Religion
-
Sju av tio religiösa församlingar utsatta för brott
Över 70 procent av religiösa församlingar i Sverige har utsatts för någon form av brott det senaste året. Det visar en studie som kartlagt församlingars utsatthet och sårbarhet för brott.
-
Utsatthet påverkar muslimska elevers gymnasieval
Muslimska elever upplever en utsatthet i skolmiljön, något som kopplas till deras religiösa identitet. Känslan av att inte passa in påverkar bland annat elevernas val av gymnasium, visar forskning vid Göteborgs universitet.
-
Religiösa är inte mer generösa – med ett undantag
Troende är inte mer generösa än ateister – men ger gärna mer till människor med samma tro som de själva. Det är slutsatsen i forskning från Linköpings universitet.
-
Flest män som letar ufon
Att tro på paranormala fenomen, som spöken, är överlag vanligt i Sverige. Men bland så kallade ufologer dominerar männen. Det framgår av en ny <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling...
-
Halloweentraditionen – mer än bus eller godis
Glödande pumpor, barn på godisjakt och lekfulla gestaltningar av döden. Halloweenfirandet har på kort tid blivit populärt i Sverige, men fröet till traditionen kan spåras till förkristen tid.
-
Religiösa vill ha fler barn, frikyrkor toppar listan
Religiositet spelar roll för hur många barn man vill ha – och får. Men kanske inte på det sätt många tror, enligt en avhandling.
-
Fyra av tio i Sverige tror på övernaturliga förmågor
Många i Sverige, kanske överraskande många, tror att det finns människor med paranormala förmågor. Det visar en ny studie. Och vissa grupper i befolkningen tror mer än andra, men inte exakt på det vis som forskarna hade föreställt sig.
-
Byggnader kan gå från levande kulturarv till zombiekyrkor
Systemet som ska bevara svenska kyrkor riskerar att få motsatt effekt, enligt en avhandling. En ny syn behövs för att utveckla kulturarvet – och undvika att välbevarade kyrkor töms på innehåll.
-
Förskolor firar högtider – men väjer för religiöst arv
Barn firar jul och påsk i förskolan, men får sällan reda på bakgrunden till högtiderna. En studie visar att pedagogerna känner en oro för att blanda in religion i undervisningen.
-
Protesterande i Iran saknar ledare – en svaghet
En viktig framgångsfaktor vid uppror är att det finns någon som leder rörelsen. Någon sådan finns inte i Iran, nu. Det är en svaghet, menar Rola El-Husseini, forskare vid Lunds universitet och expert på kvinnorörelser i Mellanöstern.
-
Religion allt viktigare för Sverigedemokraterna och NMR
Religion har blivit viktigare för svenska radikalnationalister, som Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen, visar ny avhandling.
-
Hedersförtryck stärks av slutenhet
Slutenhet är avgörande för att hedersnormer ska uppstå. Ett välfärdssamhälle som inkluderar alla kan däremot skydda människor från våld inom familjen och försvaga starka släktskapsband.
-
Andlig turism lockar människor utan gudstro
Andliga turister i Indien söker självinsikt och verktyg att hantera känslor och relationer. Genom turismen kopplas den terapeutiska kulturen i väst samman med klassiska filosofier som är i förändring.
-
Lägre valdeltagande bland invandrare som är religiösa
Invandrare i Sverige som är aktiva i en religiös organisation deltar i lägre utsträckning i det politiska livet än de som inte är religiöst aktiva. Det visar en avhandling från Stockholms universitet.
-
Så tänker gymnasieelever om religion
I sociala medier sprids desinformation om religion, men här finns också igenkänning. Nyhetsmedier, film och tv-serier ger däremot ofta en stereotyp bild. Gymnasieelevers möte med religion beskrivs i en ny avhandling.
-
Musikalisk teknik skapar religiösa upplevelser
Jazzmusik kan uttrycka religiösa upplevelser och budskap även utan att använda ord. Det handlar bland annat om tonlägen, akustiska förutsättningar och musikens puls i förhållande till lyssnarens kropp.