Äldre par lagar mat och skär upp grönsaker.
Bild: Depositphotos
Artikel från Karolinska Institutet

Texten var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs mer om vårt innehåll.

Hälsosamma matvanor tycks kunna bidra till att hejda utvecklingen av kroniska sjukdomar hos äldre – medan inflammatorisk kost verkar ha motsatt effekt. Det visar en studie.

Forskare vid Karolinska institutet har tittat på hur fyra olika dieter påverkar risken för kroniska sjukdomar hos äldre vuxna.

Tre av dieterna var hälsosamma med mycket grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, baljväxter och omättade fetter. De innehöll också ett mindre intag av sötsaker, rött kött, charkprodukter och smör.

Den fjärde dieten var proinflammatorisk med fokus på rött och processat kött, raffinerade spannmål och sötade drycker, med ett lägre intag av grönsaker, te och kaffe

Koppling mellan kost och sjukdomar

I studien följdes 2 400 äldre vuxna i Sverige under 15 år. Forskarna upptäckte att de som följt de hälsosamma dieterna bromsade utvecklingen av kroniska sjukdomar. Det gällde hjärt-kärlsjukdomar och demens, men inte sjukdomar kopplade till muskler och skelett.

De som följde den proinflammatoriska dieten tycktes däremot öka risken för kroniska sjukdomar.

– Våra resultat visar hur viktig kosten är för att påverka utveckling av multimorbiditet* hos åldrande befolkningar, säger Adrián Carballo-Casla, postdoktor vid Karolinska Institutet.

Varierade kostråd

Nästa steg i forskningen är att identifiera kostrekommendationer som kan ha störst effekt på livslängden – och vilka grupper av äldre som gynnas mest, beroende på faktorer som ålder, kön, psykisk och social hälsa samt förekomst av kroniska sjukdomar.

*Multimorbiditet innebär att en person har två eller fler kroniska sjukdomar samtidigt.

Fakta om dieterna

MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay): En diet som är framtagen för hjärnhälsa och att minska risken för demenssjukdomar.

AHEI (Alternative Healthy Eating Index): En diet som mäter följsamhet till kostråd som minskar risken för kroniska sjukdomar i allmänhet.

AMED (Alternative Mediterranean Diet): En modifierad version av medelhavsdieten som anpassats till västerländska kostvanor.

EDII (Empirical Dietary Inflammatory Index): Ett index som uppskattar kostens inflammatoriska risker.

Vetenskaplig artikel:

Dietary patterns and accelerated multimorbidity in older adults, Nature Aging.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera