18 januari 2023
Linnéuniversitetet

Ny avhandling undersöker om det går att använda filosofiska antaganden för att beskriva bolagsstyrning

Vad är det som driver chefer och företagsledare? Måste drivkrafterna begränsas till ramverket kring den ena teorin eller den andra; kan det inte vara både och? Pär Vaskos avhandling är positionerad inom företagsekonomi och forskning som rör bolagsstyrning, det vill säga hur bolag styrs, vilket hör hemma i forskningsfältet corporate governance.

Ett syfte med bolagsstyrning är att skapa förutsägbarhet och öppenhet för till exempel investerare att förstå vad är det för bolag som de investerar i, vilka processer som finns på plats och hur man jobbar. Det handlar om att arbete i linje med lagstiftning, regelverk och göra rätt. Om något går fel – vilka åtgärder sätter man in då?

– Alla stora bolag har en så kallad corporate governancerapport. Går man in på till exempel H&M och studerar deras governancerapport ser man när möten sker, hur stämman ska gå till, hur valberedningen ska utses, vilka etiska principer man ska jobba efter. Detta är en mycket viktig del i förståelsen av bolagsstyrning i bred bemärkelse och här är begreppet ansvar centralt.

Avhandlingen undersöker om det går att föra en mer filosofisk, existentiell, diskussion när människan teoretiseras. Pär Vasko vrider och vänder på de grundläggande antagandena om människan i två centrala teoribildningar inom bolagsstyrning.

Det kanske inte är så svart och vitt, att det är antingen eller. Det kan också vara både och. I sin avhandling hävdar han att vi hela tiden strävar efter något, och det är denna strävan som är själva meningen. Det är så vi formar framtiden – tillsammans.

Kontakt

Pär Vasko, adjunkt, 0470-70 84 07, par.vasko@lnu.se