
I en studie har forskare vid Lunds universitet hittat tre genvarianter som tydligt ökar risken för venös blodpropp. Upptäckten kan få betydelse för hur framtida behandlingar med blodförtunnande läkemedel anpassas.
Blodproppar kan uppstå både i artärer och vener, som är stora blodkärl i kroppen. Blodproppar i artärer uppstår ofta när plack i åderförkalkade kärl spricker. Kroppen tolkar det som en skada och blodplättarna aktiveras, vilket kan leda till att en propp bildas – något som i värsta fall kan leda till en stroke eller hjärtinfarkt.
Venösa blodproppar uppstår i stället när blodcirkulationen är nedsatt, ofta i benen. Då kan blodet koagulera och bilda en propp som blockerar blodflödet. Om proppen lossnar och följer med blodet till lungorna kan det orsaka lungemboli, som är livshotande.
– Venös blodpropp är faktiskt en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Det en folksjukdom som alltid stått lite i skuggan av de arteriella blodpropparna, säger Bengt Zöller, specialistläkare i allmänmedicin vid Skånes universitetssjukhus och professor i allmänmedicin vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Allt fler drabbade
I Sverige drabbas över 10 000 personer varje år av venös blodpropp, och antalet tycks öka. Det finns flera faktorer som bidrar till utvecklingen. En av de starkaste riskfaktorerna är ålder. Eftersom andelen äldre i befolkningen stiger, ökar även antalet fall. Tio procent av alla 80-åringar får någon gång en blodpropp.
Risken ökar också vid övervikt eller om man är lång. Fetma påverkar den venösa blodcirkulationen negativt, särskilt i kombination med att överviktiga personer ofta rör sig mindre. Även vissa koagulationsfaktorer i blodet påverkas av fetma, vilket ytterligare ökar risken för blodproppar.
– Vad gäller kost finns det färre studier, men ultraprocessad mat har associerats med något ökad risk för venösa proppar och växtbaserad, hälsosam mat med minskad risk. I våra studier har vi också sett att yrkesfiskare har lägre risk, vilket kan bero på att en större del av deras kost innehåller omega-3.
Stillasittande ökar risken
Vissa situationer ökar även risken för venös blodpropp kraftigt, till exempel långa flygresor, flera dagars sängläge, operationer, inflammation eller graviditet.
– I dessa risksituationer kan det vara extra viktigt med profylax i form av blodförtunnande läkmedel, om man dessutom har andra riskfaktorer, säger Bengt Zöller.
Ärftliga faktorer kan också öka risken för blodpropp. I Sverige är så kallad APC-resistens vanlig. Den orsakas av en mutation i genen för koagulationsfaktor V, som även kallas Faktor V Leiden. Cirka tio procent av personer i Sverige bär på mutationen.
– Evolutionärt sett så har det varit en fördel att blöda mindre, men i vårt moderna, stillasittande samhälle blir APC-resistens istället en riskfaktor.
Tre nya genvarianter upptäckta
Bengt Zöller och hans forskarkollegor har nu hittat den starkaste genetiska riskfaktorn för venös blodpropp sedan Faktor V Leiden upptäcktes. Studien bygger på data från Malmö Kost Cancer-studien med 30 000 deltagare.
Genom att analysera 27 gener kopplade till koagulation fann forskarna tre varianter – ABO, F8 och VWF – som var för sig ökade risken med 10–30 procent. Tillsammans utgör de en lika stark riskfaktor som Faktor V Leiden.
– Och ju fler varianter en person har – desto högre är risken. En individ som har fem av dessa genvarianter har 180 procent ökad risk att drabbas av venös blodpropp. Till skillnad från Faktor V Leiden som endast finns hos indoeuropéer finns de här tre olika mutationerna hos mellan 5-50 procent i olika befolkningar över hela världen, säger Bengt Zöller.
Kan öppna för skräddarsydd behandling
Eftersom de genetiska varianterna finns i alla populationer vill forskarna nu undersöka om antalet riskgener påverkar behandlingstiden med blodförtunnande läkemedel efter en blodpropp.
– I framtiden tror jag det blir allt viktigare att skräddarsy behandling baserat på riskbedömning, säger Bengt Zöller.

Så kan du förebygga venös blodpropp
Rörelse: Undvik långvarigt stillasittande. Gå upp och rör dig vid långa flygresor.
Stödstrumpor: Kan förbättra blodflödet när du måste stå eller sitta länge.
Blodförtunnande läkemedel: Kan ges förebyggande vid risksituationer, till exempel kirurgi, cancer eller annan hög risk.
P-piller: Undvik p-piller som innehåller östrogen eller hormonbehandling om det finns stark ärftlighet för venös blodpropp eller om du haft blodpropp tidigare.
Livsstilsförändringar: Sluta röka, ät hälsosammare, gå ner i vikt och motionera.
Vaccinera dig: Infektioner kan aktivera koagulationssystemet.
Vetenskaplig artikel:
Thrombotic risk determined by ABO, F8, and VWFvariants in a population-based cohort study, Research and Practice in Thrombosis and Haemostasis (RPTH), Research and Practice in Thrombosis and Haemostasis.