Sjuksköterska tar blodprov i armveck.
Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett blodprov kan ge svar på om en person löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt inom ett halvår. Forskare har även tagit fram ett webbverktyg som ska öka motivationen att förebygga infarkter.

Hjärtinfarkt är världens vanligaste dödsorsak och sjukdomen ökar globalt. Men många personer med hög risk att drabbas upptäcks inte, eller tar inte sin förebyggande behandling.

Hittills har riskfaktorer tagits fram i studier med fem till tio års uppföljning. Då kan faktorer som är stabila över tid hittas.

– Men vi vet att tiden strax innan en hjärtinfarkt är mycket dynamisk. Månaden efter en skilsmässa är till exempel risken för en hjärtinfarkt fördubblad, och veckan efter en cancerdiagnos är risken för hjärtdöd femdubblad, säger Johan Sundström som är hjärtläkare och professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.

Blodprov kan ge svar

Han har tillsammans med forskare i Europa arbetat utifrån hypotesen att flera viktiga biologiska processer är aktiva månaderna före en hjärtinfarkt – och att de skulle gå att hitta med ett enkelt blodprov.

– Vi ville utveckla metoder för att man i sjukvården ska kunna hitta personer som snart kommer att få sin första hjärtinfarkt, säger Johan Sundström.

Forskarnas studie har utgått från blodprover från nästan 170 000 personer utan tidigare hjärt-kärlsjukdom i sex europeiska grupper. Inom ett halvår fick drygt 400 sin första hjärtinfarkt. Deras blod jämfördes sedan med ett urval friska personer i grupperna.

– Vi hittade ett 90-tal molekyler som var kopplade till en risk för en första hjärtinfarkt. Men för att förutspå risken räcker det med de prover som redan tas i dag i vården. Det hoppas vi ska öka motivationen för folk att ta sina förebyggande läkemedel eller sluta röka, till exempel, säger Johan Sundström.

Webbverktyg kan öka motivationen

Forskarna har också utvecklat ett enkelt webbverktyg där vem som helst kan få reda på sin risk att få en hjärtinfarkt inom ett halvår.

– Det var också ett syfte med hela studien eftersom vi vet att motivationen för förebyggande behandlingar är ganska låg. Om man får reda på att man visar sig ha en förhöjd risk att få en hjärtinfarkt snart blir man kanske mer motiverad att förhindra den, säger Johan Sundström.

Nu ska forskarna studera de nya molekylerna för att förstå dem bättre och se om något kan behandlas. De hoppas också kunna studera effekter av det nya webbvertyget.

Vetenskaplig studie:

Markers of imminent myocardial infarction, Nature Cardiovascular Research.

Kontakt:

Johan Sundström, hjärtläkare och professor i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, johan.sundstrom@uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera