
Länge har forskare försökt avgöra om växter pollineras mer på dagen eller natten – utan att nå någon tydlig slutsats. En forskningsöversikt visar att nattens pollinatörer, som malar och nattfjärilar, spelar en större roll än vi tidigare kanske trott. Faktum är att de är lika viktiga som de som jobbar på dagen i nio fall av tio.
Det flesta av oss vet hur viktiga bin, fåglar och fjärilar är i sin roll som pollinatörer. Utan dem skulle vi ha svårt att klara oss, eftersom de i så hög grad bidrar till mat på bordet.
Men det finns en grupp pollinatörer som inte blir lika uppmärksammade – de som gör sitt arbete på natten.
Forskare vid Lunds universitet misstänkte att nattpollinatörerna, fladdermöss, malar och nattfjärilar, kunde vara förbisedda inom forskningen. Därför gjorde de en global metaanalys* och i den kom de fram till att nattens pollinatörer nog förtjänar lite mer uppmärksamhet. De verkar nämligen ha en lika viktig roll som de dagaktiva pollinatörerna.
*Metaanalys är en studie av vetenskapliga publikationer. Syftet är att dra slutsatser om den samlade vetenskapens gemensamma slutsats, alltså en studie av studier.
Nattpollinatörerna lika viktiga i 90 procent av fallen
Forskarna sammanställde data från alla studier de kunde hitta på området från hela världen. Det handlade om 135 studier och 139 undersökta växtarter. Resultatet visade att 90 procent av växtarterna lyckades föröka sig i samma utsträckning oavsett om pollineringen skedde på dagen eller natten.
– Vi blev definitivt överraskade av hur många växtarter det fanns där det inte spelade någon roll. Vi tyckte båda att det här var riktigt fascinerande, eftersom man lätt har idén att en viss växt behöver pollineras av en viss art. Men vad analysen egentligen visade var lite motsatsen, att det finns mycket mer flexibilitet eller redundans. En annan pollinatör än den förväntade kan bidra tillräckligt för att en växtart ska kunna reproducera sig, säger Liam Kendall, forskare på Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Mänskliga fördomar i forskning
Metaanalysen är den första i sitt slag och forskarna menar att resultatet väcker frågor om mänskliga fördomar i forskningen. Liam Kendall tror att många har varit fast i en föreställning om hur pollineringen av en viss växt ska ske. Han spekulerar också i om det har betydelse att de flesta människor själva är aktiva just på dagtid – och kanske lätt förbiser vad som händer på natten.
– Vi har en föreställning att det är på dagen allt magiskt händer, för att vi är aktiva då, och det är då vi ser bin och fjärilar på växter, säger Liam Kendall.
Att dagpollinerarna ofta betraktas som vackra, eller gulliga, tror han också spelar in.
– Bin är en så stor del av vår kulturella identitet. Vi lär oss att de är viktiga. Och de är fluffiga och söta att titta på. Medan nattfjärilar, jag menar… de har sina vackrare kusiner, fjärilarna, som vi älskar, men nattfjärilarna är grå och dammiga och de äter dina kläder. Hur skulle de möjligtvis kunna göra något positivt?
Nattpollinatörer behöver skyddas
Eftersom den biologiska mångfalden är utsatt på grund av mänsklig aktivitet tycker forskarna att deras studie understryker vikten av att se till både nattliga och dagaktiva pollinatörer i jordbruks- och naturvårdssammanhang.
Om nattpollinering har så stor betydelse blir det till exempel viktigare att undvika ljusföroreningar, alltså överdriven eller felplacerad belysning som stör den naturliga miljön.
Det finns också andra saker som kan behöva förändras.
– Ofta görs saker för att skydda dagaktiva pollinatörer, till exempel att man sprutar bekämpningsmedel på natten. Det finns ett förbiseende där – visst, man skyddar de dagaktiva insekterna, men man skadar också, teoretiskt sett, nattpollinatörerna. Det betyder att man kan göra mycket mer för nattpollinatörerna, men vi har inte tänkt tillräckligt på det hittills, och här behövs mer forskning, säger Liam Kendall.
Blommor med stark doft gynnas av nattpollinering
Utöver hur växters förökning påverkas av natt- och dagpollinering tittade forskarna också på andra saker som kan skilja sig åt.
Studiens resultat visar att vita blommor ofta pollineras bättre på natten, vilket var känt sedan tidigare. Forskarna upptäckte också att blommor med tydlig doft gynnades av nattpollinering, eftersom nattpollinatörer utgår från lukt snarare än syn. På samma sätt gynnas växter utan lukt av dagpollinering. Blommor som öppnar sig på natten är också mer benägna att gynnas av nattpollinering.
Forskarna upptäckte också att nattpollinering fungerar bättre på lägre höjder. På höga höjder (över cirka 2 500–3 000 meter) är dagpollinatörer mycket effektivare. Förklaringen är troligen att nattmiljön på hög höjd är så extrem att den är svår att klara för nattaktiva pollinatörer, vilket ökar beroendet av dagpollinatörer.
Osäkerheter som redovisas i studien är att månens faser kan påverka insekters aktivitetsnivåer men att det är oklart hur detta beaktats i de studier som undersöktes.
Vetenskaplig artikel:
Pollination Across the Diel Cycle: A Global Meta‐Analysis – Kendall – 2025, Ecology Letters.