Tema

AI – Så funkar maskininlärning

Alla datorprogram består av algoritmer och lite förenklat kan man säga att en algoritm är en uppsättning av instruktioner med vilka problem löses. AI konstruerar istället sina egna regler utifrån informationen den hanterar. Och lär sig själv på vägen, så kallad maskininlärning.
Detta är andra delen av totalt åtta från forskning.se på temat artificiell intelligens.

Här följer fler filmer som forskning.se tagit fram på temat AI och maskininlärning.

Vad är algoritmer?

Algoritmer finns i allt som är datastyrt. De ligger bakom hur information struktureras och sorteras och nås i sökmotorer och i sociala medier. I filmen möter vi Jutta Haider, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, jämför algoritmerna med kakrecept.

Så lär sig datorn känna igen en katt

Maskininlärning innebär att datorn själv lär sig av sina erfarenheter. Då blir den flexiblare när den ska känna igen något den inte är van vid – till exempel en trebent katt. I artikeln: Så lär sig datorn känna igen en katt kan du läsa mer om maskininlärning.

Algoritmer är inte neutrala

Tror du att tekniken någonsin är neutral? I själva verket tjänar den syften som någon har tänkt ut, men som inte alltid synliggörs. Se filmen med Jutta Haider, docent i biblioteks- och informationsvetenskap, Lunds universitet.

Makten över algoritmerna.

De stora IT-jättarna tillhandahåller extremt efterfrågade tjänster, samtidigt vet de allt om dig och tjänar pengar på din data. I filmen hör man Sverker Janson, forskningsledare vid RISE SICS, om vilka som har tagit makten över algoritmerna.

Vi finns där du är @forskningsnyhet

AI – Så funkar maskininlärning

 lästid ~ 1 min