Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Maskininlärning innebär att datorn själv lär sig av sina erfarenheter. Då blir den flexiblare när den ska känna igen något den inte är van vid – till exempel en trebent katt.

Artificiell intelligens (AI) är skapad intelligens – hos maskiner. När Google ville visa hur långt företaget hade kommit inom AI bestämde de sig 2012 för att lära en dator att känna igen katter i videor publicerade på Youtube. Projektet tog flera år och krävde datorer med sammanlagt 16 000 processorer som fick studera en miljon bilder.

Det nya var inte att datorn lärde sig känna igen någonting, utan hur den gjorde det.

En dator kan lära sig känna igen ett visst objekt i en bild på två olika sätt:

  • Antingen matar programmerarna datorn med regler för vad som krävs för att objektet ska kunna kallas en katt. Men alla regler har undantag, och den dator som har lärt sig att en katt har fyra ben lär få svårt att känna igen en gatukatt som har förlorat ena benet i ett slagsmål.
  • Den andra metoden går ut på att programmera datorn med en algoritm som har förmågan att lära sig genom att iaktta, ungefär som ett barn. Metoden kallas maskininlärning, eller deep learning .

AI lär sig tolka text

Genom maskininlärning har datorer lärt sig känna igen bilder och mönster. Nästa steg är att få datorn att intressera sig för bokstäver.

Ett exempel är Facebooks Deeptext, ett neuralt nätverk som till exempel kan hjälpa företaget att bättre förstå vad en enskild användare är intresserad av.

Ett annat exempel är forskning vid Göteborg universitet, där algoritmer jämför inspelat tal från patienter med begynnande demens, med tal från friska personer för att identifiera tidiga tecken. Ju tidigare man börjar förebygga alzheimer desto mer kan man skjuta upp sjukdomen.

Förutom nöjet att utveckla ny teknik finns det pengar att hämta i kattprojektet – en mer riktad, och därmed dyrare, reklam.

I förlängningen kan AI-modellen ta lärdomar från ett område till ett annat. Förmågan att känna igen katter kan senare användas när datorn ska lära sig känna igen hundar.

How does your phone know this is a dog? (Film, engelska)

Maskininlärning hjälper läkarna att ställa diagnoser

I USA har flera forskargrupper använt maskininlärning för att lära datorer att ställa diagnoser. En av forskarna, Sebastian Thrun vid Stanford University, tidigare anställd på Google, har publicerat resultat där han hade lärt en dator att känna igen hudcancer genom att studera drygt 129 000 bilder på farliga och ofarliga hudutslag.

Det neurala nätverkets prestation jämfördes med 21 hudläkare. Resultatet blev oavgjort.

Text: Johan Frisk på uppdrag av forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera