Att hjärt-kärlsjukdom är vanligare på vintern beror på andra saker än D-vitaminbrist, det har forskare kommit fram till. Bild: Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fler drabbas av hjärt-kärlsjukdom på vintern, vilket har gjort att man tidigare antagit att brist på D-vitamin har ett finger med i spelet. Nu har forskare kommit fram till att så inte är fallet.

Forskare vid Umeå universitet har undersökt om det finns en samband mellan D-vitaminbrist och hjärt-kärlsjukdom. De kom fram till att den högre dödligheten i hjärtkärlsjukdom under vintermånaderna har andra orsaker än D-vitaminbrist.

– Att hjärtkärlsjukdom är vanligare på vintern beror snarare på faktorer som att vi då rör oss mindre och är mer utsatta för luftföroreningar och luftvägsinfektioner medan D-vitaminet däremot i stort sett tycks sakna betydelse i sammanhanget, säger Viktor Oskarsson, specialistläkare i internmedicin och forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Trots stora skillnader i D-vitamin – lika många blev sjuka

Studien baseras på data från nästan 80 000 personer i sex europeiska länder. Deltagarna lämnade blodprov för att mäta D-vitaminnivåer och sedan följdes de upp för att se vilka som drabbades av hjärt-kärlsjukdom.

Det var, precis som forskarna förväntade sig, en stor variation i D-vitamin nivåerna under året. I augusti och september var nivåerna 79 procent högre än i mars och april, när nivåerna var lägst. Förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar var dock densamma i båda perioderna.

”En till föreställning om D-vitamin kan avlivas”

När det kom till dödlighet i hjärt-kärlsjukdom var den något högre i mars och april jämfört med augusti och september. Jämfört med resten av årets månader var det dock inte högre dödlighet.

Den högsta dödligheten inträffade dessutom några månader efter mars och april, samtidigt som dödligheten började minska redan i maj, kort efter de låga D-vitaminnivåerna.

Forskarna kunde därmed slå fast att det inte finns något orsakssamband mellan D-vitaminnivåer och dödlighet i hjärtkärlsjukdom.

– Detta är ytterligare en vanlig föreställning om D-vitamin som vi nu kan avliva. En annan sådan ’sanning’ är att vi nordbor skulle ha större brist än sydeuropéer. Det har vi tidigare kunnat visa inte stämmer. Därmed inte sagt att D-vitamintillskott är dåligt eller saknar betydelse för alla personer, men det är ingen universalkur, säger Viktor Oskarsson.

Personer från sex länder undersöktes

Studien baseras på data från knappt 80 000 män och kvinnor från Sverige, Finland, Skottland, Tyskland, Italien och Spanien som undersöktes under perioden 1984–2010.

Under den studerade tiden fick 4 619 personer hjärtinfarkt, 2 345 personer fick stroke och 2 985 personer avled i hjärt-kärlsjukdomar.

D-vitamin har många funktioner i kroppen och behövs bland annat för att bilda starka tänder och ett starkt skelett. Det kommer dels från mat, dels bildas det i huden efter solexponering.

D-vitamin är naturligt förkommande i bland annat fet fisk och i Sverige berikas de flesta mejeri- och margarinprodukter med D-vitamin.

Vetenskaplig artikel:

Cardiovascular disease outcomes in relation to 25-hydroxyvitamin D and its seasonal variation: Results from the BiomarCaRE consortium, PLOS One.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera