Trots att föräldrar har jämställdhet som gemensamt mål, blir mammorna ofta familjens "projektledare", visar en studie. Bild: Bethany Beck, Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

När heterosexuella par blir föräldrar blir mamman ofta familjens projektledare. Detta trots att föräldrarna före och under graviditeten levde jämställt, visar en studie.

Forskare vid Örebro universitet har intervjuat heterosexuella föräldrapar vid tre tillfällen för att följa hur jämställdheten förändras när de får barn.

Den första intervjun gjordes när paret väntade sitt första barn, den andra när barnet var 1,5 år och den sista när barnet hade fyllt 11 år.

– Den allmänna bilden är att Sverige är ett jämställt land och vi ville ta reda på hur jämställdheten fungerar i praktiken när heterosexuella par får barn och hur föräldrarna delar på hushållsarbete och omsorg i takt med att barnen växer upp, säger Jenny Alsarve, forskare i sociologi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Resultatet visar att mammor gradvis tar ansvaret för det planerande och organiserande arbetet i familjelivet, även om föräldrarna levde jämställt innan de fick barn.

Mammorna tar större ansvar

Föräldraparen som intervjuades tillhörde medelklassen. De flesta hade en högre utbildning, båda jobbade och de flesta bodde i, eller i närheten av, större städer i Sverige.

Forskarna intervjuade bland annat paren om deras tankar om att kombinera barn, hushållsarbete, jobb och fritid.

Innan det första barnet föddes beskrev de flesta av paren att de delade jämställt på hushållssysslorna, men i flera fall med olika ansvarsområden. Kvinnor tog oftare ansvar för städning och tvätt, medan män oftare lagade mat.

Sedan kom det första barnet till världen.

– Det visar sig att även om paren strävar efter att leva jämställt börjar nu kvinnorna ta ett större övergripande ansvar för familjelivet, särskilt för planering av barnets behov. Detta gäller även i par där hushållssysslorna annars delas lika, säger Jenny Alsarve.

Blev familjens projektledare

Vid den tredje intervjun – när barnen var omkring 11 år – beskrev flera mammor att de blivit familjens ”projektledare”.

– Mammorna håller reda på barnens scheman, aktiviteter, kläder och kontakt med skolan. Detta arbete är ofta osynligt och tar plats i tankarna snarare än i fysiskt arbete, säger Jenny Alsarve och fortsätter:

– Papporna i sin tur kunde fortsatt ta ansvar för matlagning och även ta på sig fler praktiska uppgifter, men lämnade för det mesta planeringen till kvinnan. Många kvinnor upplevde fortfarande att de bar huvudansvaret för att få vardagen att fungera.

Studien visar att mammor successivt tar över ansvaret för planeringen och organiseringen av livet som barnfamilj. Det sker också i förhållanden där jämställdhet är ett gemensamt mål för paret.

– Mammorna var inte alltid nöjda med fördelningen i detta avseende och några pappor önskade att förändra fördelningen, efter att de uppmärksammats både av sin partner och av andra i omgivningen att kvinnor ofta tar detta ansvar. Studien ger oss anledning att betona vikten av att synliggöra det osynliga, mentala arbete som framför allt mammor ägnar sig åt. Förhoppningsvis kan vår studie ge viktiga insikter i hur detta arbete växer fram men också hur det kan förändras och hur könsmönster kan utmanas, säger Jenny Alsarve.

Vetenskaplig artikel:

When men become fathers, women become project leaders: Swedish parenting practices over time, Journal of Family Studies.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera