinutsöndring gav bättre mättnad efter tre timmar så designade vi en andra studie där vi ställde oss frågan: Kan rågprodukter som ger lågt insulinsvar ge bättre mättnad och sänka matintaget vid en efterföljande måltid?

Studie 2:

Tio försökspersoner fick äta frukostar bestående av vitt vetebröd, kokta hela rågkärnor (hela kornet), kokta hela vetekärnor, vitt rågbröd, vitt rågbröd bakat med syra (motsvarande surdegsbröd), fullkornsrågbröd samt fullkornsrågbröd bakat med syra. Forskarna mätte blodsocker, insulin och mättnad under 4,5 timmar därefter. Till lunch fick försöksdeltagarna senare äta så mycket köttbullar och pasta de ville, ända tills de blev mätta. Sedan jämfördes resultaten för de olika produkterna med varandra för varje enskild person.

I en nu pågående, tredje studie, håller forskarna på att studera olika sorters råg.

För mer information, kontakta Liza Rosén, doktorand Industriell näringslära telefon 046-222 95 34, Liza.Rosen@appliednutrition.lth.se, Kontaktuppgifter bi-handledare: Elin Östman, forskarassistent, Industriell näringslära och livsmedelskemi, 046-222 83 18,
Elin.Ostman@appliednutrition.lth.se . För musmodellen: Ulrika Andersson, doktorand Molekylär signallering, 046-222 81 28, Ulrika.Andersson@med.lu.se, eller handledare Cecilia Holm, cecilia.holm@med.lu.se, 046-222 85 81. Båda doktoranderna är f n föräldralediga men läser mail regelbundet och svarar i telefon när det är möjligt. För bild på Liza Rosén, maila henne själv eller: kristina.lindgarde@kansli.lth.se

Upprinnelsen till projektet var att se om olika typer av kostfibrer och hälsofrämjande bakterier, så kallade probiotiska bakterier såsom laktobaciller och bifidobakterier, kan hjälpa till att lindra och förebygga risken för Ulcerös kolit och tjocktarmscancer.

– Men ny kunskap om detta område är även intressant för dem som inte tror sig löpa risk för att drabbas av några tarmsjukdomar. På senare år har forskarvärlden nämligen fått upp ögonen för att vår hälsa i hög grad styrs av vad som händer i vår tarm, förklarar Camilla Bränning, doktor i industriell näringslära och Åsa Håkansson, doktorand i livsmedelshygien vid avdelningen för industriell näringslära.

Forskarna testade olika slags dieter av blåbärsskal, rågkli och havrekli med eller utan en blandning av probiotiska bakterier. Resultaten visar att blåbärens skyddande effekt förstärktes om de åts tillsammans med probiotika.

– Probiotikan visade sig ha skyddande effekt på levern, ett organ som ofta påverkas negativt av tarminflammationer, förklarar Åsa Håkansson.
Blåbär innehåller rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ effekt. Kombinationen blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobaciller ökade.

Åsa Håkansson och Camilla Bränning noterade även att om blåbären åts tillsammans med probiotikan ökade halten av smörsyra och propionsyra i blodet, två ämnen som bildas när fibrer bryts ner och som sedan tidigare är kända för att vara viktig energi för tarmcellerna. På senare tid har de även kunna visats påverka immunförsvaret positivt. Det verkade helt enkelt som om absorptionen av dessa komponenter underlättades i närvaro av probiotika.

– Det som överraskade oss var att en så stor andel av smörsyran inte bara togs upp av tarmcellerna utan också transporterades vidare till blodet. Tidigare trodde man att tarmcellerna utnyttjade all smörsyra, men så är alltså inte fallet, konstaterar Camilla Bränning, som nyligen la fram en avhandling i ämnet.

– En ytterligare förklaring till blåbärens extremt positiva effekt kan vara att bärens fibrer inte bryts ner i så stor grad i grovtarmen utan bildar en stor bulk i grovtarmen. Det innebär att inflammationsframkallande ämnen inte kommer i kontakt med tarmslemhinnan utan bäddas in i fibrerna istället. Därefter åker dessa ämnen ut med avföringen, förklarar Camilla Bränning.

Forskarna såg även att rågkli bröts ner längre ner i grovtarmen, på samma ställe där Ulcerös kolit och tjocktarmscancer ofta uppkommer, och att rågkliet där gav rikligt med smörsyra och propionsyra. Fibrerna i havrekliet bröts däremot ner tidigare i tarmen. Det mest slående resultatet var dock att blåbären i sig gav så bra effekt jämfört med såväl rågkli som havrekli.

15-20 procent av alla svenskar lider av magsmärtor, diarré eller hård mage, besvär till följd av tarmsjukdomar och mer odefinierbara tarmproblem. Sjukdomen Ulcerös kolit är en av de inflammatoriska tarmsjukdomarna som går under samlingsnamnet IBD, inflammatory bowel diseases. Den kan leda till tarmcancer och drabbar cirka 1000 personer per år.

Camilla Bränning disputerade i januari 2010, läs sammanfattning på engelska här: http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=1520883 . Åsa Håkansson lägger fram sin avhandling senare i vår.

För mer information, kontakta Camilla Bränning, forskare Industriell näringslära och livsmedelskemi, 046-2224727, Camilla.Branning@appliednutrition.lth.se, Åsa Håkansson, forskare Livsmedelshygien, 046-2228326, Asa.Hakansson@appliednutrition.lth.se eller Margareta Nyman, professor Industriell näringslära och livsmedelskemi, 046-2224567, 0704-97 46 80, Margareta.Nyman@appliednutrition.lth.se, Siv Ahrné, professor Livsmedelshygien, 046-2228327, 0703-484 516, Siv.Ahrne@appliednutrition.lth.se.

Kärlfysiologen Kristina Andersson har i en av studierna i sin avhandling undersökt om havrekli påverkar åderförfettningen hos möss. Alla mössen i studien fick en fettrik diet, men somliga möss fick dessutom ett tillskott av havrekli. Denna grupp visade sig ha 40 procent lägre halter av kolesterol i blodet och mindre spår av inflammation i blodet och kärlväggen. Havrekli-mössen hade dessutom färre och mindre plack (ansamlingar av fett och döda celler som kan lossna och täppa till blodbanan) i sina kärlväggar.

Ett av lundaforskarens mål var att utveckla en “musmodell”, en typ av försöksdjur som livsmedelsindustrin kan använda för att testa effekten av olika havreprodukter. Därför tyckte hon det var intressant att två olika sorters möss visade sig reagera olika på havrebehandlingen. Den ena sorten svarade på önskat sätt med sänkta nivåer av kolesterol i blodet, medan den andra sorten inte reagerade alls. Ändå var inga av mössen genmanipulerade, och de tillhörde från början samma mus-stam.

– Skillnaden var att de kom från olika uppfödare, som fött upp dessa möss i många år. Därför har mössen troligen utvecklat både olika bakterieflora i tarmen och små genetiska skillnader som kan ha betydelse för om de får sänkt kolesterol när de äter havre, säger Kristina Andersson.

Även människor reagerar olika på att äta havre: somliga får sänkt kolesterolhalt, andra blir mindre påverkade. Om man kan förstå vad det är som orsakar skillnaden mellan de olika grupperna möss, så har man därför också möjlighet att förstå skillnaden mellan olika människor – och kanske designa havreprodukter som är nyttiga även för dem som annars inte påverkas av att äta havre.
Kristina Andersson äter själv havregrynsgröt då och då.

– Havregryn är en fullkornsprodukt som innehåller både fettlösliga vitaminer, proteiner och fibrer. Därför är havre nyttigt på flera sätt, även för den som eventuellt inte får sin kolesterolhalt sänkt av ett havretillskott, säger hon.

Avhandlingen heter “Cholesterol-lowering and anti-atherogenic effects of oats in mice” och lades fram den 18 december och presenterades vid ett seminarium i Lund den 4 februari. En engelsk sammanfattning finns på www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=1510169. Kristina Andersson träffas på 046-2224575 eller 073-9513504, e-post ?Kristina_E.Andersson@med.lu.se

Arbetslösa som deltog i jobbnätet fick ett osubventionerat arbete snabbare än jämförbara personer som inte deltog. På ett års sikt förkortades arbetslöshetstiden med tre veckor. Effekten var två månaders förkortad arbetslöshet om subventionerade anställningar, som nystartsjobb och anställningsstöd, dessutom räknas som arbete.

– Eftersom målgruppen har en svag ställning på arbetsmarknaden tycker vi att effekten är relativt stor, säger Martin Lundin som är en av författarna till rapporten.

– Projektet bedrevs i liten skala och det är svårt att säga om resultaten blir desamma om jobbnätet används på bred front, fortsätter Martin Lundin.

Jobbnätet inom jobb- och utvecklingsgarantin
Jobbnätets metod var tänkt att användas inom jobb- och utvecklingsgarantin. Studier från Arbetsförmedlingen och Riksrevisionen tyder dock på att insatserna inom jobb- och utvecklingsgarantin inte varit lika ambitiösa som jobbnätet: förmedlarintensiteten har varit lägre och arbetsgivarkontakterna färre.

Jobbnätet innebar förstärkt förmedling och arbetsgivarkontakter
Jobbnätet gav långtidsarbetslösa som deltog i aktivitetsgarantin mer hjälp att söka arbete. Det fanns också extra resurser för att matcha arbetslösa och arbetsgivare. Arbetsförmedlarna jobbade med små grupper av arbetssökande och lade hälften av sin arbetstid på kontakter med arbetsgivare. Projektet involverade vissa arbetsförmedlingskontor i Stockholms län under 2006–2007. Rapportförfattarna jämför hur det gick för de 764 projektdeltagarna med långtidsarbetslösa inom aktivitetsgarantin från andra kontor i samma län.

Kontaktinformation
Rapport 2010:2 ”Jobbnätet ger jobb: effekter av intensifierade arbetsförmedlingsinsatser för att bryta långtidsarbetslöshet” är skriven av Linus Liljeberg och Martin Lundin. För mer information kontakta Linus (tel: 018–471 70 97, e-post: linus.liljeberg@ifau.uu.se) eller Martin (tel: 018–471 60 59, e-post: martin.lundin@ifau.uu.se).

Resultaten, som presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Physiology, kan få betydelse när det gäller de rekommendationer som ges inom hälso- och sjukvården för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och fetma.

— En möjlig framtid är att individanpassa ordinationen av fysisk aktivitet för optimala hälsoeffekter. För vissa kanske det passar bättre att styrketräna medan andra kan tillgodogöra sig uthållighetsträning, säger docent Carl Johan Sundberg vid Karolinska Institutet, som ansvarat för en av de tre delstudier som ingår i den nu publicerade artikeln.

Utgångspunkten för forskarnas arbete är den sedan tidigare välkända kopplingen mellan god hälsa och förmågan att ta upp och använda syre i samband med maximal fysisk ansträngning, alltså det som i dagligt tal kallas kondition. Ju mer blod hjärtat orkar pumpa runt, desto mer syre når ut till musklerna och desto lägre är risken för sjukdom och förtida död. Det är bland annat därför som hälsoexperterna rekommenderar raska promenader, löpning, simning, cykling och liknande fysiska aktiviteter. Ett problem har dock varit att alla inte tycks ha samma förmåga att tillgodogöra sig timmarna i joggingspåret eller simbassängen. Detta ville forskarna titta närmare på.

Forskarna jämförde resultaten från tre träningsstudier, två utförda i Europa och en amerikansk. De totalt 514 deltagarna i dessa studier genomgick olika övervakade program för uthållighetsträning på cykel under 6 till 20 veckor för att förbättra sin kondition. Den genomsnittliga förbättringen i alla grupper var cirka 15 procent. Men samtidigt visade det sig att var femte deltagare bara ökade sin maximala syreupptagningsförmåga med fem procent eller mindre. Dessa personer uppvisade sålunda en obenägenhet att svara på en viss form av uthållighetsträning.

Forskarna tog muskelprover både före och efter träningsperioden. Genom en avancerad analysmetod kunde forskarna påvisa att det fanns ett starkt samband mellan aktiviteten hos ett trettiotal gener och benägenheten hos en person att svara på konditionsträning. Dessutom visade sig 11 genvarianter (SNP) sammanfalla med förmågan att tillgodogöra sig konditionsträning eller ej.

– Vi kan nu ta ett biologiskt prov och tala om huruvida en person är benägen att öka sin maximala syreupptagningsförmåga genom konditionsträning. Den möjligheten skulle kunna hjälpa läkare att förebygga och behandla exempelvis hjärt- kärlsjukdomar genom en mer individuellt anpassad rådgivning baserad på genetisk kunskap om den enskilda patienten, säger professor James Timmons vid Royal Veterinary College i London som ledde studien tillsammans med professor Claude Bouchard, Pennington Biomedical Research Center i Louisiana.

I forskningssamarbetet har tiotalet universitet och forskningsinstitut från USA, Storbritannien, Danmark, Kanada och Sverige deltagit, däribland forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Publikation: “Using molecular classification to predict gains in maximal aerobic capacity following endurance exercise training in humans”, James A. Timmons, Steen Knudsen, Tuomo Rankinen, Lauren G Koch, Mark Sarzynski,Thomas Jensen, Pernille Keller, Camilla Scheele, Niels BJ Vollaard, Søren Nielsen, Thorbjörn Åkerström, Ormond A MacDougald,  Eva Jansson, Mark A Tarnopolsky, Luc J.C. van Loon, Paul L Greenhaff, Bente K Pedersen, Carl Johan Sundberg, Claes Wahlestedt, Steven L Britton & Claude Bouchard, Journal of Applied Physiology, online 4 feb 2010.

Bilden: Carl Johan Sundberg, foto av Ulf Sirborn.

För ytterligare frågor, kontakta:
Docent Carl Johan Sundberg
Institutionen för fysiologi och farmakologi
Tel: +46(0)852486886
Mob: +46 (0)705176886
E-post: carl.j.sundberg@ki.se

Katarina Sternudd, pressekreterare
Tel: +46 (0)8-524 838 95 (kopplas om till mobil)
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning och forskning bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

– Om man inte röjde före slutavverkningen sjönk skördarens produktivitet med 5 procent med 1000 kvarstående underväxtsstammar per hektar och 8 procent med 3000 stammar. Det berodde på att kranarbetet tog längre tid och på att mer tid lades på att röja bort träd som hindrade sikten och försvårade manövreringen, säger Lars Eliasson, Skogforsk.

Grotskotarens produktivitet blev också lägre med mycket underväxt.
– Lastningen tog längre tid eftersom föraren måste undvika att få med sig sten och jord från kvarlämnade småträd under grothögarna, säger han.

Röjning av småträd före slutavverkning ökar alltså produktiviteten vid avverkning och skotning. Men vinsten täcker inte röjningskostnaden.
– Men förröjning ger plusposter som inte syns i kalkylen, bland annat renare skogsbränsle och mindre slitage på flishuggen. Markberedning och plantering underlättas också, säger Lars Eliasson.

Läs mer i Resultat nr 17, 2009 som finns att beställa på www.skogforsk.se/butiken

På Ukonf10 som Skogforsk arrangerar i Umeå (10-11 feb), Sundsvall (17-18 feb), Jönköping (24-25 feb) och Västerås (3-4 mars) pratar Lars Eliasson om hur man skapar bättre lönsamhet för grot. Missa inte det.
Läs mer på www.skogforsk.se/ukonf10

Kontaktinformation
Kontakt
Lars Eliasson, Skogforsk. Tel: 018-18 85 25, 070-281 33 32
Anna Franck, pressansvarig. Tel: 018-18 85 88, 076-128 85 88

Depression är idag en vanlig orsak till ohälsa. Enligt Folkhälsoinstitutets beräkningar kommer en tredjedel av Sveriges befolkning någon gång under sitt liv att bli deprimerade. Samtidigt har sjukdomen ett könsmönster: den diagnostiseras dubbelt så ofta hos kvinnor som hos män, medan dubbelt så många män som kvinnor tar sitt liv. Det är könsskillnader som uppstår i tonåren.

Avhandlingen baseras på intervjuer med deprimerade patienter på hälsocentral och ungdomsmottagning, på porträttintervjuer i dagstidningar och på analys av medicinskt vetenskapliga artiklar. De intervjuade berättade om höga krav och förväntningar på sig själva. Att vara ”kravmärkt” var en gemensam och central upplevelse för både kvinnor och män vid depression. Men uttrycken varierade beroende på både genus och på klass. Männen talade mer om fysisk smärta, kvinnorna hade lättare att ge ord åt skam och skuld. Berättelserna om depressionens orsaker var också genuskodade. Många män såg sig plötsligt ”träffade” av yttre omständigheter. Kvinnor beskrev oftare depressionen som kommande inifrån och hade en tendens att anklaga sin egen person. I ungdomarnas berättelser var strävan efter att ”vara normal” mest påfallande. Tjejerna och killarna drömde om en ”vanlig familj” och beskrev normativa förväntningar. Samtidigt överträdde framför allt de unga männen genusnormerna genom att tala öppet om sin känslomässiga smärta.

Mediebilden av depression både upprätthöll och utmanade traditionella könsschabloner. Män framställdes även som sårbara och förvirrade, vilket kan tänkas påverka andra män att ”våga” visa svaghet och kommunicera sjukdomsupplevelser. Det fanns ett glapp mellan lekmannaberättelserna (patientintervjuerna och mediaporträtten) och den medicinskt vetenskapliga synen på depression. I sina förklaringar till könsskillnaderna fokuserade de medicinska artiklarna huvudsakligen på hormoner och andra biologiska orsaker.

Patientperspektivet berikar förståelsen av könsskillnader i depression. Att lägga märke till genuskodade sjukdomsberättelser kan vara viktigt i vården: att lyfta kvinnorna genom att avbörda skuld och skam och framhäva deras styrka liksom att uppmuntra männen att öppna sig och våga tala om det personliga. En övergripande modell för hur biologiska, psykologiska och sociokulturella faktorer samverkar i utvecklingen av depression saknas fortfarande. Avhandlingen belyser vikten av att se vår sociala samverkan med biologin, hur vår syn på kvinnligt och manligt påverkar biologiska skeenden genom tolkningar och uppfattningar.

Fredag 12 februari försvarar Ulla Danielsson, Inst. för folkhälsa och klinisk medicin, allmänmedicin, sin avhandling ”Träffad av blixten eller långsam kvävning – genuskodade uttryck för depression i en primärvårdskontext”.
Disputationen äger rum kl 09.00 i sal Betula, by. 6M, NUS.
Fakultetsopponent är professor emeritus Bengt Mattsson, Göteborgs universitet.

Ulla Danielsson är distriktsläkare, psykiater och doktorand vid enheten för allmänmedicin, Inst. för folkhälsa och klinisk medicin. Hon kan nås på
tel 090 – 785 35 53
mobil 070 – 369 38 85
e-post ulla.danielsson@fammed.umu.se