Forskning om livsmedel
Maten på våra tallrikar påverkar både vår hälsa och miljön. Forskare undersöker både matvanor, hur det vi äter påverkar kroppen och hur maten kan produceras på ett hållbart sätt. Här hittar du forskningsresultat om livsmedel.
-
Matskatteväxling kan rädda 700 liv om året – och minska klimatavtrycket
Forskare har granskat en matskatteväxling som ger billigare frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, men dyrare nötkött, lamm, fläsk, charkprodukter och sockersötade drycker. Studien visar att en sådan modell skulle leda till både miljövinster och att 700 färre människor i...
-
Gluten och salt får spagettin att hålla formen
Vad gör att pastan håller ihop när den kokas? Ny forskning visar att gluten spelar en avgörande roll – och att mängden salt i vattnet har större betydelse än man tidigare trott.
-
Planetär hälsokost kan minska trycket på planeten och rädda miljontals liv
Genom att ställa om livsmedelproduktionen och äta en ”planetär hälsokost” kan vi halvera matens klimatutsläpp och förebygga upp till 15 miljoner dödsfall varje år. Det visar en ny rapport.
-
Gamla linser ger inblick i Kanarieöarnas jordbruk
Linser har odlats på Kanarieöarna i nära 2 000 år. Det visar den första genetiska studien av arkeologiska linser från regionen. I takt med klimatförändringarna kan de tåliga baljväxterna bli viktiga för framtidens odlingar, menar forskarna.
-
Svenskar positiva till korsningar av grödor
Svenska konsumenter är positiva till nya grödor framtagna genom korsningar, visar en undersökning. Resultatet förvånade forskarna eftersom de går tvärt emot uppfattningen att konsumenter är skeptiska till växtförädling.
-
Vegohyllan växte fram utan politisk hjälp
En köttproducent lanserar vegetariska köttbullar – hur blev det så? I en ny studie har forskare vid Uppsala universitet undersökt hur växtbaserade köttsubstitut kunde tåga in i matbutikerna, trots svagt politiskt stöd.
-
Giftiga ämnen i ingefära spåras med ny metod
Innehållet i ingefära varierar med odlingsplats – särskilt i färsk ingefära skiljer sig halterna av både viktiga näringsämnen och tungmetaller som bly och kadmium. Det visar en studie vid Örebro universitet.
-
Fibrer gynnar både tarm och immunförsvar
Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen. De spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar en avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
-
Klimatsmart skolmat kan ge järnbrist
Allt fler skolor byter ut kött mot växtbaserade alternativ för klimatets skull. Men den klimatsmarta maten har en baksida – mängden järn som kroppen kan ta upp minskar, särskilt för tonårsflickor.
-
Fyraåringarnas matvanor är inte hållbara
En studie vid SLU visar att barns kost redan i förskoleåldern ofta överskrider hållbara gränser för planeten. Enligt forskarna pekar resultaten på att vuxna inte lyckas visa att mat kan vara både god, näringsrik och hållbar.
-
Över 100 miljoner koppar kaffe hamnar i vasken
Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger når inte gästerna. I stället hälls de ut. Totalt kan det handla om 119 miljoner koppar kaffe per år i Sverige, enligt en studie från SLU.
-
Tusentals ton bröd och bullar hamnar i soporna
Bröd, bullar och kakor bakas i stora mängder. Men långt ifrån allt säljs, något som leder till ett årligt svinn på 180 000 ton. Många bageriprodukter slängs dessutom innan de når butikshyllorna, visar en studie från SLU.
-
Ekologiska gårdar ger mindre ”djursvinn”
Köttsvinnet från ekologiska gårdar är mindre än på konventionella, visar en studie från SLU. Vad det beror på är oklart. Men om den konventionella produktionen av nötkött skulle komma ner på samma nivå, skulle vi få 940 ton mer benfritt nötkött per år, beräknar forskarna.
-
Fluorid i dricksvatten kopplas till sämre kognition hos barn
Fluorid finns naturligt i dricksvatten. En studie från Karolinska institutet visar att exponering för fluorid kan kopplas till försämrad kognition hos barn.
-
Så kan fibrer påverka immunförsvaret
En studie vid Örebro universitet har tittat närmare på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. På sikt kanske resultaten bidrar till att mat kan användas som medicin mot vissa tarmsjukdomar.
-
Bakteriesporer spåras med superkänslig metod
Bakteriesporer är ihärdiga mikroorganismer som kan orsaka matförgiftning, men också infektioner inom sjukvården. Nu har forskare vid Umeå universitet utvecklat en metod som kan upptäcka även små mängder sporer, bland annat i mjölk.