Forskning om hållbar utveckling
Hållbar utveckling handlar om att hitta balansen mellan att leva bra idag utan att förstöra möjligheten för kommande generationer att tillgodose sina behov. Hur kan vi leva så att både människor och planeten mår bra – idag och i framtiden? Forskare söker lösningar för ett mer hållbart samhälle, här hittar du forskning om det.
-
Vegohyllan växte fram utan politisk hjälp
En köttproducent lanserar vegetariska köttbullar – hur blev det så? I en ny studie har forskare vid Uppsala universitet undersökt hur växtbaserade köttsubstitut kunde tåga in i matbutikerna, trots svagt politiskt stöd.
-
Klimatet viktigt i låginkomstländer – men andra behov går först
Klimatpolitik – till exempel koldioxidskatter – har starkt stöd i länder med lägre inkomster och välfärd. Men när resurserna är begränsade prioriterar människor satsningar på akuta behov i vardagen framför klimatet.
-
Ny färg kan kyla hus under värmeböljor
Kan en färg målad på hustak ersätta luftkonditionering? Det hoppas forskare som utvecklat ett nytt material som reflekterar solens strålar och sänker temperaturen inomhus. Enligt en studie kan färgen – som tagits fram med hjälp av AI – ge både energibesparingar och skydd mot...
-
Rätt åtgärder kan göra våra matvanor mer hållbara
Det är svårare att förändra vad människor äter än att minska matsvinnet. Det visar en studie från SLU som utvärderat effektiviteten hos åtgärder som ska öka miljömässigt hållbara matvanor.
-
Starkt folkligt stöd för att skydda planeten
Människor i flera delar av världen är positiva till det så kallade 30–30-målet, som syftar till att rädda den biologiska mångfalden. Det visar en studie där forskare undersökt opinionen i åtta länder. Stödet varierar dock mellan länder och påverkas av hur skyddet utformas i...
-
Ny AI-modell kan ge bättre koll på elbilens batteri
Batterier som slits snabbt bromsar elektrifieringen av transportsektorn. Nu har forskare vid Uppsala universitet tagit fram en AI-modell som ger en mer exakt bild av batteriets hälsa, något som kan bidra till längre livslängd och högre säkerhet för elbilsbatterier.
-
Fartyg orsakar oväntat mycket metanutsläpp
Fartyg i grunda områden, som hamnar, kan utlösa kraftiga utsläpp av växthusgasen metan genom sina rörelser i vattnet. Det visar forskning från Chalmers tekniska högskola.
-
Därför är forskarna oense om skogsbrukets klimatpåverkan
Forskare har olika syn på skogsbrukets klimatpåverkan – trots samma data och analysmetoder. Nu har en studie analyserat den vetenskapliga litteraturen och hittat vad oenigheten beror på. Forskarna konstaterar också att minskad avverkning är det bästa för klimatet.
-
Rester från jordbruk kan bli framtidens kläder
Forskare har hittat ett sätt att göra kläder av rester från jordbruk. Metoden kräver mindre kemikalier och kan leda till en textilproduktion som är bättre för klimatet.
-
Bra för miljön att laga och köpa begagnat – uthyrning mer osäkert
Att laga kläder eller köpa begagnade istället för nya ger tydliga miljövinster. Uthyrning av kläder är däremot mer osäkert, visar en studie som undersökt olika cirkulära tjänsters klimatpåverkan.
-
Gödsling av skog binder inte mer kol
Skogsgödsling tycks ha begränsad effekt som klimatåtgärd. En studie från SLU och Uppsala universitet visar att gödsling inte leder till ökad kolinlagring i skogen på längre sikt. Inte heller syns några tydliga effekter på den biologiska mångfalden tio år efter avverkning.
-
Så kan industrins koldioxidutsläpp minska
De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent – men då krävs att energieffektivisering ses som mer än bara en teknisk fråga. Det menar forskare bakom en ny studie.
-
Klimatsmart skolmat kan ge järnbrist
Allt fler skolor byter ut kött mot växtbaserade alternativ för klimatets skull. Men den klimatsmarta maten har en baksida – mängden järn som kroppen kan ta upp minskar, särskilt för tonårsflickor.
-
Fyraåringarnas matvanor är inte hållbara
En studie vid SLU visar att barns kost redan i förskoleåldern ofta överskrider hållbara gränser för planeten. Enligt forskarna pekar resultaten på att vuxna inte lyckas visa att mat kan vara både god, näringsrik och hållbar.
-
Formbart batteri banar väg för framtidens teknik
Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat ett batteri där konsistensen kan liknas vid tandkräm – och anta vilken form som helst. Tack vare böjligheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik.
-
Över 100 miljoner koppar kaffe hamnar i vasken
Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger når inte gästerna. I stället hälls de ut. Totalt kan det handla om 119 miljoner koppar kaffe per år i Sverige, enligt en studie från SLU.