Kvinna stickar en vinröd tröja.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Stickning kan stärka personer som lever med psykisk ohälsa, visar en studie. Handarbetet ger möjlighet att hitta ett lugn och skapa struktur i vardagen.

Under senare år har intresset för stickning ökat och trenden verkar hålla i sig. Tidigare forskning har visat att stickning även kan förbättra hälsa och livskvalitet. Detta bekräftas i en ny studie från Göteborgs universitet.

– De som stickar har ett kreativt fritidsintresse som dessutom kan hjälpa dem att hantera sin vardag och på så sätt må bra. Jag är övertygad om att det är en del av svaret på varför så många stickar nuförtiden, säger arbetsterapeuten och doktoranden Joanna Nordstrand vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Sätt att hantera vardagen

Studien har undersökt hur personer som lever med psykisk ohälsa själva uttrycker vad stickning betyder för deras hälsa. Forskarna har samlat in 600 inlägg från ett internetforum där personer som stickar diskuterar sin hobby med andra. Inläggen analyserades med etablerade vetenskapliga metoder för analys av innehåll.

Resultaten visar tre tydliga spår för hur stickningen kan påverka hälsan. Handarbetet upplevs ge möjlighet att varva ner i vardagen. Hobbyn erbjuder också en identitet som stickare och ett kravlöst socialt sammanhang. Enligt studien kan stickningen även skapa en vardagsstruktur som personerna mår bra av.

Lugn, sammanhang och struktur

Generellt uppfattades stickning som en mycket uppskattad sysselsättning som främjar hälsan på både kort och lång sikt. Några som stickade upplevde också skillnad i sitt tänkande. Deras tankar blev klarare och mer hanterbara när de ägnade sig åt denna aktivitet.

– Arbetsterapeutens mål är att få vardagen att fungera. Här finns potential i stickor och garn som hälso- och sjukvården inte får missa, säger Joanna Nordstrand.

Vetenskaplig studie:

Promoting health through yarncraft: Experiences of an online knitting group living with mental illness, Journal of Occupational Science.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera