1. 27 juni 2025

    Ryggmärgsskador kan läka med hjälp av elektricitet

    Forskare har tagit fram ett implantat som med hjälp av elektricitet kan ge råttor med ryggmärgsskador sin rörelseförmåga tillbaka. Genombrottet väcker hopp om en behandling för människor som till följd av skador på ryggmärgen har förlorat känsel och funktion i delar av kroppen.

  2. 26 juni 2025

    Ungas jakt på högt UV-index oroar

    Att jaga solbränna med hjälp av att kolla när UV-index är som högst har blivit en trend bland unga. Christian Ingvar, professor och expert på hudcancern melanom, tar lätt på trenden, men understryker att det är skadligt att bränna sig och att svenskar måste behålla sin medvetenhet om...

  3. Kvinna med vattenglas tar ett piller.
    26 juni 2025

    Läkemedel mot adhd hjälper – men effekten har minskat över tid

    En studie vid Karolinska institutet visar att adhd-läkemedel fortfarande minskar risken för självskador, olyckor och kriminalitet. Samtidigt har effekterna försvagats i takt med att läkemedlen förskrivs till en allt bredare patientgrupp.

  4. IVF-befruktning i labbmiljö
    24 juni 2025

    Kromosomtest vid IVF ger inte fler födda barn

    Analyser av ett embryos kromosomer med hjälp av PGT-A tycks inte resultera i fler lyckade IVF-behandlingar. Det visar en systematisk översiktsstudie från SBU.

  5. Äldre kvinna håller händerna över bröstet.
    23 juni 2025

    Smärta efter hjärtinfarkt ökar risken att dö i förtid

    Långvarig smärta ett år efter en hjärtinfarkt är kopplad till en kraftigt ökad risk att dö i förtid. Enligt en ny studie är smärta en lika viktig riskfaktor som rökning, övervikt och diabetes – något som ofta förbises i vården.

  6. 23 juni 2025

    Fler blir gravida efter 40 – kan innebära ökade risker för barnet

    Att bli mamma efter 40 blir allt vanligare – men det kan innebära en ökad risk för barnet, visar en studie. Barn till äldre mammor föds oftare för tidigt eller med komplikationer som låg födelsevikt eller lågt blodsocker.

  7. 19 juni 2025

    Ny metod ger hopp för behandling av svår barncancer

    Forskare har hittat en ny behandling mot neuroblastom, en agressiv sorts barncancer. När behandlingen testades på möss omvandlades tumörer till friska nervceller.

  8. Person testar sitt blodsocker med en glukosmätare.
    18 juni 2025

    Fettlever vanligt vid typ 2-diabetes

    Sex av tio personer med typ 2-diabetes har fettlever, enligt en studie från Linköpings universitet. Men betydligt färre hade utvecklat allvarlig leversjukdom. Risken var dock högre hos personer med fetma.

  9. 18 juni 2025

    Kollegor och egen användning påverkar om läkare skriver ut antibiotika eller inte

    Antibiotikaresistens är ett växande hot mot folkhälsan – och nu visar en studie att läkarnas attityder spelar en stor roll för hur benägna de är att skriva ut medicinen. Om kollegorna uppfattas som restriktiva eller inte, och hur ofta läkaren själv tar antibiotika, spelar in.

  10. Förstoring av bakterien som ser ut som knubbiga maskar med svans.
    17 juni 2025

    Magsårsbakterie kan skydda hjärnan mot alzheimer

    Ett protein från magsårsbakterien Helicobacter pylori tycks bromsa skadliga proteinklumpar som kopplas till alzheimer, parkinson, typ 2-diabetes och bakterieinfektioner. Forskare vid Karolinska institutet hoppas att upptäckten kan leda till nya behandlingar.

  11. 16 juni 2025

    Läkemedel mot depression och rökning minskar drickande

    Forskare har upptäckt att två läkemedel, ett mot rökning och ett mot depression, verkar fungera bra ihop för personer med alkoholberoende. Den kombinerade behandlingen dämpar suget, sänker alkoholkonsumtionen och ger mindre risk för illamående.

  12. 13 juni 2025

    Odlad tarm visar hur farlig bakterie angriper

    Forskare har med hjälp av odlade organ från mänskliga stamceller kartlagt hur den invasiva shigella-bakterien infekterar tarmvävnad. Studien banar väg för att använda samma metod i forskning om andra allvarliga infektioner.

  13. 11 juni 2025

    Hälsoproblem vid födseln ökar risken att dö under barndomen

    Nyfödda barn som överlever allvarliga hälsoproblem löper högre risk att dö under barndomen och tonåren än barn som var friska som nyfödda, visar en studie. Därför tycker forskare att det är viktigt att sjuka spädbarn följs upp under hela barndomen och tonåren.

  14. Färsk ingefära på ett bord.
    11 juni 2025

    Giftiga ämnen i ingefära spåras med ny metod

    Innehållet i ingefära varierar med odlingsplats – särskilt i färsk ingefära skiljer sig halterna av både viktiga näringsämnen och tungmetaller som bly och kadmium. Det visar en studie vid Örebro universitet.

  15. 9 juni 2025

    Vad ligger bakom autism – gener eller miljö?

    Gener spelar stor roll för om ett barn får autism – men miljöfaktorer kan också ha viss betydelse, enligt Kristiina Tammimies, forskare i medicinsk genetik. Hon har också en förklaring till ökningen av autismdiagnoser.

  16. 5 juni 2025

    Allvarliga brister i vården för kvinnor med lipödem

    Många kvinnor med lipödem möts av misstro och fördomar inom vården – och vägen till en diagnos är ofta lång. Nu vill forskare att nationella riktlinjer ska tas fram och att vårdpersonal ska få bättre utbildning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera