Artikel från Göteborgs universitet
5 juli 2010

14 000-årigt valfynd utanför Strömstad

I april förra året påträffades skelettet av en 20 meter lång forntida val i samband med E6-utbyggnaden utanför Strömstad. Nu vet forskarna vad valen är för art, och kan avslöja att den dog under yngre stenåldern…

I samband med utbyggnaden av E6 i Skee utanför Strömstad påträffades förra året skelettet av en gigantisk, förhistorisk val.

Valbenen togs omhand av forskare vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet, som tillsammans med Natural History Museum i London ville undersöka om fyndet kunde vara ett exemplar av den mystiska “swedenborgsvalen”.

Det var det inte.

—Efter DNA- och kol 14-analyser vet vi att valen är en grönlandsval som dog för ungefär 14 000 år sedan. Det innebär att den är 4 000 år äldre än vi först misstänkte, säger Thomas Dahlgren vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet.

När grönlandsvalen dog, i slutet av istiden och början av yngre stenåldern, låg fyndplatsen vid Skee på 90 meters djup i en ishavsvik. Då levde grönlandsvalar ohotade vid randen av en kalvande inlandsis. I dag är arten rödlistad, starkt decimerad av kommersiell jakt, och har sina hemmavatten långt från Sverige.

När den nya vägsträckningen invigs den 5 juli kommer valfyndet att föräras en permanent utställning vid rastplatsen, där valbenen visas i en spektakulär glasmonter och resultaten från vinterns undersökning redovisas.

FAKTA
Grönlandsvalen (Balaena mysticetus) kan bli upp till 20 meter lång och väga nära 100 ton, vilket gör den till en av jordens största valar. Valen kännetecknas av ett stort huvud, svart kropp och vit haka, och bär upp till fyra meter långa barder i överkäken. Arten har jagats hårt genom historien, och är idag internationellt rödlistad. Grönlandsvalen lever i arktiska vatten, i huvudsak i de norra delarna av Stilla havet men i mindre antal också i Atlanten.

Källa: The IUCN Red List of Threatened Species

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera