Tema

AI – om artificiell intelligens

Artificiell intelligens, AI, är ett av vår tids mest fantasieggande områden. Redan idag kan datorerna lära sig nya saker genom smarta algoritmer. Men vem bestämmer över algoritmerna? Och vad händer om maskiner får mer att säga till om än människor?

Vår AI-webb består av åtta animationer som guidar dig till fakta, tillämpningar och möjliga framtidsscenarier. Till varje animation hör ett antal fördjupande artiklar och forskarintervjuer.

Klicka på bilden för att komma till kunskapswebben.

Med denna kunskapsöversikt, baserad på vetenskapliga fakta, vill vi väcka frågor om artificiell intelligens och hur vårt samhälle kan påverkas.

Hur kan artificiell intelligens köra bil?

De självkörande systemen måste tränas i verklig miljö. De måste kommunicera med varandra, och ta beslut. Men när är de tillräckligt säkra för att röra sig i trafiken?

Se vår film om självständiga system.

Den är en del av forskning.se kunskapsöversikt om artificiell intelligens, ai.forskning.se.

Skulle du sätta dig i en självkörande bil? (Artikel om svenska folkets attityder till smarta maskiner)

Forskning.se har också tagit fram en alldeles egen artificiell intelligens, Simone, som har funnits utställd på Tekniska museet i Stockholm under hösten 2017. Förutom att interagera med Simone kunde besökarna även kika in i den artificiella intelligensens ”hjärna” och lära sig mer om hur AI fungerar.

Läs mer om AI:n Simone

Pressmeddelande:
Hur påverkas du av artificiell intelligens?

Vi finns där du är @forskningsnyhet

AI – om artificiell intelligens

 lästid ~ 1 min