Bild: Chalmers
Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller. Genom ett brett samarbete mellan flera lärosäten och externa aktörer försöker ett pilotprojekt på Chalmers hitta ett nytt sätt att tackla såväl covid-19 som andra virus som angriper våra celler.

Ett coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller. Det hoppas forskarna i ett nytt Chalmerslett pilotprojekt kunna bidra med i framtiden.

Forskarna vill designa en biologisk nanopartikel som lurar kroppens immunceller att agera som om de hade mött ett äkta virus. Partikeln ska förses med både immunförstärkare och ett målsökande protein – en sorts adresslapp – som gör att vaccinet enbart når en viss typ av immunceller. Provröret på bilden innehåller ett sådant målsökande protein.

Genom ett brett samarbete mellan flera lärosäten och externa aktörer försöker forskarna hitta nya sätt att tackla såväl covid-19 som andra virus som angriper våra celler.

Vaccin direkt i nässlemhinnan

– Det finns flera fördelar med att ge ett vaccin direkt i nässlemhinnan. Det efterliknar hur många virus ofta tar sig in i kroppen och kan därför effektivare lura rätt celler att dra igång försvaret. För att globalt kunna leverera ett vaccin är det en stor fördel att det kan skickas med posten och tas i hemmiljö, säger forskaren Karin Norling vid institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers.

Hon doktorerade nyligen inom biovetenskap och är nu i full färd med att samordna och förbereda laboratoriearbetet i det nya projektet.
Genom att kombinera flera lovande koncept som utvecklats på såväl Chalmers som Göteborgs universitet, AstraZeneca och internationellt, hoppas forskarna kunna testa ett unikt vaccinationskoncept mot covid-19.

Läs också: Hur skulle världen sett ut om inte vaccin fanns?

Forskarna vill designa en biologisk nanopartikel som lurar kroppens immunceller att agera som om de hade mött ett äkta virus. I själva verket kommer de i kontakt med ett så kallat mRNA, som är ett förstadium till en ofarlig del av viruset. Dessutom har den konstgjorda partikeln försetts med både immunförstärkare och ett målsökande protein – en sorts adresslapp – som gör att vaccinet enbart når en viss typ av immunceller. När dessa blir aktiverade lär sig kroppen förhoppningsvis att känna igen och försvara sig mot viruset i framtiden.

– Förhoppningen är att detta tvärvetenskapliga angreppssätt ska resultera i en effektiv och flexibel vaccinplattform som kan användas för såväl covid-19 som kommande pandemier, säger Fredrik Höök som är professor vid institutionen för fysik på Chalmers och centrumledare för Formulaex, där AstraZeneca är ledande industripartner.

mRNA-tekniken med på testlistan

Fredrik Höök är också en av profilledarna inom Chalmers nya forskningsprofil för hälsa och teknik, som ska utveckla ny teknik och innovativa lösningar tillsammans med sjukvård och näringsliv. Under pilotprojektet ska forskarna utvärdera  förutsättningarna för ett längre och mer omfattande projekt för att ta fram ett covid-19-vaccin i nässpraysform.

– Att tro att vi har ett vaccin om ett halvår är nog lite väl optimistiskt, men vi kommer förhoppningsvis kunna säga om ett målsökande nässpraysvaccin är lovande nog att förbereda för kliniska tester, säger Karin Norling.

När den vetenskapliga tidskriften Nature nyligen beskrev olika typer av vaccinkoncept som just nu testas, fanns mRNA-tekniken med på listan.

Kontakt:

Doktor Karin Norling, institutionen för biologi och bioteknik, Chalmers, karin.norling@chalmers.se
Professor Fredrik Höök, institutionen för fysik, Chalmers, fredrik.hook@chalmers.se

Läs mer: Coronavaccin – det här säger forskningen

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera