Evolution
-
Abborren får nya vanor i varmare vatten
Abborrar som lever i varmare ekosystem mognar snabbare och ändrar sina matvanor. Det visar en avhandling som undersökt hur fiskar kan anpassa sig genetiskt till högre temperaturer – och hur klimatförändringar kan driva på evolutionen.
-
Snäcka på vift visar evolution i realtid
Kan en art klara sig om den kastas ut i en helt ny livsmiljö? Ja, om arten har slumrande gener beredda att hantera de nya förutsättningarna. I en ny studie vid Göteborgs universitet visar en strandsnäcka prov på en supersnabb evolution.
-
Ödla som liknar Hulken ger nycklar till evolutionen
Kroppsform, färg och beteende utvecklas ofta tillsammans när arter anpassar sig till sin omgivning. Studier av en stor, stark och grön "Hulk-ödla" visar hur en unik celltyp kan ha spelat en nyckelroll i denna sammanflätade evolution.
-
Havslevande bjässe ledtråd till svanödlornas utveckling
På dinosauriernas tid fanns ett havslevande kräldjur med en rejäl käke och en torpedliknande kropp. Fossil från reptilen visar sig vara den äldsta stora pliosauriern som hittats. Fyndet bidrar till ökad förståelse av svanödlornas utveckling.
-
Kartläggning ger ny inblick i Darwinfinkarnas evolution
Arvsmassan hos 4000 Darwinfinkar på Galápagosöarna har nu kartlagts i detalj. Forskare kan därför avslöja genetiska förändringar hos fåglarna under de senaste 30 åren.
-
Genetiska data breddar bilden av européernas utveckling
Forskare har lagt ännu en pusselbit till européernas genetiska historia. I en ny studie förfinas bilden av hur olika grupper blandades under den europeiska stenåldern – men även hur vissa grupper av människor var isolerade.
-
Märkliga miniatyrdjur del av evolutionen
Egendomliga djur levde i de kambriska haven för 540 till 480 miljoner år sedan – till exempel ett med snabel och fem ögon. Och några djur levde vidare längre än man trott, fast i miniatyrformat, avslöjar ny forskning.
-
Gåtfulla gener kan förklara arters uppkomst
Varför blir avkomman till en häst och en åsna nästan alltid infertil? Frågan har länge gäckat forskare. Förklaringen kan vara snabbt föränderliga gener, som spelar stor roll för utvecklingen av livskraftiga spermier.
-
Många gener gick förlorade under mammutens evolution
En studie visar att nästan 100 gener har förändrats under den ullhåriga mammutens evolution. Fynden kan innebära ytterligare utmaningar i försöken att återuppliva utdöda arter.
-
Genetiken bakom jämställdhet: könskromosomer och evolution
Asymmetriska könskromosomer har skapats hos många arter under evolutionen. För att kompensera för obalansen i genetisk information, har olika strategier utvecklades vid sidan av. Molekylärbiologen Marie-Line Faucillion har grävt i hur könskromosomer regleras....
-
Tuatarans arvsmassa avslöjar en lång evolutionär historia
Tuataran, en sällsynt reptil som bara finns på Nya Zeeland, kan bli mer än 100 år gammal. Ett internationellt forskarteam har kartlagt genomet och sett att tuataran bildade en egen evolutionär gren redan för 250 miljoner år sedan. Dessutom har den fler gener...
-
Lövsalsfåglars två olika byggsätt uppkom parallellt i evolutionen
För att locka honor till parning bygger lövsalsfågeln en jättelik lövsal där han dansar och visar upp sina finaste föremål. Detta saknar motstycke i djurvärlden, men trots det har förmågan uppkommit två gånger oberoende av...
-
Därför verkar gener flytta på sig – ny kunskap om evolutionen
Ett tillägg till evolutionsteorin kan förklara hur och varför gener förflyttar sig på kromosomer. Forskarna vid Uppsala universitet kallar sin teori för SNAP-hypotesen.
-
10 miljoner år gammal kromosom berättar om fåglars evolution
Forskare vid Uppsala universitet har analyserat en särskild kromosom, som bara finns i könsceller. Den visar sig vara tiotals miljoner år gammal och spelar en viktig roll i sångfåglars biologi eftersom den innehåller gener som viktiga för utvecklingen av...
-
Hos dykarskalbaggar bromsar hanarna evolutionen
Hanarnas parningsbeteenden har lett till ett evolutionärt stillestånd hos dykarskalbaggar, enligt en undersökning i Sverige. För att skydda sig och undvika att bli skadade under parningen har vissa honor ändrat kroppsform. Men hanarna har anpassat sig och fortsätter...
-
Matematiken som förutspår evolutionens vägar
Olika gener samverkar för att ge upphov till en viss egenskap. Genom att använda kunskap om hur denna samverkan går till, har Umeåforskare kunnat konstruera matematiska modeller som förklarar vilka vägar evolutionen kommer att ta.