Forskare hoppas att ett test som visar vilken hormonbehandling som passar bäst vid IVF ska leda till fler graviditeter. Bild: Omar Lopez, Unsplash
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

IVF är en vanlig metod för att få hjälp att bli gravid – men behandlingen är tuff, dyr och inte alltid lyckad. Nu har forskare tagit fram ett enkelt test som visar vilken hormonbehandling som passar bäst för varje kvinna. Resultaten är lovande: med rätt behandling ökade antalet graviditeter med 38 procent.

Ungefär 15 procent av alla par i fertil ålder är ofrivilligt barnlösa. En betydande orsak till att så många behöver hjälp med assisterad befruktning är att fler nu för tiden allt oftare skjuter upp att bilda familj, en trend som väntas fortsätta öka de kommande åren.

Vid IVF-behandling, också kallat provrörsbefruktning, finns det två olika hormonbehandlingar att välja mellan för att äggen ska mogna: biologiska eller syntetiska.

Den kraftiga hormonbehandlingen medför dock en risk för allvarliga biverkningar som gör att kvinnorna ibland måste få intensivvård – och många försök till graviditet genom provrörsbefruktning misslyckas. I Sverige subventioneras IVF av staten, men med max tre försök.

– Det finns en övertro på IVF-behandlingar. Ungefär 75 procent av alla försök misslyckas och upp till 20 procent av kvinnorna får biverkningar, en del så allvarliga att de måste söka vård akut. Valet av hormonbehandling är en bidragande faktor, och en stor utmaning är att vården idag till viss del måste gissa vilken behandling som passar kvinnan bäst, säger Ida Hjelmér, laboratorieforskare vid Lunds universitet.

25 000 IVF-behandlingar om året i Sverige

IVF-behandling, också kallat provrörsbefruktning, innebär att man stimulerar kvinnans äggstockar att mogna fram många ägg. Man plockar sedan ut äggen och befruktar dem med spermier utanför kroppen.

Det befruktade ägget, som kallas embryo, förs sedan tillbaka in i livmodern några dagar efter befruktningen. Där fortsätter det förhoppningsvis att utvecklas till ett barn.

I Europa genomförs en miljon IVF-behandlingar om året, i Sverige är motsvarande siffra 25 000.

Källa: Lunds universitet, 1177

Kvinnans gener visar vilken behandling som fungerar bäst

För att ta reda på vem som svarar bäst på vilken hormonbehandling vände sig forskarna till genetiken. Totalt ingick 1466 kvinnor som genomgick IVF-behandling vid Skånes universitetssjukhus i Malmö i studien. Av dem lottades 475 till två olika hormonbehandlingar medan de övriga utgjorde kontroller. Sedan kartlades gener med betydelse för befruktning genom så kallad gensekvensering, med fokus på de gener som styr hormoner som är viktiga för äggproduktion.

Särskilt intressant är den gen som har betydelse för effekten av det hormon som hjälper till att förbereda kroppen för befruktning och möjlig graviditet. Studien upptäckte att kvinnor med en särskild variant av den genen svarade bäst på den biologiska hormonbehandlingen, medan den syntetiska typen av hormon passade andra bättre.

Genom att redan på förhand veta vilken genprofil kvinnan har, kan man alltså öka antalet lyckade graviditeter, förklarar Yvonne Lundberg Giwercman.

– Vi ser en relativ ökning om 38 procent i antalet graviditeter och fler födda barn bland de kvinnor som fick en hormonbehandling som matchade deras genvariation jämfört med dem som inte fick det. Omräknat innebär det att för 1 000 kvinnor som genomgår IVF-behandling, så föds motsvarande fyra fler skolklasser: 110 fler bebisar, säger Yvonne Lundberg Giwercman, professor vid Lunds universitet som under många år forskat om fertilitet hos både män och kvinnor.

Utvecklat enkelt test

Att kartlägga gener är kostsamt och tar tid. Därför har forskarna nu utvecklat ett enkelt test som tas i munnen. Inom en timme visar testet vilken hormonbehandling som passar bäst. Om testet visar gult ska kvinnan ha biologiska hormoner. Är provsvaret rosa ska de få syntetiskt framställda hormoner.

Forskarna har sökt patent för testet, startat ett bolag och vill nu kommersialisera produkten.

– Vår förhoppning är att detta ska minska risken för lidande hos kvinnorna, öka antalet lyckade behandlingar – och minska kostnaderna för skattebetalarna. Vårt mål är att testet ska bli tillgängligt i början av 2026, säger Yvonne Lundberg Giwercman, som även är VD för det bolag som utvecklar munsvabbtestet.

Denna text är en bearbetning av en artikel som kommer från Lunds universitet.

Vetenskaplig artikel:

FSH receptor N680S genotype-guided choice of gonadotropin increases cumulative pregnancy and live birth rate after in vitro fertilization, Frontiers in Endocrinology.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera