Tema

Här är forskningen ni var mest nyfikna på 2022

Älgar som gömmer sig för jägare och barndomens betydelse för hälsan i vuxen ålder. Det är ämnena för några av de artiklar som kvalade in på topplistan över mest lästa i år.

Det finns några forskningsområden som engagerar våra läsare lite extra. Djur är ett sådant. Demens är ett annat. Därför är det inte överraskande att en av de mest lästa artiklarna på forskning.se handlar om älgar och en annan om att förebygga demens.

Varsågod, här är de mest lästa artiklarna på forskning.se 2022 👇🏽

Vården missar biverkningarna D-vitaminbrist och benskörhet

Benskörhet och D-vitaminbrist är vanliga biverkningar av vissa läkemedel. Men de missas ofta i vården.

– Brist på D-vitamin leder till ökad risk för benskörhetsfrakturer. Därför är det viktigt att sjukvården håller koll på patienter som riskerar att drabbas av D-vitaminbrist, säger Ola Nordqvist, doktorand i biomedicinsk vetenskap vid Linnéuniversitetet.

Läs hela artikeln: Vissa patientgrupper är i riskzonen

Bild: C D-X/Unsplash

Smarta älgar gömmer sig för jägare – så gör de

Älgarna har blivit smartare. För att undvika jägare lämnar de vissa områden och kommer tillbaka först när jakten är över.

Forskarna ser det som en naturlig följd av en evolutionär process.

– Älgar som överlever jakten, deras gener, kommer att ju föras vidare och den som är smart nog att göra det i flera år kommer med ännu större sannolikhet att föra sina gener vidare, säger Petter Hillborg, lektor i biologi vid Högskolan i Gävle.

Läs hela artikeln: Forskarna tog hjälp av viltkameror för att följa älgarna

Bild: Patrick Hendry, Unsplash

Svår uppväxt kan ge sjukdomar i vuxen ålder

Den har kallats ”den förmodligen viktigaste folkhälsostudien som du aldrig har hört talas om”, studien som visar att det finns en tydlig koppling mellan svåra barndomsupplevelser och psykisk och fysisk ohälsa.

– Utsatthet under barndomen är ett av våra största folkhälsoproblem säger barnläkaren Steven Lucas, som forskar om hur barndomsupplevelser kan påverka människor senare i livet.

Läs hela artikeln: Tio barndomsupplevelser som ökar risken för sjukdomar som vuxen

Varför finns det fästingar?

Fästingen är ett av de mest hatade småkrypen och många undrar: vad gör den för nytta?

När fästinghonan blivit befruktad sväller äggen inuti henne tills hon slutligen … spricker. Finns det någon mening med detta djur? Vi ställde fråga till docenten och fästingexperten Lars Lundqvist.

Läs hela artikeln: Det här skulle hända om fästingen försvann

Hormoner kan lindra klimakteriet – men används inte

Två tredjedelar av alla kvinnor upplever besvär under klimakteriet som kan vara så kraftiga att livskvaliteten försämras – ibland rejält.

Hormonbehandling kan lindra, eller rentav bota, besvären. Ändå används det sällan. Varför är det så?

Läs hela artikeln: Den amerikanska WHI-studien kan vara en förklaring

Bild: Aris Sfakianakis/Unsplash

Så håller du hjärnan frisk

Demens kan inte botas men du kan själv påverka en del av riskfaktorerna och därmed skjuta upp insjuknande.

Forskarna har identifierat fler faktorer som kan hålla oss friska långt upp i åren. Blodtrycket är en av sakerna att hålla koll på – men känner du till de andra?

Läs: Öka chansen för fler friska år (små saker kan göra stor skillnad)

Här är forskningen ni var mest nyfikna på 2022

 lästid ~ 3 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here