Tema

Om forskning.se

Forskning.se är en webbplats för dig som är nyfiken på nya upptäckter och söker fakta baserad på vetenskap.

28 000 prenumererar på vårt nyhetsbrev – gör det du också!

Följ oss gärna i våra sociala medier! 

Därför finns forskning.se

En stor del av den forskning som görs i Sverige är finansierad med skattepengar. Genom att forskningsresultaten publiceras här på forskning.se kan fler ta del av dem.

forskning.se vill:

  • Göra forskningsresultat tillgängliga för alla
  • Förmedla vetenskapligt baserad kunskap
  • Förklara vad forskning är

Innehållet på forskning.se

1. Forskningsnyheter från högskolor och universitet

Majoriteten av innehållet på forskning.se är våra forskningsnyheter. Artiklarna är baserade på pressmeddelanden som högskolor och universitet har skickat till oss för att berätta om nya forskningsresultat. Överst på de artiklarna står det ”Artikel från universitetet/högskolan X”. Texterna kan vara bearbetade av redaktionen.

Här hittar du de senaste forskningsnyheterna.

2. Redaktionens egna artiklar

I våra egna artiklar har vi chans att fördjupa oss i ett särskilt ämne. De artiklarna är märkta ”Artikel från forskning.se” och du hittar dem i menyn under Redaktionella artiklar. Några exempel på dessa är:

Här kan du hitta fler av våra egna artiklar.

Bilder

Bilder på sajten kommer huvudsakligen från bildbyråerna Deposit eller Unsplash. Vi använder även bilder från Wikimedia Commons under licensen Wikimedia Commons licens CC BY 2.0.

Vilka står bakom forskning.se?

Webbplatsen forskning.se drivs av en fristående redaktion. Verksamheten finansieras av fyra statliga myndigheter: Vinnova, Forte, Naturvårdsverket och Vetenskapsrådet, där redaktionen också har sin placering. De finansierande myndigheterna har inte något inflytande över redaktionens arbete.

Om tillgänglighet på forskning.se
Information om kakor (cookies)
Information om behandling av personuppgifter

HISTORIK

2018 – Utsedd av IDG till en av Sveriges fem bästa sajter inom utbildning

Ur motiveringen: ”Vetenskapsrådets forskningssajt fortsätter att producera bra journalistik som gör forskning spännande och roligt. (…)”

2017 – Utsedd av IDG till en av Sveriges fem bästa sajter inom utbildning

Ur motiveringen: ”(…) Såväl de egna redaktionella texterna som universitetens egna forskningsnyheter gör ett utmärkt jobb med uppdraget att sprida forskningsrönen till allmänheten.”

2016 – Utsedd av IDG till en av Sveriges fem bästa sajter inom utbildning

Ur motiveringen:I dessa desinformationstider, där vetenskapen i växande omfattning tycks betraktas som en åsikt jämte andra, har en aktör som Forskning.se en viktig roll att spela (…).”

2015 – Vårdalstiftelsen läggs ned och går därmed ur samarbetet. En innehållsstrategi verkställs och ”nya forskning.se” lanseras den 23 november.

2014 – Organisationen för forskning.se ses över och styrgruppen ersätts 2015 av ett redaktionsråd, i kombination med en årsstämma. Forskning.se får nya riktlinjer och förändrat uppdrag och målgrupp. Mistra lämnar samarbetet.

2013 – Nya ägare tillkommer i form av Skolverket och Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Forskning.se och Expertsvar.se har förenats och drivs av samma styrgrupp.

2012 – 10-årsjubileum firas med ny webbplats. Den nya webbplatsen nomineras till Sitevisions guldhand, Svenska publishing-priset och hamnar på Internet Worlds lista över de hundra bästa webbplatserna med motiveringen:

Att presentera svensk forskning på ett överskådligt sätt är verkligen ingen lätt uppgift, men Forskning.se gör det både ambitiöst och med ett mycket lyckat resultat. Det pedagogiska uppdraget går inte att ta miste på och möjligheterna med webben har i många fall utnyttjats på ett mycket smart sätt.”

2010 – Skolverket deltar med projektet ”För dig i skolan”, med forskning inom utbildningsvetenskap och material som lärare kan använda i undervisningen.

2006 – Energimyndigheten och Riksbankens Jubileumsfond går in som ägare.

2004 – Ytterligare fyra finansiärer går in som ägare av forskning.se: KK-stiftelsen, MISTRA, Naturvårdsverket och Vårdalstiftelsen.

Maj 2002 – forskning.se startar med FAS (nu Forte), Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova som ägare.

November 2001 – Forskningsforum, ett statligt samarbetsorgan, tar initiativ till att en portal om svensk forskning gemensamt bör finansieras och utvecklas av de forskningsfinansiärer som ingår i Forskningsforum.

Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here