1. 4 april 2023

  Skadade stamceller kan förklara sena problem vid leukemi

  Blodstamceller finns kvar i benmärgen vid akut lymfatisk leukemi, visar en ny studie. Men de tappar förmågan att bilda nya blodceller. Det kan vara en förklaring till att överlevare kan ha försämrad blodbildning lång tid efter sjukdomen.

 2. 2 oktober 2020

  Stimulerade stamceller kan reparera vid ryggmärgsskada

  Forskare från Karolinska Institutet visar att det går att stimulera stamceller i ryggmärgen hos möss så att de bildar stora mängder nya oligodendrocyter, en celltyp som är viktig för nervfibrernas förmåga att leda signaler och därmed bidrar till att reparera skador i ryggmärgen.

 3. 20 augusti 2020

  Nanorör levererar molekyler till stamcellernas inre

  Med en ny nanoteknikbaserad metod har forskare vid Lunds universitet lyckats leverera biomolekyler till mänskliga blodstamceller. Metoden bibehåller cellernas funktion utan någon negativ påverkan, vilket har stor potential både inom grundforskning och kliniskt.

 4. 21 maj 2019

  Stamceller visar på olika nervcellers motståndskraft vid ALS

  Nervsjukdomen ALS innebär förlust av nervceller som kontrollerar kroppens viljestyrda muskler. Men vissa, till exempel de som styr våra ögonrörelser, överlever hela sjukdomsförloppet. Forskare försöker nu identifiera generna bakom de så kallade okulomotoriska nervcellernas...

 5. 5 december 2018

  Så kan hudceller bli blodstamceller – mekanism kartlagd

  Forskare har i ett internationellt samarbetsprojekt lyckats omvandla mänskliga hudceller till blodstamceller. – Det här är ett första steg på väg mot att generera fullt funktionella blodstamceller i provrör, som i framtiden skulle kunna transplanteras till patienter med blodsjukdomar,...

 6. 28 september 2017

  Växtsubstans hämmar cancerstamceller

  En sydamerikansk växt som länge använts som medicinalväxt innehåller en substans, damsin, som kan hämma tillväxt och spridning av cancerstamceller. Det visar forskare i Lund och La Paz. Även en liknande substans, ambrosin, som framställts på kemisk väg har samma positiva effekt.

 7. 12 maj 2017

  Växters stamceller ger nya ledtrådar

  Stamceller hos växter och djur uppför sig förvånansvärt likartat, visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet. Resultaten kan förhoppningsvis vara till nytta i stamcellsforskning för människor.

 8. 28 juni 2016

  Stjärnforskarna som avslöjades som bedragare

  Ett genombrott kan förvandla en anonym stamcellsforskare till världsstjärna över en natt. Det kan också innebära att tidigare obotliga sjukdomar kan behandlas. Dessutom kan genombrottet medföra nya forskningspengar och, i förlängningen, miljoner i intäkter.  Inte underligt att...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera