
Dagligt intag av blåbär under spädbarnsåren kan eventuellt bidra till minskade allergisymtom. Det visar en amerikansk studie där en forskare från Umeå universitet har medverkat.
I en studie deltog 76 friska, ammande spädbarn från Denverområdet i USA. Under sju månader fick hälften av barnen dagligen ett pulver som motsvarade två matskedar blåbär. Övriga barn fick ett placebopulver utan blåbär.
Föräldrarna rapporterade sedan in allergiliknande symtom, samtidigt som forskarna analyserade blod- och avföringsprover för att mäta immunmarkörer och tarmbakterier.
Färre allergisymtom bland barn som åt blåbär
Vid studiens start hade flera barn i blåbärsgruppen allergiliknande symtom, särskilt från luftvägarna. När studien avslutades visade resultaten att dessa barn i högre grad blivit av med sina symtom – framför allt andningsrelaterade – jämfört med barnen i placebogruppen.
– Det är särskilt intressant att vi såg en minskning av IL-13, en inflammatorisk markör kopplad till allergi, samtidigt som IL-10, som har antiinflammatoriska egenskaper, ökade. Det tyder på en möjlig dubbel effekt av blåbären, säger Stina Boden, dietist och forskare till Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet.
Koppling till immunförsvar
Resultaten tyder på att blåbärskonsumtion i tidig ålder kan bidra till att lindra allergiska symtom och möjligen påverka utvecklingen av immunförsvaret. Forskarna såg även samband mellan vissa tarmbakterier och immunmarkörer som IL-10 och IL-13, vilket pekar på tänkbara mål för framtida forskning.
– Våra resultat tyder på att blåbär kan påverka utvecklingen av immunförsvaret under spädbarnsåldern, men mer evidens behövs liksom att studera vad i blåbären som skapar effekterna, säger Stina Bodén.
Mer forskning behövs
Forskarna betonar att resultaten är preliminära och att fler studier behövs för att bekräfta sambandet med en möjlig minskning av allergisymtom. Det krävs också en bättre förståelse för vilka ämnen i blåbär som kan ligga bakom effekterna – och om andra livsmedel kan ha liknande påverkan.
Pulvret i studien kom inte från vilda blåbär, utan från odlade så kallade highbush blueberries.
Vetenskaplig artikel:
Blueberry Consumption in Early Life and Its Effects on Allergy, Immune Biomarkers, and Their Association with the Gut Microbiome, Nutrients[/language].