Forskning om hållbar utveckling
Hållbar utveckling handlar om att hitta balansen mellan att leva bra idag utan att förstöra möjligheten för kommande generationer att tillgodose sina behov. Hur kan vi leva så att både människor och planeten mår bra – idag och i framtiden? Forskare söker lösningar för ett mer hållbart samhälle, här hittar du forskning om det.
-
Digital bokcirkel ska ge klimatpepp i Corona-tider
Förbered dig på nästa omställning: läs en bok om klimatet och diskutera den digitalt. Det är konceptet bakom nya bokcirkeln Gröna cirklar. – Vår idé är att sprida positiva berättelser – vi drunknar i apokalypser och dystopier,...
-
Ny produktionsmetod kan ta smarta textilier till marknaden
Genom en ny kombination av produktionsmetoder går det att producera smarta textiler på ett sätt som både är hållbart och ekonomiskt. Det framgår i en avhandling från Högskolan i Borås och gör att fler smarta textiler, som annars varit för...
-
Mobilskam? Datatrafiken måste dra mindre energi
Streamad film och videosamtal drar enorma mängder energi. Datatrafiken ökar ständigt, och nätet belastas än mer vid kriser, som coronautbrottet. Nu pågår forskning för att minska energiförbrukningen inom IT-sektorn.
-
Klirr i kassan när företag blir hållbara
Greta-generationen, morgondagens konsumenter, kräver ett hållbart konsumtionssamhälle. Något företagen måste rätta sig efter. Ett genomtänkt hållbarhetsarbete kan idag göras lönsamt – men det finns utmaningar.
-
Mobilköpet sätter spår i planeten
Använder du din mobil tills den går sönder? De flesta väljer att köpa en ny fast den gamla fungerar. Den "gamla" går i bästa fall i arv. I nästa bästa till återvinning. I värsta fall åker den rakt ner i hushållssoporna.
-
En legobit kan trigga hållbart tänkande i förskolan
Varför inte börja med en legobit? Var kommer den ifrån och vilka barn får leka med den? Mer invecklad än så behöver inte hållbar utveckling vara – åtminstone i det första skedet.
-
Julmust mer klimatsmart än köttbullar
Julmust är okej men köttbullarna ligger risigt till när det gäller klimatavtryck. Dagens julbord är grönare och mer individuellt. För det går att äta julbord och rädda klimatet samtidigt – särskilt på restaurang där vi är...
-
Klimatsmarta val har en prislapp
Människor kan frivilligt ändra vissa beteenden för klimatet och miljön. Men inte om förändringen innebär att man måste bryta mot invanda levnadsmönster. Det menar en forskargrupp som testat människors vilja att investera i gröna projekt med...
-
Därför handlar vi inte hållbart – fastän vi kan
Hållbarhet och miljöpåverkan engagerar väldigt många svenskar. Ändå är det ofta bekvämlighet och pris som styr vad vi handlar när vi väl står i affären.
-
Havets läskigheter på menyn
Sjöpung, havsborstmaskar, trollhummer, havssnäckor, tångräkor och öronmaneter – det låter mer som läskigheter än läckerheter. Men i asiatiska länder som Japan och Korea värderas många för oss främmande arter högt som...
-
Matsvinnsvåg kan minska avfallet på turisthotell
Många små turistorter i Sydeuropa saknar möjligheter att återvinna de enorma mängder matavfall som turismen genererar. Men matsvinnet kan förebyggas genom att göra personalen mer medveten. Här är matsvinnsmätning och ändrade bufféer...
-
Fosfor från Marocko styr världens matproduktion
Världens största fosforreserver ligger i Marocko. Landet är dessutom världens största exportör och världens tredje största producent av det livsviktiga ämnet. Deras monopol har fått EU att reagera och i Sverige letar man nu efter alternativ...
-
Saltvatten räddning när grundvattnet sinar
Det råder vattenbrist i stora delar av Sverige – trots allt regn. Och den tilltagande grundvattenbristen hotar svensk vattenförsörjning. Renat avloppsvatten kan bli ett sätt att klara dricksvattnet, menar forskare. På Gotland har avsaltat havsvatten klarat den...
-
Lokala bakterier renar avloppsvattnet bättre
Att köpa in bakterier för att rena avloppsvatten är onödigt. Bakterierna finns redan i reningsverkets rejektvatten, det vill säga det vatten som blir kvar när slammet har tagits till vara i en rötkammare, visar forskning från Mälardalens högskola.
-
Tio sätt att minska det svenska matsvinnet
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Att minska matsvinnet är avgörande för klimatet. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har nu formulerat tio rekommendationer till beslutsfattare, för att få ett stopp i Sverige.
-
Matinsekter bör födas upp på ogräs
Insekter kan bli ett miljömässigt hållbart proteintillskott för både människor och djur. Men det är inte självklart att matinsektsindustrin blir bra för miljön. Det gäller att ha koll på vilka arter som är lämpliga för...