
Veterinärvård är i genomsnitt dyrare hos de stora kedjorna än hos de fristående klinikerna. Kedjorna höjer också sina priser mest, visar en studie som kartlagt priserna i Sverige och Norge under 2023.
Under senare tid har höga kostnader för veterinärvård uppmärksammats av både media och konkurrensmyndigheter. Ifall priserna skiljer sig beroende på om klinikerna ingår i kedjor eller är statliga eller oberoende har dock inte undersökts vetenskapligt tidigare.
Därför har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kartlagt prissättningen inom veterinärvården i Sverige och Norge för 37 typer av behandlingar.
– Vi kunde se att kliniker som ingår i kedjor hade högst priser. Av de två stora kedjorna hade Anicura högre pris än den fristående gruppen för 17 behandlingar, och Evidensia hade högre pris än de fristående för 20 behandlingar, säger Agneta Egenvall, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper på SLU, i ett pressmeddelande.
Skillnader i prisökningar
Forskarna undersökte prisutvecklingen på behandlingar för hund, katt eller häst vid olika typer av veterinärkliniker. Studien gjordes på underlag från 2023 och forskarna använde en hemsida för prisjämförelser som både innehöll priser hämtade från webbsidor och kundkvitton. 771 kliniker, varav 502 var fristående, ingick i studien.
Resultatet visade att priserna under 2023 steg med:
- 8 procent hos Anicura
- 5 procent hos Distriktsveterinärerna
- 53 procent hos Dyrenes venn
- 12 procent hos Empet
- 15 procent hos Evidensia
- 7 procent hos Vettris
- 6 procent i gruppen med fristående kliniker
– Något som stack ut var att en av de små kedjorna i Norge höjde sina priser med i genomsnitt 53 procent under året. Vi fann sedermera att den kedjan hade övertagits av Evidensia under året, vilket sannolikt förklarade den kraftiga prishöjningen, säger Agneta Egenvall.
Ett exempel på prisutvecklingen var kostnaden för avlivning av hundar. Vid slutet av året hade priserna ökat med 20 procent hos Anicura, 25 procent hos Evidensia och 6 procent hos de fristående klinikerna.
Öppettider och jour förklarar bara liten del av höga priser
Studien visar att kedjorna hade höga priser och också höjde dem mest. Enligt forskarna har kedjorna ofta välutrustade kliniker och gör reklam om att de erbjuder veterinärvård av hög klass. Studiens analyser av sådant som jour, status som djursjukhus och öppettider under veckodagarna kunde dock bara till liten del förklara att kedjorna hade högre priser.
– Vi konstaterar att prisutvecklingen har gått snabbt den senaste tiden. En viktig fråga är hur djurvälfärden påverkas om kostnaderna blir för höga för vissa djurägare, säger Agneta Egenvall.
Nu ska forskarna jämföra priserna i Norden med anda delar av Europa. De planerar också att göra studier om hur prisutvecklingen har sett ut under de senaste 20 åren för att bättre förstå hur och när priserna förändras mycket.
Vetenskaplig artikel:
Prices for veterinary care of dogs, cats, and horses in Sweden and Norway: comparisons between corporate chain, government-run, and independent clinics, Frontiers in Veterinary Science.