Livsmedel
-
Nu grönskar det för proteinerna
Vårt behov av alternativa proteiner har aldrig varit större. När alltfler äter mindre kött av hänsyn till djuren, klimatet eller hälsan köper vi mer produkter av soja och andra proteinrika grödor. Nu startar svensk tillverkning av protein ur...
-
Tio sätt att minska det svenska matsvinnet
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Att minska matsvinnet är avgörande för klimatet. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har nu formulerat tio rekommendationer till beslutsfattare, för att få ett stopp i Sverige.
-
En av tre äter aldrig fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur är både hälsosamma och uthålliga livsmedel men är också associerade med klimatpåverkan och gifter. Konsumenternas osäkerhet kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig den mängd fisk och skaldjur...
-
Matinsekter bör födas upp på ogräs
Insekter kan bli ett miljömässigt hållbart proteintillskott för både människor och djur. Men det är inte självklart att matinsektsindustrin blir bra för miljön. Det gäller att ha koll på vilka arter som är lämpliga för...
-
Raps blir färs och filéer för veganer
Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller viktiga och för vegetarianer svårfångade essentiella aminosyror och därför också borde hamna på...
-
Alger, insekter och matavfall på menyn
Framtidens mat måste bli klimatsmart. Inom livsmedelsforskningen finns goda exempel: Matavfall som blir nya livsmedel, svenskodlade alger som mals och bli knaprigt knäckebröd. Och lupinbönor och larver som kan ersätta kött. Möt forskarna som kokar ihop...
-
Männen tar makten hemma i köket
Matlagning har gått från renodlad kvinnosyssla till en aktivitet som även män sysselsätter sig med – var tredje måltid lagas numera av mannen i huset. Syftet skiljer sig dock mellan könen. Kvinnor lagar mat för att mätta familjen, män ser...