1. 30 april 2025

    Större katter har mer artros

    Med detaljerade röntgenundersökningar kunde forskare studera sambandet mellan katters storlek och artros. Det visade sig att större och tjockare katter hade mer artros än mindre och smalare katter.

  2. Älg böjer sig ner och mumsar på gräs.
    29 april 2025

    Älgarna visar sin meny – med egna bilder

    Med hjälp av kamerahalsband och älgarnas egna filmer har forskare undersökt vad som styr deras matvanor. Studien visar att älgarna gör medvetna val bland växterna – för att få i sig precis den näring de behöver.

  3. En svart vrålapa sitter i ett träd.
    24 april 2025

    Joddlarnas mästare lever i djungeln

    Världens främsta joddlare finns i Latinamerikas regnskogar – inte i alperna. Forskare har upptäckt att vissa apor har en speciell teknik för djungelrop, som spelar stor roll i det sociala livet.

  4. Ko tittar fram under ett stängsel.
    10 april 2025

    Kornas ansiktsuttryck kan avslöja smärta

    Kor använder kroppsspråk för att visa att de har ont. Smärtan kan upptäckas genom att tolka både ansiktsuttryck och beteenden, enligt en studie vid SLU. Bättre förståelse av kornas signaler kan bana väg för snabbare behandlingar och minskat lidande.

  5. Närbild på ödlans huvud och ögon.
    2 april 2025

    Ljusa kräldjur trivs bäst i öppna landskap

    Kräldjur i öppna livsmiljöer har generellt ljusare färger än arter som lever i tätare vegetation. Det visar en studie från Lunds universitet. Resultaten tyder på att förändringar i landskap och klimat under miljontals år fått djuren att anpassa sina färger för att överleva.

  6. 31 mars 2025

    Igelkottar i Lund bar på miljögifter

    När forskare ville undersöka vilka miljöföroreningar som finns i städer samlade de in döda igelkottar. Det visade sig att igelkottarna bland annat innehöll höga halter av bly och flera giftiga ämnen.

  7. Ödla på marken tittar upp.
    27 mars 2025

    Människan orsakar stor förlust av arter globalt

    Människor har en förödande inverkan på den biologiska mångfalden. Det konstaterar forskare bakom en omfattande studie om människans effekt på ekosystem och djurliv. Både antal och sammansättning av arter har påverkats globalt.

  8. 17 mars 2025

    179 lyckade häckningar för kungsörnen

    I Sverige registrerades 179 lyckade häckningar för kungsörn det gångna året. Det är den näst lägsta siffran på fem år, men ändå över det nationella målet. I Östergötland noterades den första lyckade häckningen i modern tid.

  9. Fem giraffer tittar åt lika olika håll.
    24 februari 2025

    Giraffers tarmflora skiljer sig mellan arter

    Giraffers tarmbakterier påverkas inte främst av vad de äter. De är snarade kopplade till vilken art de tillhör, visar en studie. Kunskapen kan bidra till att säkra tillgången på mat för utrotningshotade giraffer i Afrika.

  10. Ett antal kor står uppradade i ett höstligt landskap och äter hö.
    7 februari 2025

    Virtuella stängsel kan hålla korna i hagen

    Om fysiska elstängsel ersätts med virtuella kan utformningen av beteshagar för nötkreatur bli mer flexibel. Ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att tekniken kan fungera även i naturbetesmarker med en mer varierad vegetation.

  11. En älg tittar fram bland träd.
    30 januari 2025

    Genetisk variation minskar bland världens arter

    Den genetiska mångfalden hos olika arter minskar globalt, visar en stor internationell studie. Det här påverkar möjligheten för djur och växter att hantera förändringar i deras livsmiljöer. Men allt är inte nattsvart. Effektiva åtgärder kan hejda utvecklingen.

  12. Gul- och svartrandig spindel i sitt nät, omgiven av gräs.
    24 januari 2025

    Spindelns håriga ben nosar upp sexpartner

    Manliga spindlar tar benen till hjälp för att känna lukter och upptäcka sexferomoner från honspindlar. Det visar en studie från bland annat Lunds universitet.

  13. Vildsvin bökar i skogsmiljö.
    17 januari 2025

    Vildsvinens bökande ger skogens växter en ny chans

    Vildsvin ställer till problem när de vänder upp och ner på åkermarker. De kan däremot göra mycket nytta i brukade skogar. Där bidrar vildsvinens bökande till att fler växter kan slå rot, visar en avhandling vid SLU.

  14. Tre grågäss i gräs
    14 januari 2025

    Många gäss lever med hagel i kroppen

    Ungefär var femte grågås i Sverige har träffats av hagel under jakt, men inte dött av skadorna. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet och Kristianstad högskola.

  15. Krabba på grunt vatten, sandstrand i sol.
    29 november 2024

    Hjärntest visar att krabbor känner smärta

    Strandkrabbor skickar smärtsignaler till hjärnan när de utsätts för en retning, enligt forskning vid Göteborgs universitet. EEG-liknande mätningar visar tydliga nervreaktioner i skaldjurens hjärnor vid mekanisk eller kemisk stimulans.

  16. Svartvita fåglar tätt samlade i en koloni.
    18 november 2024

    Därför kan olika sjöfåglar samsas på samma plats

    Olika arter sjöfåglar kan leva tillsammans på små och isolerade öar – trots att de konkurrerar om samma föda. En ny matematisk modell, som utvecklats av forskare vid bland annat Uppsala universitet, kan hjälpa till att förklara hur sådan samexistens i naturen är möjlig.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera