Cancer
Jakten på botemedel och behandlingar mot cancer pågår hela tiden. Forskare försöker samtidigt förstå mer om orsakerna bakom olika cancersjukdomar. Här finns alla våra artiklar med forskningsresultat om cancer.
-
Urinprov kan avslöja prostatacancer
Ett enkelt urinprov kan i framtiden räcka för att upptäcka prostatacancer tidigt, visar ny forskning från bland annat Karolinska institutet. Med hjälp av AI och genanalyser har forskarna hittat träffsäkra biomarkörer i urinen – och resultatet överträffar dagens PSA-test.
-
Mördarceller minns och angriper äggstockscancer
I våra kroppar finns en typ av naturliga mördarceller som kan minnas äggstockstumörer och effektivt angripa dem, visar en studie. Upptäckten kan leda till nya, kraftfullare behandlingar för svårbehandlad cancer.
-
Midjemått förutsäger mäns cancerrisk bättre än BMI
Midjemått är en starkare riskfaktor än BMI för utveckling av fetmarelaterad cancer hos män, visar en studie. Forskarna menar att det är viktigt att se var på kroppen fettet sitter när man bedömer cancerrisk.
-
Tryckkammare ger långvarig lindring för cancerpatienter
Syrgasbehandling i tryckkammare ger långvarig lindring för patienter som genomgått strålbehandling för cancer i nedre delen av buken. Fem år efter behandlingen kvarstod de positiva effekterna, enligt en studie vid Göteborgs universitet.
-
Nyupptäckta celler ger hopp om behandling mot bukspottkörtelcancer
Bukspottkörtelcancer är en av de dödligaste formerna av cancer. Nu har forskare upptäckt celler som kan bli viktiga i forskningen om nya behandlingar av sjukdomen.
-
Piprökning kan göra att män oftare får struphuvudcancer
Betydligt fler män än kvinnor får cancer i struphuvudet, trots att rökning är ungefär lika vanligt bland båda könen i dag. Forskare tror att piprökning kan vara en orsak.
-
Fettlever ökar risken att dö i andra sjukdomar
Personer med fettlever har nästan dubbelt så hög dödlighet jämfört med normalbefolkningen. De har större risk att drabbas av leversjukdomar, men också cancer och hjärt-kärlsjukdom. Det visar en stor svensk studie.
-
Ska patienter själva informera släktingar om cancerrisk?
Ett av tio cancerfall beror på ärftliga faktorer. Om personer med ärftliga förändringar hittas i tid kan man ibland förebygga cancer. Men många vet inte om att de bär på mutationerna.
-
Immunsystemet ledtråd till bättre behandling av barncancer
Barns immunförsvar reagerar annorlunda vid cancer jämfört med vuxnas. Ökad förståelse för skillnaderna i immunsvar kan leda till nya skräddarsydda behandlingar för barn med cancer, enligt forskare vid Karolinska institutet.
-
AI bättre än experter på att upptäcka cancer i äggstockarna
AI-baserade modeller kan överträffa mänskliga experter när det gäller att identifiera äggstockscancer via ultraljudsbilder. Det visar en studie från Karolinska institutet.
-
Koppling ses mellan alkohol och cancer
Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, dör också färre i cancer. Det menar forskare bakom en studie som visar en koppling mellan drickande och dödsfall i cancersjukdomar.
-
Molekyl kan hjälpa tarmen att läka
Forskare vid Karolinska institutet har hittat en molekyl som kan hjälpa tarmen att läka efter skador, men också bromsa tumörtillväxt vid tjock- och ändtarmscancer. Upptäckten kan leda till nya behandlingar både vid inflammatorisk tarmsjukdomar, IBD, och cancer.
-
Ålder påverkar effekt av hormonbehandling vid bröstcancer
I dag får alla kvinnor med östrogenkänslig bröstcancer hormonbehandling, men har alla nytta av den? En studie visar att behandlingen minskar risken för återfall hos kvinnor i klimakteriet. För yngre kvinnor är effekten över tid inte lika tydlig.
-
Ny antikropp kan ge effektivare cancerbehandling
Forskare har utvecklat en ny typ av antikropp som framöver skulle kunna användas vid cancerbehandlingar. Antikroppen underlättar målsökning av cancerceller och levererar ett paket i form av läkemedel. Målet är att underlätta skräddarsydd immunterapi.
-
Tidig palliativ vård ger bättre livskvalitet
Den sista tiden i livet blir bättre om palliativ vård inleds direkt efter diagnos av en dödlig sjukdom. Besök på akutmottagning och sjukhusvård minskar också drastiskt. Det visar en avhandling från Lunds universitet.
-
Ökad risk för psykisk ohälsa när syskon drabbas av cancer
Ett svårt sjukdomsbesked drabbar hela familjen. Nu visar en studie från Stockholms universitet att risken för psykisk ohälsa ökar om en syster eller bror drabbas av cancer.