1. 24 oktober 2025

    Matskatteväxling kan rädda 700 liv om året – och minska klimatavtrycket

    Forskare har granskat en matskatteväxling som ger billigare frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, men dyrare nötkött, lamm, fläsk, charkprodukter och sockersötade drycker. Studien visar att en sådan modell skulle leda till både miljövinster och att 700 färre människor i...

  2. Spagetti i en kastrull.
    17 oktober 2025

    Gluten och salt får spagettin att hålla formen

    Vad gör att pastan håller ihop när den kokas? Ny forskning visar att gluten spelar en avgörande roll – och att mängden salt i vattnet har större betydelse än man tidigare trott.

  3. 3 oktober 2025

    Planetär hälsokost kan minska trycket på planeten och rädda miljontals liv

    Genom att ställa om livsmedelproduktionen och äta en ”planetär hälsokost” kan vi halvera matens klimatutsläpp och förebygga upp till 15 miljoner dödsfall varje år. Det visar en ny rapport.

  4. Ganska låga buskar med gröna löv.
    16 september 2025

    Gamla linser ger inblick i Kanarieöarnas jordbruk

    Linser har odlats på Kanarieöarna i nära 2 000 år. Det visar den första genetiska studien av arkeologiska linser från regionen. I takt med klimatförändringarna kan de tåliga baljväxterna bli viktiga för framtidens odlingar, menar forskarna.

  5. 12 september 2025

    Svenskar positiva till korsningar av grödor

    Svenska konsumenter är positiva till nya grödor framtagna genom korsningar, visar en undersökning. Resultatet förvånade forskarna eftersom de går tvärt emot uppfattningen att konsumenter är skeptiska till växtförädling.

  6. Man håller i en växtbaserad hamburgare.
    10 september 2025

    Vegohyllan växte fram utan politisk hjälp

    En köttproducent lanserar vegetariska köttbullar – hur blev det så? I en ny studie har forskare vid Uppsala universitet undersökt hur växtbaserade köttsubstitut kunde tåga in i matbutikerna, trots svagt politiskt stöd.

  7. Färsk ingefära på ett bord.
    11 juni 2025

    Giftiga ämnen i ingefära spåras med ny metod

    Innehållet i ingefära varierar med odlingsplats – särskilt i färsk ingefära skiljer sig halterna av både viktiga näringsämnen och tungmetaller som bly och kadmium. Det visar en studie vid Örebro universitet.

  8. En morot dras upp från jord.
    4 juni 2025

    Fibrer gynnar både tarm och immunförsvar

    Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen. De spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar en avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.

  9. Vegetarisk måltid med grönsaker.
    7 maj 2025

    Klimatsmart skolmat kan ge järnbrist

    Allt fler skolor byter ut kött mot växtbaserade alternativ för klimatets skull. Men den klimatsmarta maten har en baksida – mängden järn som kroppen kan ta upp minskar, särskilt för tonårsflickor.

  10. Liten pojke sätter sin gaffel i pasta och korv.
    24 april 2025

    Fyraåringarnas matvanor är inte hållbara

    En studie vid SLU visar att barns kost redan i förskoleåldern ofta överskrider hållbara gränser för planeten. Enligt forskarna pekar resultaten på att vuxna inte lyckas visa att mat kan vara både god, näringsrik och hållbar.

  11. Kvinna häller upp kaffe i en mugg.
    3 april 2025

    Över 100 miljoner koppar kaffe hamnar i vasken

    Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger når inte gästerna. I stället hälls de ut. Totalt kan det handla om 119 miljoner koppar kaffe per år i Sverige, enligt en studie från SLU.

  12. Butikshylla med bullar och bröd.
    19 mars 2025

    Tusentals ton bröd och bullar hamnar i soporna

    Bröd, bullar och kakor bakas i stora mängder. Men långt ifrån allt säljs, något som leder till ett årligt svinn på 180 000 ton. Många bageriprodukter slängs dessutom innan de når butikshyllorna, visar en studie från SLU.

  13. 13 mars 2025

    Ekologiska gårdar ger mindre ”djursvinn”

    Köttsvinnet från ekologiska gårdar är mindre än på konventionella, visar en studie från SLU. Vad det beror på är oklart. Men om den konventionella produktionen av nötkött skulle komma ner på samma nivå, skulle vi få 940 ton mer benfritt nötkött per år, beräknar forskarna.

  14. Barnhand leker med vattenstrålen från en dricksfontän utomhus.
    11 mars 2025

    Fluorid i dricksvatten kopplas till sämre kognition hos barn

    Fluorid finns naturligt i dricksvatten. En studie från Karolinska institutet visar att exponering för fluorid kan kopplas till försämrad kognition hos barn.

  15. Närbild på havregryn
    3 mars 2025

    Så kan fibrer påverka immunförsvaret

    En studie vid Örebro universitet har tittat närmare på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. På sikt kanske resultaten bidrar till att mat kan användas som medicin mot vissa tarmsjukdomar.

  16. Flicka med håret i tofs dricker ett glas mjölk.
    13 februari 2025

    Bakteriesporer spåras med superkänslig metod

    Bakteriesporer är ihärdiga mikroorganismer som kan orsaka matförgiftning, men också infektioner inom sjukvården. Nu har forskare vid Umeå universitet utvecklat en metod som kan upptäcka även små mängder sporer, bland annat i mjölk.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera