Genom bland annat fältstudier i Tanzania, har Gudrun Wicander utvecklat en modell för hur mobiltelefoner kan bli noder för inrapportering av statistik från landets grundskolor. Statistiken ligger till grund för den viktiga resursfördelningen. Genom att skicka in uppgifterna via sms blir administration och resursfördelning enklare, snabbare och mer genomskådlig.

Mobiler vanliga och enkla
Skolsystemet i Tanzania omfattar omkring 15 000 grundskolor och 10 miljoner elever. Systemet för uppföljning och resursfördelning har stora brister inte minst på grund av problem med inrapportering av statistik, som tar lång tid och inte alltid är så pålitlig.

– Posten går inte att förlita sig på. Blanketter måste distribueras över hela landet och ifyllda blanketter ska sedan bäras till lokala kontor. Där görs manuella sammanställningar som sedan, återigen i fysisk form, ska fraktas till ministeriet, berättar Gudrun Wicander.

Det finns en stark vilja i Tanzania att modernisera statsförvaltningen och inte minst att satsa på skolan. Fast Internetuppkoppling saknas i nästan hela landet och är tio gånger dyrare än i västvärlden. En satsning på elektronisk förvaltning med datorer försvåras även av bristen på el.

– Däremot täcker mobilnätet större delen av befolkningen. Men Internetuppkoppling via mobilnätet blir alldeles för dyrt. Å andra sidan skulle man kunna använda sms för att skicka statistik direkt till statsförvaltningens datorer. Många på landsbygden, faktiskt samtliga rektorer jag intervjuade, har mobiltelefoner. Mobiler är enkla att använda, billigare och mer pålitliga än datorer, konstaterar Gudrun Wicander.

Pålitligt och effektivt
I avhandlingen ”Mobile Supported e-Government Systems” presenterar hon en modell som inte bara berör själva tekniken, utan även tar upp metoder för implementering och uppföljning. Den lösning som föreslås är att utnyttja det väl utbyggda mobilnätet och koppla samman det med andra kommunikationsverktyg.

– Jag ser stora möjligheter med att rapportera in statistik om exempelvis antalet elever i skolorna med hjälp av sms via mobiltelefoner. Det skulle betyda ett snabbare och mer pålitligt underlag för fördelning av resurser till skolorna, vilket i slutändan skulle gynna eleverna, konstaterar Gudrun Wicander.

Den utbredda tillgången till mobiltelefoner i utvecklingsländer skulle även innebära att befolkningen på landsbygden skulle slippa resa för att förmedla information.

– Med andra ord så skapar mobilen paradoxalt nog en möjlighet att vara ”immobil”, avslutar Gudrun Wicander.

Gudrun Wicander är född och uppvuxen i småländska Hultsfred och tidigare tandläkare. Hon doktorerade i ämnet informatik vid Karlstads universitet december 2011 och arbetar idag vid den Stockholmsbaserade organisationen Spider – ett nätverk av forskare, offentliga aktörer och näringslivet som gemensamt främjar utveckling med hjälp av IT (ICT4D – ICT for Development).

Kontaktinformation
Gudrun Wicander,0709- 109 805 ,gudrun.wicander@kau.se eller gudrun@spidercenter.org

Studien, som nu publiceras i tidskriften International Journal of Epidemiology, bygger på ett samarbete mellan forskare i Australien, Sverige, Mauritius, Finland, Storbritannien och Danmark.

Resultaten ger underlag för uppfattningen att fettväven i höfterna har helt andra metaboliska egenskaper än fettet kring midjan och att höftfettet faktiskt har en skyddande effekt mot ämnesomsättningsrubbningar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Ett högre höftmått – mätt med måttband kring baken – avspeglar också mer muskelmassa i kroppen.

Genom att studera förhållandet mellan midje- och höftmått hos 8 000 personer i östaten Mauritius under 20 år är forskarna först i världen med att koppla fetma till dödlighet i en sydasiatisk befolkning.

– Resultaten innebär att en person med breda höfter och smal midja finns i lägre änden av riskskalan medan den som har smala höfter och högt midjemått löper högst risk för hälsan, säger Stefan Söderberg, docent i kardiologi vid Umeå universitet och huvudförfattare till artikeln. Genom att ta med den skyddande effekten av höftfettet i beräkningen har vi kunna isolera bukfetma, mätt i midjemått, som en avgörande hälsorisk. Det ser ut som om denna form av fetma är farligare än vi tidigare har trott, särskilt i den sydasiatiska befolkningen.

Ett högt midjemått har lanserats som en bättre indikator på farlig fetma än högt kroppsmasseindex (BMI), men de här resultaten ger belägg för att midjans omfång bara är halva sanningen. Höftomfånget bör också tas med i beräkningen och både  midjemått och höftmått är enligt den här studien viktiga faktorer för att bedöma hälsorisken vid fetma.

För mer information, kontakta gärna docent, överläkare Stefan Söderberg, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, mobil 070-319 38 03,
e-post stefan.soderberg@medicin.umu.se

Referens
Cameron A, Magliano D, Shaw J, Zimmet P, Carstensen B, Alberti K, Tuomilehto J, Barr E, Pauvaday V, Kowlessur S, Söderberg S. The influence of hip circumference on the relationship between abdominal obesity and mortality. International Journal of Epidemiology, 2012
Länk till artikeln 

James Dzansi undersöker relationen mellan de pengar (remissor) som invandrare skickar till sina hemländer och inhemska investeringar på olika nivåer av institutionell och finansiell utveckling. Han tar också reda på om dessa penningtransfereringar från utlandet främjar tillväxt inom tillverkningsindustrin bland ett urval av transfereringsberoende ekonomier. James studerar även frågor kring bolagsstyrning som rör större aktieägares övervakningsroll och vilka motiv stora aktieägare har för att minimera opportunistiskt beteende hos företagsledning och ineffektivitet.

James Dzansis studier visar att de regler som styr finansmarknad och bolagsstyrning har en direkt och omedelbar verkan på incitament, de tillgängliga investeringsmedlen och ROI (”Returns on Investment”). Dessa regler är därför viktiga för ökad produktionskapacitet och förbättrad levnadsstandard.

James Dzansi har bedrivit sin forskning vid sektionen Economics, Finance och Statistics och inom forskningscentret CeFEO (Centre for Family Enterprise and Ownership) [Ref 1]

Fakultetsopponent var Associate Professor Una O. Osili, Indiana University.

Betygsnämnden bestod av professor Steen Thomsen, Copenhagen Business School, professor Øystein Strøm, Oslo University College och professor Åke E Andersson, JIBS. Ordförande var professor Per-Olof Bjuggren, JIBS.

Internationella Handelshögskolan är en av fyra fackhögskolor inom Högskolan i Jönköping, och erbjuder internationella utbildningar inom ekonomi, informatik och affärsrätt. Forskningen fokuserar på entreprenörskap och näringslivsförnyelse i en genuint internationellt inriktad verksamhet. Internationella Handelshögskolan har cirka 2 100 registrerade studenter, ca 240 anställda och omsätter ca 180 mnkr. För mer information besök www.jibs.hj.se.

– När det gäller just fullkornsråg finns flera olika bioaktiva komponenter som man tror kan påverka kroppens ämnesomsättning och ha vissa skyddande egenskaper, säger Eva Degerman, professor i experimentell diabetesforskning.

Merparten av alla personer med typ 2-diabetes är överviktiga. Det är i fettcellerna och fettväven som vi lagrar energi för att klara oss mellan måltiderna, men när fettväven blir för stor finns risk att för mycket fett läcker ut i blodet och orsakar skada på andra organ. Exempelvis påverkas sockerupptaget i olika celler och tillverkningen av insulin i bukspottkörteln minskar.

Det är här som rågkärnans alkylresorcinoler kommer in i bilden. Alkylresorcinoler är fenoliska lipider som finns i de yttre skikten av råg- och vetekärnor. I tidigare studier har forskare sett att efter ett stort intag av fullkornsråg hamnar alkylresorcinoler i blodet och samlas i fettväven.

Professor Eva Degerman har studerat alkylresorcinolers effekter på fettceller och har visat att de har egenskaper som gör att nedbrytningen av fett minskar och att mängden fett som släpps ut i blodet därför skulle minska.

– I våra studier försöker vi identifiera mekanismer och molekylära mål som är relevanta i behandling av fetma och diabetes. I denna studie har vi studerat enskilda fettceller. Därför är det viktigt att poängtera att det ännu så länge rör sig grundforskning på cell- och molekylär nivå. Men visst ger det indikationer att alkylresorcinoler kan ha betydelse för att förebygga uppkomsten eller behandling av typ 2 diabetes, säger Eva Degerman.

Förklaringen är, har det visat sig, att mjölk innehåller en viss typ av proteiner. Just dessa proteiner, eller aminosyror, är otroligt snabba på att informera kroppen om att det snart kommer mjölksocker som ska tas om hand.

– Aminosyrorna agerar alltså proaktivt, kan man säga. Annars brukar det vara sockerhöjningen som sätter igång insulinproduktionen, säger Elin Östman, docent i Industriell näringslära vid Lunds Tekniska Högskola och verksam inom universitetets Antidiabetic Food Centre.

De snabba aminosyrorna bidrar alltså till en mer stabil, och därmed bra, blodsockerkurva.

Det är framförallt i vasslen som dessa aminosyror finns. Därför ger exempelvis hårdost inte samma positiva resultat eftersom vasslehalten där är betydligt lägre. Men även andra proteinkällor, såsom soja, förbättrar blodsockerkurvan, om än inte fullt lika mycket.

I sina mätningar har Elin Östman sett att mjölken ökar kroppens produktion av de insulinstimulerande hormonerna GIP och GLP1. Vissa diabetiker med problem att producera eget insulin äter idag medicin med GIP-liknande effekt.

– Fördelen med aminosyror är att de kräver kolhydrater för att sätta igång en insulinproduktion. Dricker man bara aminosyror i vatten blir insulinpåslaget noll. Medicinen stimulerar oavsett, vilket kan leda till blodsockerfall, säger Elin Östman.

Hon betonar samtidigt att en sänkning av blodsockersvaret efter måltid är gynnsam även för friska personer.

– Ett glas mjölk ger viss effekt. Men det viktigaste är att mjölken fått oss att inse hur vissa aminosyror kan bidra till bättre blodsockersvar. Tidigare visste man inte den speciella blandning av aminosyror vi studerat kunde påverka blodsockret på det här sättet.

Närmast ska Elin Östman och hennes kollegor studera de långsiktiga effekterna på olika målgrupper. Med en skräddarsydd kombination av hälsosamma aminosyror förväntar de sig kunna se stimulerad insulinfrisättning och förbättrad insulinkänslighet. Båda dessa faktorer är viktiga för att förebygga diabetes.

– Det är väldigt nytt att kunna konstatera att vissa livsmedel kan ge en sådan här långvarig mättnad, och dessutom ge effekt på energiintaget, säger Elin Johansson, doktorand i Industriell näringslära vid Lunds Tekniska Högskola och verksam inom universitetets Antidiabetic Food Centre.

Kornet visade sig stimulera produktionen av mättnadshormonet GLP-1. Blodprover visade sammantaget stora skillnader beroende på om testdeltagarna ätit vitt bröd eller kornbröd. GLP-1 liknande substanser används idag på olika sätt för att behandla typ 2-diabetes.

Kornets gynnsamma effekt antas bero på att en lyckosam kombination av olika slags onedbrytbara kolhydrater, så kallade prebiotiska kolhydrater.

Sådana kolhydrater blir näring åt de bakterier som verkar i tjocktarmen. Elin Johansson och hennes kollegor såg en ökad bakterieaktivitet i tarmen när testdeltagarna ätit korn. Men om kornen mals till mjöl uteblir en stor del av effekten – det är alltså hela, intakta kornkärnor som gäller.

– Resultaten påminner om det faktum att det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater, säger hon.

Hela korn kan användas som alternativ till exempelvis ris eller som ingrediens i sallader och soppor.

Något industribakat bröd med hela kornkärnor känner Elin Johansson inte till. Däremot är bröd med hela spannmålskärnor överlag att rekommendera.

– Det vore bra om det fanns mer hälsoriktiga alternativ att välja på i butikernas brödhyllor, tycker hon.

Nu ska Elin Johansson gå vidare och studera andra potentiellt hälsosamma livsmedelskomponenter för att se om dessa kan ge liknande resultat. Förhoppningen är att resultaten ska inspirera till utveckling av nya, hälsosamma livsmedel som kan minska risken för diabetes.

Så här gick testet till:

I studien ingick 19 personer. Varje person var med två gånger och var på så sätt sin egen referens. Testmåltiderna, kornkärnor och vitt bröd, intogs som ett sent kvällsmål. Försökspersonerna kom sedan fastande morgonen efter till försöksavdelningen. Där serverades de en frukost baserad på vitt bröd vid båda tillfällena. Under hela försöksdagen togs prover för analys av olika ämnen och riskmarkörer. Försökspersonerna blev sedan serverade en frivillig lunch och deras energiintag noterades.

– Med rätt frukost kan vår mentala kapacitet förbättras i flera timmar. En fördel är att man får ett lågt, men långvarigt glukospåslag i blodet. Kroppen mår bra av en sådan här stabil och utdragen glukoskurva, säger Anne Nilsson, forskare i industriell näringslära och livsmedelskemi vid Lunds Tekniska Högskola och verksam inom Lunds universitets Antidiabetic Food Centre.

I detta fall använde sig Anne Nilsson av ett vitt bröd som berikats med en guargummifiber, vilket gör kolhydraterna i brödet ”långsammare”.

Guargummimjölberikat bröd användes som ett redskap i studien för att få den önskade glukoskurvan, men Anne Nilsson bedömer att en liknande effekt kan uppnås i andra kolhydratrika livsmedel än bröd och med andra viskösa kostfiber, som t ex finns i bland annat korn och havre.

Det vanliga vita brödet, däremot, ger ett kraftigt och förhållandevis kortvarigt sockerpåslag. Det gör att vi presterar sämre.

– Skillnaden blev som störst i det sena förloppet efter frukost, efter att sockerkoncentrationen i blodet har börjat dala. Även om hjärnan behöver socker för att kunna arbeta tycks en hög glukosstegring, vilket vitt bröd omedelbart resulterar i, inte ge någon positiv effekt. Det är lite förvånande. En för hög sockernivå tycks göra kroppen stressad, säger hon.

Testerna gjordes på friska, medelålders personer. Trots att försökspersonerna i studien hade normal glukosreglering kunde Anne Nilsson och hennes kollegor se att de personer som hade bättre glukostolerans, alltså bättre förmåga att reglera glukosnivåerna i blodet, presterade bättre på kognitionstesterna. Nedsatt glukostolerans kan innebära ökad risk för diabetes.

– Men även om vi har olika förutsättningar på grund av arv och tidigare matvanor, menar jag att alla kan påverka sin kognitiva förmåga och motverka ett negativt förlopp med hjälp av maten, betonar Anne Nilsson.

I en tidigare studie på överviktiga, medelålders försökspersoner – också den inom Antidiabetic Food Centre – kunde Anne Nilsson och kollegan Juscelino Tovar se att en kost som inkluderar flera olika ”antidiabetiska” livsmedelskoncept, t ex lågt GI, antioxidanter liksom mycket kostfiber och fullkornsprodukter av speciellt slag, kan öka vår kognitiva kapacitet. Den senare visade att studiens skräddarsydda kost fick rent av medicinska effekter, exempelvis när det gäller kolesterolvärdet.

– Det nya i den här studien är att vi har skalat ner materialet till att studera kognitiva effekter av något så enkelt som en enskilds produkts inverkan på blodsockerprofilen, säger Anne Nilsson.
Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller rikligt av de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför ville Anne Nilsson studera om det fanns samma koppling till minne och kognition, även när det gäller fisk.

Och det gjorde det. Efter fem veckor intag av fiskolja presterade försökspersonerna signifikant bättre på tester av arbetsminnet. Dessutom sänktes triglyceriderna och blodtrycket.

– Det är rätt otroligt att man genom kosten kan få sådana här resultat på bara fem veckor! säger Anne Nilsson.

Så här gick testerna till:

Fiberbröd: I studien ingick 40 friska personer mellan 49-70 år och med ett BMI<30. Var och en är sin egen referens. Så alla gjorde vid skilda tillfällen tester efter att ha ätit vitt bröd respektive det fiberberikade brödet. Testportionerna var baserade på samma mängd av tillgängliga kolhydrater (50 g kolhydrater som tas upp av kroppen). Två olika tester utfördes upprepat under ca 4 h efter intag av frukosten. Det ena testet var ett muntligt test av arbetsminnet. Arbetsminne är en funktion för korttidslagring av information (ord, siffror, bilder osv) samtidigt som annan tankeverksamhet sker (t ex svara på frågor). Det andra testet var ett datoriserat test som även det involverar arbetsminnet men dessutom också koncentrationsförmåga och uppmärksamhet. Testerna mäter funktioner som är väsentliga både för vanliga intellektuella aktiviteter i det dagliga livet så som att läsa och räkna, men även för mer komplicerad problemlösning.

Omega-3 fettsyror: 40 friska personer mellan 51-72 år och med ett BMI<30 ingick i studien. I fem veckor åt de dagligen 3g omega-3-fettsyror från fiskolja och i lika lång period fick de placebo för att jämföra med. Däremellan låg en fem veckors ”wash out-period”. Vid båda tillfällena fick försökspersoner utföra samma tester som vid bröd-studien.

– I studier på möss har vi sett att en hög dos koncentrerat nyponpulver tillsatt i maten påverkade viktuppgång, men även att redan feta möss gick ner i vikt, säger Cecilia Holm, professor i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet.

Forskarna fann också att mössen fick lägre blodsocker, mindre fett i levern och lägre kolesterolnivå.

Resultaten av djurstudierna var så pass intressanta att Cecilia Holm och hennes forskarkollegor, med Ulrika Andersson i spetsen, beslutade sig för att gå vidare och göra motsvarande studie på människor.

– Förhöjda kolesterolvärden är en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Med hjälp av överviktsenheten på Skånes universitetssjukhus rekryterade vi 28 personer som var friska, men kraftigt överviktiga, till studien. De hade ett genomsnittligt BMI på 35 och kan därmed sägas ligga i riskzonen för flera av våra folksjukdomar, berättar Cecilia Holm.

Forskarna tillverkade två drycker, en nypondryck och en kontrolldryck baserade på äpple och de båda matchades vad gäller sockerinnehåll (mindre än i vanlig nyponsoppa).

Studien pågick under två sexveckorsperioder där personerna ena perioden fick dricka nypondrycken för att sen byta till kontrolldrycken. Vikt och blodtryck mm mättes i början och i slutet av respektive testperiod

– Vi såg inga effekter på viktminskning som i våra tidigare studier i möss, och inte heller på blodsockret. Däremot såg vi en sänkning av LDL kolesterol (det ”onda” kolesterolet) och en sänkning av blodtrycket. Det är naturligtvis resultat som är intressanta när vi diskuterar hjärt-kärlsjukdom, inte minst när det gäller förebyggande åtgärder, säger Cecilia Holm.

Kontakt: Cecilia Holm, Institutionen för experimentell vetenskap, Lunds universitet, Tel: 046-2228581, mobil: 070-6370485, Cecilia.Holm@med.lu.se  

Robotar är sedan många år vanliga i industrin, där hittar vi bland annat robotar som svetsar och målar. De senaste åren har vi även kunnat se de första robotarna för vardagligt bruk. För några tusenlappar kan du få dig en robot som dammsuger eller klipper gräset. Under 2011 har vi även sett de första förarlösa bilarna och på några få affärsgallerior i världen finns robotar som kan visa kunderna vägen till önskad butik och hjälpa till med bärkassarna.

För att robotar ska kunna bli användbara i vardagliga miljöer krävs att de kan anpassa sig, roboten måste kunna lära sig av sina erfarenheter. Ett naturligt sätt att lära robotar kan vara att visa hur uppgiften ska utföras och låta roboten härma människan. Denna metod har Erik Billing studerat under sin tid som doktorand. I sin doktorsavhandling presenterar han flera tekniker för att robotar ska kunna lära från demonstrationer och repetera beteendet.

Erik Billing har särskilt studerat hur man kan skapa en robot som kan känna igen ett beteende som den redan lärt sig, vilket är viktigt för att kunna bygga vidare på robotens tidigare erfarenheter. För en robot är förmågan att utföra och förmågan att känna igen två ganska olika saker. Till exempel en robot som kan klippa gräs har ingen som helst förmåga att känna igen en människa eller en annan robot som gör detsamma. Dagens datorprogram som styr gräsklipparroboten är endast byggt för att styra, inte känna igen.

I sin avhandling presenterar Erik Billing en teknik där roboten lär sig båda sakerna. Det första steget är att ge roboten möjlighet att härma sig själv.

– Det låter kanske enkelt men är faktiskt väldigt svårt. Så fort någonting i omgivningen förändras måste roboten anpassa utförda handlingar så att syftet med handlingarna kvarstår. Om en robot till exempel ska lyfta en kaffekopp från ett bord duger det inte att alltid sända samma signaler till motorerna. Signalerna måste anpassas beroende på var på bordet koppen står, hur mycket kaffe som finns i den och om det finns andra föremål på bordet.

Genom att ge roboten förmågan att jämföra kända beteenden med det som nu händer kan den succesivt lära sig hur signalerna till motorerna måste justeras när omgivningen förändras. Liknande mekanismer har hittats i hjärnan, både hos djur och hos människor. Dessa grupper av nervceller, ofta kallade spegelneuron, tros vara en viktig komponent i tolkningen av andras handlingar och kanske även i många andra aspekter av kognition.

– När det handlar om lärande robotar är hjärnan extra intressant. Vi kan naturligtvis försöka lista ut allt på egen hand men jag tror helt enkelt vi har större chans att lyckas om vi tittar på hur naturen löst problemen. Hjärnan är en fantastisk uppfinning och även om det inte är möjligt att bygga datorer som fungerar precis som hjärnan kan vi få idéer från den, vilka vi kan bearbeta och beskriva på ett sätt som går att bygga in i datorer och robotar.
Erik Billing kommer från Hammarön utanför Karlstad och började sina studier i kognitionsvetenskap vid Umeå universitet år 2000. Tack vare att han kuggade tentamen i kursen intelligent robotik 2005 tog hans karriär en oväntad vändning. Istället för omtenta blev han erbjuden att göra ett projektarbete som ledde till en doktorandtjänst.
– Ibland verkar det som att man måste göra lite fel för att det ska gå riktigt bra, säger Erik Billing.

Torsdagen den 26:e januari presenterar Erik Billing sin avhandling med titeln ”Cognition rehearsed – recognition and reproduction of demonstrated behaviour”. Svensk titel: Robotövningar – igenkänning och återgivande av demonstrerat beteende.

Disputationen äger rum kl. 13.15 i sal S1031, Norra Beteendevetarhuset.

Fakultetsopponent är Danica Kragic, professor i datavetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm.

Presentationen sker på engelska och alla intresserade är välkomna!

Läs hela eller delar av avhandlingen på:
[Ref 1]
 
Hemsida

I en ny avhandling i ämnet historia från Linnéuniversitet, undersöker Zara Bersbo formandet av den politik som föregick det jämställdhetspolitiska arbete som inleddes i Sverige i början av 1970-talet. Bersbo riktar särskilt intresse mot att blottlägga de värderingar och självklara antaganden om kön, klass och civilstånd som erkännanden av kvinnors utökade rättigheter och ekonomiska och sociala förmåner grundades i under åren 1921-1971 och hur dessa påverkade kvinnors möjlighet att nå ekonomiskt oberoende.

I avhandlingen analyseras tre statligt initierade utredningar vilka i tidigare forskning diskuterats som betydelsefulla för utvecklingen av svenska kvinnors emancipation: revisionsarbetet med giftermålsbalken som lagstadgades 1921 där gifta kvinnor bl.a. erkändes myndiga, rätt att äga och rätt att förvärvsarbeta utan mannens tillstånd; kvinnoarbetskommitténs undersökning av gifta kvinnors förvärvsarbete 1938 som politiskt kom att understödja idén om den förvärvsarbetande modern, samt propositionen som låg till grund för att Sverige lämnade principen om sambeskattning 1971 till förmån för individuell/särbeskattning, en förändring som beskrivits som helt avgörande för att ”hemmafruar” inte längre var ekonomiskt möjliga.

Bersbos studie visar att de rättigheter och välfärdsförmåner som följde på de olika utredningarna inte var följder av reform- och kvinnovänlig politik i största allmänhet, utan grundade i liberal styrningsrationalitet. Specifika kategorier av kvinnors beteenden pekades i de olika utredningarna ut som bidragande orsak till större samhällsproblem: till exempel dalande giftermålsfrekvens, minskad nativitet samt att de hindrade arbetet med att nå jämlikhet i samhället. Genom utvidgade rättigheter och andra välfärdsförmåner skulle framförallt dessa ”problematiska” kvinnor styras till rätt och önskvärt beteende.  Så genom att forma revisionsarbetet med giftermålsbalken 1921 till en fråga om att höja kvinnors benägenhet att ingå äktenskap, kvinnoarbetskommitténs betänkande 1938 till en befolkningsfråga och genom att framställa införandet av särbeskattning 1970 till en fråga om arbetsmarknadspolitik och klassutjämning, formades och omformades kvinnors ekonomiska positioner inom familjen och i samhället i stort genom de lösningar som föreslogs. Men på så vis underordnades kvinnors rätt till ekonomiskt oberoende högre mål – att genom rättigheterna, för samhällets bästa, styras till att gifta sig, föda fler barn för att senare förvärvsarbeta i större utsträckning än tidigare.

Studien visar hur statliga utredningar fungerade som plattformar där olika värderingar och självklara antaganden om hur kvinnor, ur ekonomiskt hänseende, borde vara, välja och agera med hänsyn till klass och civilstånd kom samman och påverkade de slutgiltiga förslagen. På så vis kom svenska kvinnor generellt, genom samhällets understöd, att styras till olika ekonomiska beteenden och praktiker än män, men även till olika beteenden mellan olika kategorier kvinnor. Förslagen på samhälleliga åtgärder hänsyftande att ”hjälpa” kvinnor blev därför motsägelsefulla. Samtidigt som de utvidgade vissa kvinnors möjligheter att nå ekonomiskt oberoende begränsade de andras.

Avhandlingen “Rätt för kvinnan att blifva människa – fullt och helt”. Svenska kvinnors ekonomiska medborgarskap 1921-1971 försvaras den 27 januari 2012, kl. 13.15. Disputationen äger rum i sal Homeros, Växjö. Opponent är professor Gro Hageman, Oslo Universitet.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Zara Bersbo på telefon 070-2627041 eller zara.bersbo@lnu.se.

Beställ avhandlingen från Linnaeus University Press, lupress@lnu.se.

I de allra flesta fall är det ambulanspersonal som utför hjärtlungräddningen och de ställs inför svåra etiska problem i mötet med närstående som finns på plats. I en ny avhandling från Linnéuniversitetet beskriver Anders Bremer olika aspekter av upplevelser hos överlevande, närstående och ambulanspersonal av hjärtlungräddning utanför sjukhus.

Avhandlingens syfte var att med hjälp av fenomenologiska intervjuer beskriva patienters erfarenheter av att överleva hjärtstopp och närståendes erfarenheter av att närvara vid hjärtstopp utanför sjukhus. Utifrån intervjuer med ambulanspersonal var syftet att analysera etiska problem i relation till vården av närstående då patienten avlidit.

Resultatet visar att fenomenets centrala innebörder handlar om sårbarhet, otillräcklighet och ansvar i situationer som är extremt ogynnsamma och som utspelas vid existensens gräns. Närståendes sårbarhet och otillräcklighet ligger i att plötsligt befinna sig i en situation där den vardagliga erfarenheten och förmågan inte räcker till för att möta den sjuka personens akuta behov. Ansvaret är överväldigande. Närståendes kris och sorg innebär skuldkänslor, ensamhet och obesvarade frågor.

För ambulanspersonalen ligger otillräckligheten i att inledningsvis möta behov som kan överstiga det som är möjligt att svara an på, samtidigt som ansvaret för närstående är otydligt. Sårbarheten väcks av känslor och tankar som grundas i identifikationen med de drabbade, en identifikation som förefaller att vara viktig då den främjar förmågan att känna igen och reagera på närståendes existentiella behov, samtidigt som identifikationen riskerar att leda till undflyende strategier med efterföljande känslor av misslyckande och att vårdrelationen förblir oavslutad. Ambulanspersonals vårdande ansvar för närstående till patienter som har drabbats av hjärtstopp och plötslig död kräver etisk kunskap och förmåga att reflektera över etiska problem som kan finnas i situationerna samt att ha en handlingsberedskap inför dessa.

Slutsatsen är att, förutom att rädda patientens liv, innebär ett etiskt vårdande och professionellt ansvar för ambulanspersonal att kunna bedöma och möta närståendes behov. I detta ligger en förmåga att balansera mellan närhet och distans i vården. Den professionella rollen i relation till närstående innebär att förmedla ett välgrundat hopp, främja ärlighet och skuldavlasta, framhålla sitt beslutsansvar, balansera delaktighet och ansvar samt skapa förutsättningar för ett gott vårdande. Ambulanspersonalen kan lindra skuldkänslor genom att bekräfta det ansvar som närstående har tagit, lindra ensamheten genom vårdande närvaro samt lindra oro genom att aktivt efterhöra om närståendes frågor. För att lyckas i vården bör ambulanspersonalen ges förutsättningar att utveckla sin etiskt vårdande hållning och en egen ”moralisk stil”. Ambulanspersonalen bör även erbjudas handledning i syfte att nå jämvikt i vårdandet och trygghet och tillfredsställelse med utförd vård.

Avhandlingen ”Vid existensens gräns – Etiskt vårdande och professionellt ansvar vid hjärtstopp” utanför sjukhus försvaras fredagen den 27 januari 2012, kl 10.30. Disputationen äger rum i sal Myrdal, Linnéuniversitet i Växjö. Opponent är docent Anna T. Höglund, Uppsala universitet.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Anders Bremer, telefon: 033-435 4508, 0731-84 00 19, e-post anders.bremer@lnu.se

Beställ avhandlingen från Linnaeus University Press: lupress@lnu.se

– Efter att vi publicerat artikeln i slutet av förra året har vi fått många frågor från både företag och privatpersoner. Företagen frågar om jämförelserna i innehåll och kvalité.

Privatpersoner vill gärna veta vilka som är bäst, vilka som ger mest valuta för pengarna, säger Jana Pickova, professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU. 

Forskarna har för varje preparat noterat pris per kapsel och vad som står på innehållsförteckningen samt mätt kapselns vikt, milligram olja och milligram omega 3.

– Ett av syftena med studien var att undersöka graden av oxidation, om fettet härsknat. Där var resultatet bra i alla kapslar, tack vare tillräckligt stor mängd tillsatta antioxidanter.

Kanske skulle resultatet bli ett annat om vi tittat på olja i flaska eller burk, där man upprepade gånger öppnar och försluter förpackningen och oljan kommer i kontakt med luften, då sker oxidation lättare, säger Jana.

Forskarnas resultat visar att vad som står på innehållsförteckningarna stämmer med vad som uppmätts, däremot är det ett par preparat där en kapsel inte ger rekommenderad daglig mängd omega 3-fettsyror. Lägst var halten i sälojekapseln. Den kapsel med högst halt omega 3 innehöll sju gånger så mycket som den med lägst. Dessutom var inte priserna relaterade till mängden omega 3, de dyraste kapslarna innehöll inte mest.

I studien är namnen på de olika preparaten ersatta med bokstavsbeteckningar, som konsument får man ingen direkt vägledning för vad man ska välja.

– Det beror bland annat på att innehållet i produkterna kan förändras. Men man kan läsa innehållsförteckningarna, säger Jana, då får man veta vad man får. Vår jämförande studie kan vara en vägledning.

Den som via födan får i sig för lite av omega 3-fettsyrorna DHA och EPA riskerar att drabbas av blodpropp, högt blodtryck, ökad insulinkänslighet och inflammation. Rekommenderat dagligt intag är 250 milligram enligt europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.

– Fiskoljekapslar kan vara ett alternativ för den som aldrig eller sällan äter fisk, säger Jana. För att få i sig rekommenderad mängd bör man äta 2-3 mål fisk i veckan.

Omega 3-fettsyror finns även i kräft- och skaldjur, viltkött/beteskött/gräskött från djur som är uppfödda på bete/grovfoder, omega 3-ägg, raps- och linolja och i gröna grönsaker. Största mängden finns i fisk och annan ”sjömat”.

– Om man är vegan finns även algkapslar med omega 3, säger Jana. En nackdel är att de tillverkas genom extrahering med hjälp av kemikalier. Fiskoljan pressar man fram och inga kemikalier behövs.


SLU:s vision: SLU är ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.

Kontaktinformation
Kontaktperson: Jana Pickova: jana.pickova@slu.se, 018-67 20 11

Linderholms myopati är en muskelsjukdom med rötterna i Västerbotten och Ångermanland. Patienter som lider av denna sjukdom har mycket låg fysisk prestationsförmåga och drabbas redan vid lättare ansträngning av mjölksyra, muskelkramper, hjärtklappning och andnöd. Ända sedan 1960-talet har det i Umeå bedrivits studier kring sjukdomen som även kallas hereditär myopati med laktacidos (HML). Under de senaste åren har dock flera stora genombrott gjorts, vilka redovisas i Angelica Nordins avhandling.

Genom att undersöka DNA från de drabbade familjerna kunde den gen, ISCU, som orsakar sjukdomen identifieras. Proteinet som bildas från ISCU-genen hjälper till att sätta samman järn och svavel till funktionella grupper som har viktiga roller bland annat i de energiskapande processerna i cellernas mitokondrier. Mutationen ligger i en del av genen, en så kallad intron, som vanligtvis tas bort när ritningen (mRNA:t) för proteinet skapas. Mutationen i ISCU-genen leder till att en del av intronen kommer att bli kvar i mRNA:t, vilket i sin tur leder till ett felaktigt protein.

– Mutationen resulterar därför i nedsatt förmåga att tillgodogöra sig energi, säger Angelica Nordin. Men denna förmåga är bara nedsatt i patienternas muskler trots att alla kroppens celler producerar och är beroende av energi för att fungera. Detta, upptäckte Angelica Nordin, beror på att ISCU-mutationen påverkar olika vävnader i olika stor utsträckning. I muskel kommer nästan allt mRNA att innehålla intronsekvensen, medan den till större delen kommer att tas bort i andra vävnader. Detta innebär att det finns korrekt ISCU-protein i tillräckliga mängder för att upprätthålla en hälsosam energibalans i dessa vävnader. Förekomsten av proteiner som reglerar processen som bestämmer om intronsekvensen infogas i mRNA:t eller inte undersöktes också.

– Vi identifierade tre proteiner som hade effekt på denna process. En faktor gav ökad mängd korrekt mRNA medan två faktorer hade motsatt effekt, berättar Angelica Nordin.

Hennes forskning har lett till att det blivit lättare att ställa en korrekt diagnos, och kan förhoppningsvis i förlängningen leda till bättre behandling av sjukdomen.

Angelica Nordin (f d Olsson) kommer ursprungligen från Boden i Norrbotten. Efter magisterexamen i biomedicin vid Umeå universitet påbörjade hon sin forskarutbildning vid Institutionen för medicinsk biovetenskap, medicinsk och klinisk genetik.

För mer information, kontakta gärna Angelica Nordin på 
090-785 44 03 
073-836 15 15
angelica.nordin@medbio.umu.se

27 januari försvarar Angelica Nordin, Institutionen för medicinsk biovetenskap, medicinsk och klinisk genetik, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Genetic and Functional Studies of Hereditary Myopathy with Lactic Acidosis (Svensk titel: Genetiska och funktionella studier av hereditär myopati med laktacidos).
Disputationen äger rum klockan 9.00 i sal B, 9 tr, By 1D Tandläkarhögskolan, Norrlands universitetssjukhus. Fakultetsopponent är professor Anders Oldfors, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Läs hela eller delar av avhandlingen på
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-50592

– Att känna sig hemma symboliserades för många av att de fick ta mat i kylskåpet själva eller av att de fick följa med på utflykter och semestrar som en i familjen, säger Lena Hedin, som har skrivit en doktorsavhandling i socialt arbete vid Örebro universitet.

Hon har intervjuat ungdomar, som placerats i olika slags fosterfamiljer, och hennes forskning visar hur viktigt det är att familjen gör saker tillsammans.

– Känslomässig värme skapas genom att göra saker tillsammans och humor och vänligt skämtande fyller många funktioner. Det sprider en känsla av gemenskap, lindrar spänningar, kan lösa konflikter och är avkopplande. En tjej berättade till exempel att hon hade varit skeptisk till sin nya familj men att en semesterresa blev vändpunkten då hon upptäckte hur roliga de faktiskt var!

Påverka valet av familj
Lena Hedins forskning visar att fosterbarn som placeras i familjer de känner innan placeringen kommer in snabbare i gemenskapen. Det underlättar tillhörigheten, speciellt i början av placeringen, att som fosterbarn få vara med och påverka valet av familj.

– Den mest självklara tillhörigheten är i släktinghem men även i traditionella, tidigare okända familjehem kan ungdomen komma att känna sig som hemma även om det tar längre tid för dem att landa.

När ungdomarna som Lena Hedin följt funnit sig tillrätta i sin nya familj märktes detta även i skolan. När de placerades i fosterhem hade flertalet allvarliga skolproblem. De hade skolkat under långa perioder, gått i specialklass eller hade blivit tvungna att gå om en årskurs.
Men redan efter en kortare tids placering i fosterhem gick alla ungdomarna i skolan och arbetade hårt för att få godkänt i alla ämnen. Majoriteten hade en helt annan attityd till utbildning.

Satsar på skolan
– De betonade att de skulle kunna få en bättre framtid genom att sköta skolan. De var stolta över vad de åstadkommit och det visade sig finnas en enorm kapacitet hos ungdomarna!

– Förändringen beror delvis på att ungdomarna nu fick sina grundläggande behov tillgodosedda och mår bättre. De får fasta mat- och sovtider och det gör att de orkar gå upp på morgonen. De får stöd och hjälp med läxor.

När det fungerar riktigt bra mellan den biologiska familjen och fosterfamiljen kan barnet dessutom få hjälp och stöd från båda och den biologiska familjen kan utgöra ett komplement till fosterfamiljen.

– Till exempel fanns det saker de inte ville prata om i fosterfamiljen som de kunde diskutera med sina biologiska föräldrar. Annars kunde det handla om att få åka hem och bara slappna av. Släppa kravet att skärpa till sig som de ofta har på sig själva i fosterfamiljen.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Lena Hedin: 073-7222442, lena.hedin@oru.se

— Genom att kombinera satellitobservationer och mätningar på marken har vi möjlighet att få en detaljerad bild av hur partiklarna sprids i atmosfären och inverkar på solstrålningen, säger Paul Glantz, forskare vid Institutionen för tillämpad miljövetenskap.

Många minns nog också Eyjafjallajökull året innan, vars vulkanutbrott orsakade stora problem för flyget i Europa. Oron var stor att askan från Eyafjalajökull skulle leda till höga partikelhalter också i marknivå, men så blev det aldrig – den gången. Nu visar det sig att utbrottet 2011 (Grimsvötn) orsakade kraftigt förhöjda partikelhalter i många svenska, norska och finska städer. Lyckligtvis var utbrottet kortvarigt vilket innebar att påverkan på luftkvaliteten inte blev så allvarlig. I Stockholm passerade ”partikelmolnet” under natten vilket minimerade hälsorisken.

Att ha tillgång till mätinstrument som kan detektera dessa partiklar i luften är av stor vikt både för flygtrafiken och för folkhälsan. Aerosolpartiklar i atmsofären påverkar dessutom jordens klimat. I det stora hela så har de en avkylande effekt på klimatet.

Partiklarna detekterades med hjälp av en satellit strax söder om Island den 23 maj och utanför den norska kusten ett dygn senare. Med hjälp av en laserstråle från ett hustak på Arrheniuslaboratoriet vid Stocholms universitet kunde man också uppskatta hur partiklarna var fördelade i höjdled när de natten mellan 24 och 25 maj anlände till Stockholm.

— Det som var överaskande jämfört med tidigare vulkanutbrott var att höga koncentrationer av aerosolpartiklar uppmättes också vid marknivån. Dessa direkta mätningar visar också att partiklarna var ungefär i samma storlek och koncentration som de som generas från bilar med dubbdäck under dagar med torra vägbanor i Stockholm. Här utgör partiklarna alltså också en uppenbar hälsorisk, även om exponeringen denna gång ägde rum under en begränsad tid, säger Paul Glantz.

Ytterligare information Paul Glantz, forskare vid Institutionen för tillämpad mijövetenskap, Stockholms universitet, tfn 08-674 76 47, e-post paul.glant@itm.su.se”>paul.glantz@itm.su.se
Christer Johansson, professor vid Institutionen för tillämpad mijövetenskap, Stockholms universitet samt även vid Miljöförvaltningen Stockholm, mobil 076-12 28 931, e-post christer@itm.su.se”>christer@itm.su.se

Irländskt kött är en viktig exportvara och uppfödarna vill satsa på kvalitet, dvs. en hög andel värdefulla styckningsdetaljer och mindre av sådant som blir köttfärs. Idag klassificeras irländska slaktkroppar enligt det s.k. EUROP-systemet, vilket innebär en bedömning av kroppsform och fettinnehåll på en femtongradig skala. Bedömningen görs genom automatisk bildanalys av digitala fotografier. Vad Thierry Pabiou visar i sin avhandling är att en förfinad bildanalys kan ge mer detaljerad information som bättre speglar slaktkropparnas ekonomiska värde, och att sådan information kan användas i avelsarbetet.

Att ärftliga faktorer påverkar viktfördelningen på olika styckningsdetaljer bekräftades i en undersökning av drygt 1 000 styckade djur. Arvbarheten för vikten på 14 enskilda detaljer varierade mellan 3 och 80 procent. Styckningsdetaljerna delades upp i fyra grupper beroende på avsaluvärde (från lågt till mycket högt), och därefter testades möjligheten att använda bildanalys för att beräkna hur köttet från ett djur skulle fördela sig på dessa grupper. Den ekvation som togs fram visade sig ge en bra skattning av köttvikten inom respektive prisklass.
Ekvationen tillämpades sedan på en stor irländsk databas med digitala slaktkroppsfoton. En genetisk analys visade att ärftliga faktorer förklarade 18–40 procent av den variation som fanns i fråga om skattad vikt på olika delar av slaktkropparna, vilket innebär en medelhög till hög arvbarhet.

Thierry Pabiou fann också ett starkt samband mellan bildanalysens värdering av en slaktkropp och det pris djuret hade betingat som avvand kalv, vilket innebär att även kalvpriset kan användas som ett (indirekt) selektionsmått i avel för en ökad andel värdefulla styckningsdetaljer.

För att inte djurens fruktsamhet eller kalvningsförmåga ska försämras är det viktigt att på ett kraftfullt sätt också beakta dessa egenskaper i avelsarbetet.

Även vid svenska slakterier bedöms nötslaktkroppar enligt EUROP-systemet. Bedömningarna är betalningsgrundande och används också i avel för förbättrad köttkvalitet hos svenska biffraser. I Sverige används däremot inte bildanalys, utan en subjektiv visuell bedömning. De goda resultaten från Thierry Pabious irländska studie antyder dock att bildanalys av slaktkroppar från nötboskap kan vara användbart även här.

En längre sammanfattning på svenska finns på s. 57–58 i avhandlingen.
————————————————————
Thierry Pabiou, institutionen för husdjursgenetik, SLU, försvarar sin avhandling Genetics of carcass composition in Irish cattle: Exploiting carcass video image analysis.
Tid: Onsdag den 24 januari, kl 9.15.
Plats: Loftets Hörsal, SLU, Ultuna, Uppsala
Opponent: Professor Dorian Garrick, Iowa State University, USA
Mer information: Thierry Pabiou, tpabiou@icbf.com
(Frågor på svenska kan ställas till Anna Näsholm, 018-67 19 72, anna.nasholm@slu.se)
Länk till avhandlingen (pdf):