Ett öga med brun pupill, i närbild.
Bild: Bacila Vlad, Unsplash.
Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En unik typ av muskelfiber i ögat kan stå emot ALS och till och med öka i andel för att kompensera när andra muskelfibrer förtvinar. Det visar ny forskning.

Hos personer med ALS förtvinar muskelfibrer så att de förlorar allt mer av sin funktion. Men de flesta som drabbats har kvar funktionen i ögats muskler länge. Det trots att det krävs flera muskler för att ögat ska kunna röra sig och fungera.

Drabbar cirka 200 per år i Sverige

ALS är en mycket svår så kallad neurodegenerativ sjukdom som leder till förlust av nervceller i hjärnan och ryggmärgen som kontrollerar muskler som används vid viljestyrda rörelser. Sjukdomen är i regel dödlig, med en överlevnad som varierar mellan flera månader till flera år från att sjukdomen upptäcks. Det finns läkemedel som lindrar en del av symtomen.

I Sverige får drygt 200 personer per år diagnosen ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år.

Källa: Umeå universitet och 1177

Ögats muskler kämpar emot

Nu har forskare i Umeå hittat en möjlig förklaring till varför funktionen i ögats muskler behålls så länge. Det handlar om en unik typ av muskelfiber. Dessa står inte bara emot att dö bort. Vid ALS ökar de till och med i andel, i förhållande till andra muskelfibrer.

Det handlar om en typ av muskelfiber som är unik för ögonmusklerna.

De muskelfibrer i ögats muskler som inte är lika motståndskraftiga vid ALS är mer lika de muskelfibrer som finns i armar och ben, enligt studien, där tre grupper av muskelfibrer i ögat undersöktes.

Kan hjälpa forskningen

Det här kan eventuellt bidra till att förklara varför ögats muskler fortsätter att fungera väl även när andra muskler i kroppen slås ut av ALS. Möjligen är det också så att de nervceller som styr de unika muskelfibrerna i ögats muskler är motståndskraftiga vid ALS.

Fynden i studien ger också en djupare förståelse för vilka potentiella skyddande mekanismer som kroppen kan använda mot ALS, menar Arvin Behzadi, läkare samt doktorand vid Umeå universitet.

– Det krävs mer forskning för att undersöka exakt vilka mekanismer som ögats unika muskelfibrer och nervceller som styr dessa muskelfibrer kan använda sig av och om dessa mekanismer på något vis skulle kunna induceras i andra muskler och nerver i kroppen som förtvinar vid ALS, säger Arvin Behzadi.

Läs också: Tuff barndom bakom många sjukdomar
Rätt diagnos kan göra skillnad mellan liv och död

Vetenskaplig artikel:

Myofiber Type Shift in Extraocular Muscles in Amyotrophic Lateral Sclerosis, Investigative Ophtalmology & Visual Science.

Kontakt:

Arvin Behzadi, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap, Neurovetenskaper, Umeå universitet
arvin.behzadi@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera